HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπονομή βραβείων 1ου Ποιητικού Διαγωνισμού: «Λευκάδα – Νησί Ποίημα»

Απονομή βραβείων 1ου Ποιητικού Διαγωνισμού: «Λευκάδα – Νησί Ποίημα»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο η απονομή των βραβείων στους νικητές του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης που διοργανώθηκε από Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας και την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με θέμα: «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί». (Martin Luther King)

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούσαν οι:

Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, Αρχιτέκτων, Ποιήτρια, Αντιπρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
Γιάννης Παπαοικονόμου, Συγγραφέας, Γεν. Γραμματέας Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
Αντώνης Φωστιέρης, Ποιητής, Εκδότης και Διευθυντής του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Η Λέξη»
Σπύρος Λ. Βρεττός, Ποιητής

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού κέντρου μίλησαν η κ. Παρασκευή Κοψιδά, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Καρούσος και το μέλος της κριτικής επιτροπής και ποιητής, Σπύρος Λ. Βρεττός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λευκάδας κ Δρακονταειδής και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού κέντρου κ. Αρβανίτης.

DSCN8753

Βραβεύτηκαν οι:

1ο Βραβείο: Παναγιώτης Κουμπούρας («Φωτεινός») με το ποίημα Αστερισμός της αγάπης
2ο Βραβείο: Θεόδωρος Σίδερης («Αθανίτης») με το ποίημα Στο ακρωτήριο
3ο Βραβείο: Ελένη Αντωνίου-Κωνσταντίνου («Λαμπηδόνα») με το ποίημα Και το σκοτάδι υποτάχτηκε στο φως
1ος Έπαινος: Κώστας Σώκος («Ωρίων») με το ποίημα Αγάπη και φως
2ος Έπαινος: Καλλιόπη Δημητροπούλου («Καλυψώ») με το ποίημα Φωτός και αγάπης στέμμα
3ος Έπαινος: Γεώργιος Μπίμης («Πλούταρχος») με το ποίημα Αλώβητο μίσος

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκάδας

DSCN8762

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση.
Και είναι πραγματικά μεγάλη μου η χαρά γιατί απόψε πετυχαίνουμε το βήμα το μικρό, το μέγα της επανασύνδεσης του τόπου μας με την ποιητική του φύση.
Πετυχαίνουμε το βήμα το μικρό, το μέγα προς την αναγέννηση του νησιού μας σε έναν τόπο συνάντησης της σύγχρονης ποιητικής αναζήτησης, σε έναν τόπο δημιουργίας.

Ερχόμαστε σήμερα σε μια τελετή που αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύ θετικής συνεργασίας ανάμεσα σε οργανισμούς που είναι και πρέπει να είναι τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, με τη μεγάλη του Ιστορία και τις μικρές πλέον μα “φιλότιμες” δυνάμεις του, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών συνεργάστηκαν αγαστά και έφεραν σε πέρας ένα σημαντικό στοίχημα.

Το στοίχημα να επιστρέψει η ποίηση στον τόπο που την υπηρέτησε τόσο ώστε να ταυτιστεί μαζί της.
Που την αγάπησε τόσο ώστε να γίνει το “ορμητήριο” και καταφύγιο των μεγάλων δημιουργών, ώστε να γίνει η “Λευκάδα των ποιητών”.

Για να είμαστε ειλικρινείς, απέναντι στο ένδοξο παρελθόν μας, είναι καιρός που στεκόμαστε αμήχανοι.
Εκτιμώ λοιπόν ότι ήρθε η ώρα, όχι να αναμετρηθούμε μαζί του, δεν τολμώ ακόμη μια τέτοια δοκιμασία, μα να το τιμήσουμε και να το υποστηρίξουμε.
Να υπηρετήσουμε τη “Λευκάδα των ποιητών” στον τρόπο που σήμερα οργανώνουμε την πραγματικότητα της κοινωνίας μας και που προσδιορίζουμε το φαντασιακό της.

