HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔηλώσεις – ανακοινώσεις για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Δηλώσεις – ανακοινώσεις για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Η ελευθερία, ο σεβασμός, η πλήρης συμμετοχή και οι ίσες ευκαιρίες οφείλονται σε όλες τις γυναίκες» – Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day, IWD), που καθιερώθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και εορτάζεται την 8η Μαρτίου κάθε έτους, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα την διαχρονική προσφορά της γυναικάς, που πρωταγωνίστησε από την πρώτη γραμμή στους αγώνες για την δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ειρήνη, την ισότητα φύλων, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί κάθε χρόνο μια ξεχωριστή γιορτή και συγχρόνως μας υπενθυμίζει την μεγάλη της προσφορά σε όλες της εκφάνσεις τις ζωής μας.

Η ελευθερία, ο σεβασμός, η πλήρης συμμετοχή και οι ίσες ευκαιρίες που οφείλονται σε όλες τις γυναίκες, αποτελούν κεκτημένα των αγώνων τους για κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

Φέτος, η σκέψη μας βρίσκεται στις μαρτυρικές γυναίκες της Ουκρανίας που χαίρουν του αμέριστου σεβασμού μας και της βαθιάς αλληλεγγύη μας, που εν μέσω ενός σκληρού πολέμου, συγκρούσεων και βομβαρδισμών, στέκονται όρθιες με περίσσιο θάρρος και απαράμιλλη αξιοπρέπεια στο πλευρό των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους, και αντιστέκονται σθεναρά για την ελευθερία της πατρίδας τους.

Μια ιστορική διαδρομή γυναικείας υπερηφάνειας, που ενδυναμώνεται και εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου σαν το παλιό καλό κρασί, με γεύση ζωής και αξιοπρέπειας.

Σας τιμούμε και σας αγαπάμε!

Χρόνια πολλά!»

ΜΗΝΥΜΑ

της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  • Αφιερωμένη στις γυναίκες της Ουκρανίας για τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον ηρωισμό τους

Τιμώνται σήμερα οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο για τους αγώνες που έδωσαν, και ακόμη δίνουν υπέρ των δικαιωμάτων τους, ενώ θαυμάζονται για τα επιτεύγματά τους σε όλους τους χώρους της επιστημονικής, επαγγελματικής και δημόσιας ζωής.

Σήμερα επίσης επισημαίνεται με έμφαση ότι παρ’ όλη την πρόοδο σε νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο, οι γυναίκες είναι ακόμη τα συνήθη θύματα όλων των διακρίσεων, τα θύματα της τυφλής βίας και του εκφοβισμού, όπως τραγικά περιστατικά αποκαλύπτουν και στην χώρα μας.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναδεικνύουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες των γυναικών, την ανάγκη δέσμευσης της Πολιτείας και της κοινωνίας για να καταπολεμήσουν την βία και να εξασφαλίσουν ισότιμο ρόλο, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες για να ανταποκριθούν οι ίδιες στις σύγχρονες πολύπλοκες προκλήσεις και να κάνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους πραγματικότητα.

Μιμόζα Νικαίας (Acacia dealbata) | Καλλιέργεια

Η μιμόζα, το σύμβολό μας για την 8η Μαρτίου. Είναι δέντρο με ευαισθησία, προσαρμοστικότητα και  ανθεκτικότητα, αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες, ενώ ανθίζει νωρίς την άνοιξη φέρνοντας την ελπίδα και βρίσκεται εύκολα παντού στην φύση.

Για πρώτη φορά το 1946, στην μεταπολεμική Ευρώπη δυο ακτιβίστριες Ιταλίδες πρόσφεραν την Ημέρα αυτή στις γυναίκες αγωνίστριες για τα δικαιώματά τους μικρά κλαδιά μιμόζας ως αναγνώριση και εκτίμηση. Η συνήθεια αυτή καθιερώθηκε ευρέως γύρω στο 1990, στην Ιταλία και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η τέχνη στην υπηρεσία της υπεράσπισης των γυναικών

  • Εκδήλωση την Τρίτη 8 Μαρτίου, ώρα 18.00μμ στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα

Στο ρόλο της τέχνης ως μέσον ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στο ηθικό ζήτημα των διακρίσεων κατά των γυναικών και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας αφιερώνει με έναν πρωτότυπο τρόπο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Για το σκοπό αυτό, ως διαδραστικό και συγκινησιακό μέσο, αναδεικνύει το @iamnotadoll_project, μια εναλλακτική έκθεση τέχνης αλλά μαζί και ένα πρωτότυπο δρώμενο. Βασίζεται σε 6 γλυπτά της καλλιτέχνιδος Ιωάννας Παρασκευά που δημιουργήθηκαν ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα και τα οποία μιλούν για ουσιαστικά  και επίκαιρα γυναικεία ζητήματα που αφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η βία στις διαπροσωπικές σχέσεις, ο αναγκαστικός και πρόωρος γάμος, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η εμπορία και η κατάχρηση στο διαδίκτυο. Το κάθε γλυπτό-κούκλα αντιστοιχεί σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα, ανάλογα με το χρώμα στα παπουτσάκια του.

Σε αυτή την εκδήλωση δίνουμε το βήμα στους συμμετέχοντες, γυναίκες και άνδρες  να επιλέξουν θέμα διαλέγοντας το γλυπτό με τα αντίστοιχα “χρωματιστά παπουτσάκια” που θέλουν να «αγκαλιάσουν», να το επικοινωνήσουν γράφοντας το μήνυμά τους και να φωτογραφηθούν με αυτό φορώντας  το μπλουζάκι με το λογότυπο του  @iamnotadoll_project  και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 

Θα είναι πολύ ενισχυτικό αν ανεβάσουν τη φωτογραφία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προτροπή για τον αγώνα της εξάλειψης κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών συμπεριφορών κατά των γυναικών.

