HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑποκάλυψη τοιχογραφιών στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι

Αποκάλυψη τοιχογραφιών στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αποκάλυψης και συντήρησης των τοιχογραφιών του 18ου αιώνα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη στο Λιβάδι Καρυάς στη Λευκάδα. 

Κατόπιν ανάθεσης των εργασιών από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης το έργο ανέλαβε η Εταιρεία Συντήρησης Έργων Τέχνης «ΔΙΗΝΕΚΕΣ – Θεοφιλάκος Π. & Γεωργιάδης Γ.» και πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής, πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε ο συντηρητής κ. Π. Θεοφιλάκος και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και την επίβλεψη του έργου από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.

Οι εργασίες αφορούσαν στην πλήρη αφαίρεση των μεταγενέστερων ασβεστοεπιχρυσμάτων με χρήση μηχανικών μέσων, ώστε να αποκαλυφθούν οι αγιογραφίες που κοσμούσαν την Ιερά Μονή. Ακολούθησαν στερεωτικές εργασίες των σαθρών και αποκολλημένων τμημάτων στο υπόστρωμα των τοιχογραφιών, εργασίες στερέωσης του ζωγραφικού στρώματος, περιμετρική συγκράτηση και πλήρωση των ρωγμών που εντοπίστηκαν, καθώς και αποκάλυψη ανοιγμάτων φωτισμού της Μονής, που είχαν κλειστεί κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων επεμβάσεων συντήρησης.

Στη συνέχεια διεξήχθη καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας από το στρώμα επικαθήσεων, αιθάλης και αλάτων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αισθητική αποκατάσταση στο πλαίσιο της δεοντολογίας της συντήρησης έργων τέχνης, της εγκεκριμένης μελέτης συντήρησης και τις οδηγίες της επιβλέπουσας Υπηρεσίας.

Στην είσοδο του δυτικού τοίχου σε μία προσπάθεια ανάγνωσης της επιγραφής και διερεύνησης της αρχικής ζωγραφικής κάτω από νεότερες επιζωγραφίσεις, πραγματοποιήθηκε μελέτη με μη καταστρεπτικές μεθόδους και με τη χρήση πολυφασματικής κάμερας. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες-συντηρητές έργων τέχνης που συνεργάζεται η εταιρεία συντήρησης ‘’ΔΙΗΝΕΚΕΣ’’, που εκτέλεσε το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αι. και από τον 17ο μέχρι έως τον 19ο αι. γνώρισε μεγάλη ακμή, αποτελώντας πνευματικό φάρο της περιοχής με μεγάλη εθνική, πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά. Μετά την απελευθέρωση και την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1864, ξεκίνησε η οριστική παρακμή της Μονής που έφτασε στη λεηλασία της και την ολοσχερή καταστροφή της.
Το 1996 λειτούργησε και πάλι και το 1999-2000 πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες αποκατάστασής της από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την άοκνη προσπάθεια και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλου, εκτός από τη συντήρηση και ανάδειξη των αγιογραφιών του Καθολικού, γίνεται προσπάθεια αποκάλυψης και αποκατάστασης των κτιριακών χώρων της Μονής, όπως κελιά, παρεκκλήσια, βοηθητικοί χώροι, με στόχο την αποκάλυψη, αναστήλωση και αποκατάσταση της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη.

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Τη μέρα που θα κάνω το εμβόλιο
Επομενο αρθρο
Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ -Ερχονται βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.