Γιατί σήμερα, στη Λευκάδα και όχι μόνο εδώ, συγκρούονται δύο κόσμοι.
Από τη μια είναι ένας κόσμος που υποτάσσεται στο εφήμερο, καταναλώνει τον χρόνο του, τις μέρες και τις νύχτες του, το φως και το σκοτάδι, μακριά από υψηλά ιδεώδη, μακριά από ερωτήματα και αναζητήσεις.
Από την άλλη υπάρχει μέσα μας, γύρω μας, στον αέρα που αναπνέουμε κάτι μεγαλύτερο. Η ζωή που θέλει να ζήσει ποιητικά, που δεν βολεύεται σε όσα βλέπει με τα μάτια, που ψάχνει να αναγεννηθεί και σε συνθήκες διάψευσης να προσδιοριστεί εκ νέου.

Εκτιμώ πως η αποψινή συνάντηση είναι μια μικρή νίκη του κόσμου που δεν βολεύεται.
Σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες, που η επιβίωση μετατρέπεται ξανά σε αγώνα δρόμου και τα όνειρα μοιάζουν μάταιο χάσιμο χρόνου, ο κόσμος της δημιουργίας οφείλει να σηκώσει το ανάστημά του και να αγωνιστεί.
Να αποδείξει ότι είναι ο πλέον ασφαλής οδηγός σε ένα αύριο γεμάτο ελπίδες και,
για να συνδεθώ και εγώ με το θέμα του διαγωνισμού, να μας θυμίζει ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την αυγή.
Άλλωστε “φίλοι ανήφορων” είμαστε, είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας, εγγεγραμμένο στη ψυχή μας.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω θερμά πρώτα από όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

DSCN8789

Να συγχαρώ τους διακριθέντες και να ευχαριστήσω όλους όσοι απέδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι αυτή η πρωτοβουλία ήρθε να ακουμπήσει σε πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων σήμερα.

Θέλω βεβαίως να ευχαριστήσω τα μέλη της κριτικής επιτροπής που αντιμετώπισαν με τη δέουσα σοβαρότητα την αποστολή τους.

Χωρίς αυτούς, χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το μικρό αυτό μα μέγα βήμα.

Να ευχαριστήσω, τέλος, όλους όσοι εργάστηκαν για τον διαγωνισμό.
Θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας ότι από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτελέσει η αποψινή τελετή αφετηρία ενός νέου θεσμού που θα υπηρετεί την τέχνη και ειδικότερα την ποίηση, η οποία δεν είναι παρά θροφή, ψυχή και κορμί της Λευκάδας μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Χαιρετισμός αντιπροέδρου Πνευματικού Κέντρου

