HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπό το βράχο της Κυράς… στη Λαμία

Από το βράχο της Κυράς… στη Λαμία

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ … ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024!

Η Κυρά Φανερωμένη μάς μάζεψε στη Λαμία! 

Με την ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεόφιλου,  αντίγραφο της εικόνας της Φανερωμένης ιστορημένο στην Ι. Μ, ξεκινά για τη Λαμία.

Μαζί της από Λευκάδα και Αθήνα λεωφορεία και Ι.Χ. βρεθήκαμε κοντά της και βιώσαμε ένα πλήρες πνευματικό διήμερο.

Συναντηθήκαμε στην ιστορική Ι. Μ. Δαμάστας. Προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου και απολαύσαμε τη φιλοξενία της Μονής.

Αφού ξεναγηθήκαμε στη Μονή, αναχωρήσαμε για τη Λαμία. Στο Πνευματικό κέντρο μας περίμενε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. κ. Συμεών. Εκεί έμεινε η Ιερή Εικόνα για να εισέλθει λίγο αργότερα πανηγυρικά στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Λαμίας.

Ώρα 17.00 

Η  Εικόνα εισέρχεται πανηγυρικά στον Άγιο Αθανάσιο με τους Ύμνους της μπάντας του Πυροσβεστικού Σώματος Λαμίας. Τη συνοδεύουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. κ. Συμεών, ο καθηγούμενος της Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδας αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ασπρογέρακας, ο ηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι αρχιμ. Χριστοφόρος Αραβανής, ο προϊστάμενος του Ναού π. Δημήτριος Ατματζίδης και οι ιερείς του ναού, οι ιερείς της Λευκάδας π. Παναγιώτης Ζαβιτσάνος και π. Βασίλειος Κακλαμάνης, ο ιεροδιάκονος της Ι. Μ. Φανερωμένης π. Θεόφιλος, και οι μοναχοί Αρσένιος και Παΐσιος.

Ακολουθεί τιμητική συνοδεία από τη Νέα Χορωδία Λευκάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Αντώνη Αθανίτη, την αντιπρόεδρο κ. Βασιλική Πολίτη και κορίτσια της Νέας Χορωδίας με την όμορφη παραδοσιακή Λευκαδίτικη φορεσιά που  λαμπρύνουν την τελετή.

Επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Ι. Μ. Φανερωμένης κ. Λάμπρος Γεωργάκης, μέλη του Δ.Σ., και του Σωματείου και πολλοί Λευκαδίτες από τη Λευκάδα και την Αθήνα. 

Μαζί τους οι αρχές της Λαμίας ο Δήμαρχος, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και η στρατιωτική ηγεσία.

Η Εικόνα εισήλθε πανηγυρικά στον Ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου. Μετά την είσοδο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών μίλησε για την Υπεραγία Θεοτόκο, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεόφιλο, με την ευλογία του οποίου η Εικόνα έφτασε στη Λαμία, τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Φανερωμένης αρχιμ. Νικηφόρο Ασπρογέρακα για την προσφορά, τον αγιογράφο μοναχό π. Αρσένιο που ιστόρησε την εικόνα και όλους όσους προσήλθαν.

Στη συνέχεια ο ηγούμενος π. Νικηφόρος μίλησε για τη Φανερωμένη, την ιστορία της, τη σημασία της για τους Λευκαδίτες κάνοντας αναφορά στους στίχους του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Ευχαριστήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο προϊστάμενος του Ναού πρωτ. Δημήτριος Ατματζίδης.

Τέλος ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδας στην ομιλία του ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο λαμπρό αυτό γεγονός.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων αγάπης. 

Στην Ιερά αγρυπνία που ακολούθησε ο ιερέας π. Βασίλειος Κακλαμάνης λάμπρυνε με την παρουσία του το αναλόγιο του Ναού.

Ακολούθησε δείπνο αγάπης.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου

Μετά την πρωινή ακολουθία ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγάθωνος. 

Έξω από τη Λαμία μας περίμενε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. κ. Συμεών, για να μας ευχαρίστησε πατρικά για άλλη μια φορά. 

Στη Μονή Αγάθωνος ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής π. Γερμανός μίλησε για την ιστορία της Μονής και για τον Άγιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, το σκήνωμα του οποίου υπάρχει στη Μονή.

Αφού ολοκληρώθηκε το προσκύνημα, έγινε η αναχώρηση για Λευκάδα και Αθήνα.

Ήταν ένα διήμερο με πλούσιες πνευματικές εμπειρίες, Αβραμιαία φιλοξενία, και πολλή αγάπη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και συγχαίρουμε τον Καθηγούμενο της Ι. Μ Φανερωμένης αρχιμ. Νικηφόρο Ασπρογέρακα, χάρη στο μόχθο του οποίου και της Συνοδείας του πραγματοποιήθηκε αυτή η  εκδήλωση. 

Το Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, το Σωματείο Φίλων της Φανερωμένης, τη Νέα Χορωδία Λευκάδας, το Γιάννη Γεωργάκη για το φωτογραφικό υλικό και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το σπουδαίο γεγονός.

Χρ. Γιάννης Φουρλάνος

Δάσκαλος – Θεολόγος.

Προηγουμενο αρθρο
Κοπή πίτας Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών
Επομενο αρθρο
Κοπή πίτας: Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής: «Η Αγία Μαύρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.