HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑταξίες στο λιμάνι της Λευκάδας

Αταξίες στο λιμάνι της Λευκάδας

Ο φίλος μου ο Κυριάκος (είναι ξένος και ζει τα τελευταία χρόνια στη Λευκάδα) μου έλεγε προχτές, πως αυτό που ευχαριστιέται περισσότερο στο νησί μας, είναι ότι αισθάνεται την εναλλαγή των εποχών. Κι έχει τόσο δίκιο! Ο καιρός δρόσισε, ο ήλιος ξαναέγινε ευπρόσδεκτος κι εγώ σήμερα άρχισα τους συνήθεις φθινοπωρινούς περιπάτους στην πόλη.

Ξεκίνησα από το πάρκινγκ του Λιμενικού και έφτασα μέχρι τον Πόντε. Ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος. Το λιμάνι ήταν γεμάτο σκάφη. Καμάρωσα δυο πολύ όμορφα σκαριά τον «Κουρσάρο» και την «Παναγιώτα» – κάνουν κρουαζιέρες όλο το καλοκαίρι.

DSCN1156

DSCN1163

Τόσα πολλά σκάφη που είδα σήμερα, δεν υπήρχαν ούτε και το καλοκαίρι στο λιμάνι. Σε κάποια γίνονταν και εποχιακές μικροεπισκευές. Τα σκάφη μέχρι το τέλος του μήνα θα μας χαιρετήσουν. Κάποια θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και κάποια άλλα, θα μεταφερθούν στο καρνάγιο για να ξεχειμωνιάσουν.

Για φωτογραφίες ξεκίνησα τη βόλτα μου, μέχρι που έγινα αυτήκοος μάρτυρας μιας συζήτησης. Κύριος που από χρόνια ασχολείται με το λιμάνι, έλεγε στο συνομιλητή του για το «πάθημα» ενός Ιταλού κοτερούχου. Θέλει να αναχωρήσει αύριο, αλλά δεν βρίσκει που να πληρώσει τα τέλη ελλιμενισμού! Το Λιμεναρχείο που μέχρι πρόσφατα εισέπραττε τα τέλη, έχει σταματήσει από τον Ιούλιο μήνα να κάνει αυτή τη δουλειά.

Είναι γνωστό πως το λιμάνι της Λευκάδας λειτουργεί μέχρι σήμερα παρασιτικά, όσον αφορά την είσπραξη των τελών και τη διαχείριση του νερού. Δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός έτσι όλα τα σκάφη, που έδεναν εκτός μαρίνας, πλήρωναν, αν ήθελαν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι τη χρονιά που διανύουμε το Λιμεναρχείο εισέπραττε λιμενικά τέλη, από όσους προσέρχονταν στα γραφεία του, αποδίδοντας το σχετικό κονδύλι στο Λιμενικό Ταμείο. Από τις αρχές του χρόνου τα Λιμενικά Ταμεία βάσει νόμου έγιναν Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Έτσι από τον Ιούλιο σταμάτησε η είσπραξη των τελών ελλιμενισμού από το Λιμεναρχείο.

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα -μήνες αιχμής για το λιμάνι- οι νέοι άρχοντες του Λιμενικού Ταμείου, δηλαδή ο Δήμος, δεν έκανε το παραμικρό ώστε να δημιουργηθεί έστω και προσωρινά, κάποιος μηχανισμός είσπραξης των λιμενικών τελών. Έτσι χάθηκαν και χάνονται κάθε μέρα πολλά χρήματα.

Τώρα θα μου πείτε ποιος ενδιαφέρεται για την είσπραξη του δημόσιου χρήματος;

Σε όσους ενδεχομένως θεωρήσουν μικρό το διάστημα για τη δημιουργία ενός υποτυπώδους μηχανισμού είσπραξης, θα τους ρωτήσω τι θα έκαναν οι ίδιοι αν υπήρχε ζεστό και νόμιμο χρήμα στην «αυλή» τους; Θα τα αφήναν να πάει χαμένο; Και ακόμα: Το νέο καθεστώς ήταν γνωστό στο Δήμο από τις αρχές του χρόνου. Επίσημα τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούλιο. Αν ήθελαν είχαν όλο το χρόνο της προετοιμασίας.

Ενώ λοιπόν οι προηγούμενοι διαχειριστές του Δήμου άφησαν το λιμάνι να λειτουργεί παρασιτικά, να χάνονται πολλά χρήματα, βρήκαν χρόνο -όπως διαβάσαμε στη Διαύγεια- να κάνουν απευθείας αναθέσεις έργων, για τοπογραφικά εφτά λιμανιών της Λευκάδας, αντί ποσού 85.000 ευρώ! Ευτυχώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ματαίωσε τις αναθέσεις και γλιτώσαμε τα χρήματα.

Θέλω να πιστεύω πως η καινούργια ηγεσία του Λιμενικού Δημοτικού Ταμείου θα καταφέρει να βάλει τάξη και να μην χάνονται χρήματα, τόσο από το λιμάνι της Λευκάδας όσο και από το Νυδρί.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Αλυκές Λευκάδας: Μια ιστορία που πρέπει να διαφυλαχτεί
Επομενο αρθρο
339 συλλήψεις το Σεπτέμβρη στα Ιόνια νησιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.