DSCN8757
Κυρίες και κύριοι
«Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους» έχει πει ο αργεντίνος συγγραφέας και ποιητής Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Είτε καλλιγραφώντας τη ματαιότητα, είτε όχι, η ποίηση θεωρεί τη ζωή και την ύπαρξη μέσα από ένα μεγεθυντικό, ενίοτε παραμορφωτικό, φακό, εξαιτίας του οποίου δημιουργούνται υπέροχα συναισθήματα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της ζωής μας, η ποίηση, τα ποιήματα, είναι τα στολίδια του.
Ο τόπος μας, η Λευκάδα, είναι συνυφασμένος με την ποίηση και τους ποιητές της. Ένα από τα brand names του τόπου μα είναι «Λευκάδα το νησί των ποιητών και των θρύλων», η πατρότητα του οποίου αποδίδεται στον αείμνηστο Αντώνη Τζεβελέκη.
Σπουδαίοι ποιητές αναδείχθηκαν από αυτόν εδώ τον τόπο, γνωστοί όχι μόνο στη Λευκάδα ή την Ελλάδα, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Άγγελος Σικελιανός Νάνος Βαλαωρίτης, κάποιοι από τους κορυφαίους.
Άνθρωποι με υπερχειλή υπόσταση ευαισθησίας και διανοητικής δημιουργικότητας γεννήθηκαν, έζησαν ή απλά κατάγονται από τον τόπο μας, τα ποιητικά δημιουργήματα των οποίων κοσμούν το Πάνθεον της Λογοτεχνίας. Αρκετοί άλλοι προβάλλουν σήμερα, σαν τις πρώιμες άγριες ίριδες, φιλοδοξώντας να κοσμήσουν το τοπίο του σύγχρονου ποιητικού -και λογοτεχνικού- γίγνεσθαι.
Με τη σκέψη ότι αν πάψει να υπάρχει στη ζωή μας χώρος για την ποίηση, τότε θα πάψει να υπάρχει η ίδια μας η ανάγκη να ζούμε με ποιότητα, οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου μας, έπρεπε κάτι να κάνουν πάνω στον τομέα «ποίηση».
Και το πρώτο, το πιο απλό, υλοποιήθηκε.
Την άνοιξη που μας πέρασε, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας αποφάσισε τη διενέργεια πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης. Για την αρτιότερη πραγματοποίησή του, αποφασίστηκε ο διαγωνισμός να γίνει σε συνδιοργάνωση με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Έτσι προκηρύχτηκε, σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς, για το έτος 2015 ο 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ με τίτλο: ΛΕΥΚΑΔΑ – ΝΗΣΙ ΠΟΙΗΜΑ.
Η Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε επέλεξε ως θέμα του διαγωνισμού του 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, μια φράση του Martin Luther King, «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί».

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη: Στόχος του ποιητικού διαγωνισμού ήταν η κατάθεση ελάχιστης αντιπροσφοράς στην ποιητικότητα της λευκαδίτικης φύσης και στην πηγαία ποιητική δημιουργία -λαϊκή και λόγια- που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού. Η συνάντηση στον τόπο μας δημιουργών που διακονούν την ποίηση και η μεταξύ τους ευγενική άμιλλα, αποτελεί πράξη που προάγει την ομορφιά της τέχνης και μετατρέπει το συναίσθημα του ποιητή σε πράξη ανθρωπιάς για όλους.

DSCN8798

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της επιτροπή κρίσης για την ανταπόκρισή τους και για τη σοβαρότητα και την ποιότητα του έργου της αποτίμησης των συμμετοχών
Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στους 45.
Συγχαίρουμε θερμά τους διακριθέντες και τους ευχόμαστε έμπνευση και δημιουργία και τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους στην αποψινή εκδήλωση.
Ευχαριστούμε όσους μας τιμούν με την παρουσία τους στην αποψινή τελετή, μέλη της κριτικής επιτροπής και βραβευθέντες και φυσικά όλους εσάς, κυρίες και κύριοι που επιλέξατε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση της βράβευσης.
Ευελπιστούμε και προσδοκούμε, η ιδέα της διοργάνωσης του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης να ριζώσει, να επαναληφθεί τη νέα χρονιά, και να αποτελέσει στο εξής σημαντικότατο ετήσιο θεσμό, ανάμεσα στους πολλούς ανάλογους θεσμούς στο πανελλήνιο, με συνεχή και ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή ποιητών, οι οποίοι, σε πείσμα των πεζών και χαλεπών καιρών μας, μέσα από τα δύσκολα και μοναχικά μονοπάτια της ποιητικής τέχνης, θα ψηλαφούν με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη ύπαρξη, και όπως έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης, θα καθίστανται θαυματοποιοί, που πυροβολώντας τις λέξεις, θα τις μετατρέπουν σε πουλιά.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού.

Προηγουμενο αρθρο
Εκδήλωση - Συζήτηση Λαϊκής Ενότητας για το Ασφαλιστικό
Επομενο αρθρο
Οι «κρεμαστές» πισίνες στο δρόμο προς τους Εγκρεμνούς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.