Η κεντρική εκδήλωση της παρουσίασης των γλυπτών θα προβληθεί ζωντανά την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 18:00 από το κανάλι της ΠΙΝ στο YouTube, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCWytaS7IuEAfTbPckL-1zag

Η έκθεση των γλυπτών του @iamnotadoll_project  θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου και την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 από 8:30 έως 14:30 και σας καλούμε να την επισκεφθείτε.

Μετά τη διήμερη έκθεση των γλυπτών το επικοινωνιακό υλικό του @iamnotadoll_project  θα είναι διαθέσιμο για να μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει το κοινό στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα, καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 8:30 έως 14:30. 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ                                                                                  

Μέλος της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

8η Μάρτη 1857 –  8η Μάρτη 2022.  165 χρόνια από την ημέρα εκείνη  που οι ράφτρες κι οι υφάντρες στα κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αίτημα που και σήμερα είναι επίκαιρο. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της.

Η ιστορία του ριζοσπαστικού γυναικείου και του εργατικού κινήματος μας διδάσκει, ότι  τίποτε δε χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες και η γυναικεία ισοτιμία βήμα – βήμα έτσι κατακτιέται.

Όλες οι εργαζόμενες γυναίκες σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα κάτω από δύσκολες συνθήκες δίνουν τη δική τους μάχη, τόσο στον εργασιακό τους χώρο, όσο και για την φροντίδα της οικογένειας. Είναι εκείνες οι εργαζόμενες που εργάζονται κάτω από καθεστώς ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες (προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές…) Είναι οι συναδέλφισες εργαζόμενες του Δήμου, που εργάζονται σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να χτυπά κόκκινο. Οι εργαζόμενες που εργάζονται μέσα από διάφορα προγράμματα, σε παιδικούς σταθμούς , στo βοήθεια στο σπίτι, καθαρίστριες σε σχολεία, που βρίσκονται  μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για να εξακολουθήσουν να παραμείνουν στην εργασία τους.

Οι γυναίκες σήμερα ζουν το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων τους στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου. Οι εργαζόμενες στο Δήμο , μαζί με όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, χρειάζεται να συνεχίσουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες. Μην αφήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα να εξαπλωθεί κι άλλο.

Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους μας, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λιγότερες ώρες εργασίας.  Αυτή η πρόοδος μπορεί να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες της κάθε γυναίκας με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειάς της, με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Όμως τι μπαίνει εμπόδιο σε όλα αυτά;  Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε., που χτίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη δείχνει σε όλες και όλους το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο! Τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, για ένα μέλλον που η γυναίκα θα είναι απαλλαγμένη από το άγχος και την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό, από μια ζωή-λάστιχο, χωρίς πολέμους, και προσφυγιά.

Συνάδελφοι-σες

Υπάρχει λύση. Υπάρχει διέξοδος από τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτή βρίσκεται στον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, στη κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, στη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων με στόχο: Το μπλοκάρισμα των αντιλαϊκών πολιτικών, την ανάκτηση των απωλειών μας, τη διεκδίκηση των πραγματικά σύγχρονων αναγκών μας που βρίσκονται σε  σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων.

ΤΟ Δ.Σ.

ota-lefkadas-300x225

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

6:30μμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία.

Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών.

Τιμούμε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση και το βάρβαρο σύστημα που τη γεννά.

Η 8η Μάρτη, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα την οργάνωση και την πάλη των γυναικών ενάντια στην εκμετάλλευση, που γεννά συνεχώς μεγαλύτερα προβλήματα και χειροτερεύει τους όρους ζωής της εργαζόμενης γυναίκας και συνολικά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Οι αγώνες των εργατριών του 19ου και του 20ου αιώνα για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική δράση φωτίζουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Ο φετινός εορτασμός της 8ης Μάρτη συμπίπτει με την απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, που είναι αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών, των αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι των λαών. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, γίνονται κρέας στις πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών για να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες των χωρών, να ελέγχουν τις σφαίρες επιρροής, τους δρόμους μεταφοράς του αερίου, του πετρελαίου, να ξαναμοιραστεί η πίτα των κερδών.

Οι αιτίες του πολέμου είναι οι ίδιες που γεννούν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα του λαού, των γυναικών, της νεολαίας και στην περίοδο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης που οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους με διπλωματικά μέσα και συμφωνίες. Στο μόνο θεό που πιστεύουν είναι το κέρδος και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι διατεθειμένοι, όπως αποδεικνύει η ζωή, να διαπράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος των λαών για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη στον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» να αρπάζει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών.

Σε αυτές τις συνθήκες, όλο και περισσότερο, φανερώνεται ότι η πάλη για τη χειραφέτηση και τη γυναίκεια ισοτιμία, η πάλη των γυναικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και σταθερό ωράριο, για μέτρα προστασίας της μητρότητας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις περνά μέσα από το συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό τους σύστημα. Το βίαιο σύστημα υπεράσπισης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αφήνουν ευάλωτες τις γυναίκες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα,  μπορεί κάθε γυναίκα να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να παλέψει ενάντια στην εκμετάλλευση, τη βία, τους εκβιασμούς.

Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

• Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Καμιά συμμετοχή, με κανέναν τρόπο και διευκόλυνση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

• Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται στο εξωτερικό.

• Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας.

• Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.

Διεκδικούμε: 

• Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

• Σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

• Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες για πρόνοια, για προσχολική και ειδική αγωγή.

• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
5/3/2022

Προηγουμενο αρθρο
«Το δώρο μου για την πόλη ήταν η ελιά»
Επομενο αρθρο
θάνατοι από Covid στο Δήμο Λευκάδας την διετία 2020-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.