HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔυο παρατηρήσεις για τα έργα ανάπλασης της παραλίας

Δυο παρατηρήσεις για τα έργα ανάπλασης της παραλίας

Σε ό,τι μας αφορά, το θέμα της ανάπλασης της παραλίας, αυτή την εποχή, έχει δευτερεύουσα σημασία. Το φλέγον θέμα είναι η τύχη της παραλίας του Κάστρου. Παρόλα αυτά, έχοντας μοναδική έγνοια το Μποσκέτο ή πάρκο των Ποιητών, όπως το μετονομάσαμε, και πολλούς φόβους για την τύχη των προτομών που βρίσκονται μέσα, σπεύσαμε στην περιοχή σήμερα.

Μη γνωρίζοντας τι και αν προβλέπεται για την επανατοποθέτηση των προτομών,  θέλουμε  να προλάβουμε είτε… μοντερνιές είτε αδιαφορία των υπευθύνων, οι οποίοι δεν φημίζονται ούτε για το καλό τους γούστο ούτε για τον σεβασμό στη φύση και την  ιστορία.

Με μια πρόχειρη ματιά προσέξαμε πως έχει αφαιρεθεί η προτομή του Λευκάδιου Χερν, έχει εκσκαφεί και βρίσκεται στο χορτάρι η αναμνηστική πλάκα για τους Εβραίους της Κέρκυρας που πέρασαν από τη Λευκάδα πηγαίνοντας προς το Άουσβιτς, ενώ από την προτομή του Βαλαωρίτη έχουν αφαιρεθεί οι περισσότερες πέτρες που βρίσκονταν πέριξ αυτής. Θεωρούμε ευνόητο πως όλες οι προτομές θα φυλαχτούν και με την ευκαιρία θα καθαριστούν πριν επανατοποθετηθούν.

Ελπίζουμε πως η προτομή του εθνικού μας ποιητή, καθώς και οι πέτρες που την περιέβαλαν, έχουν φωτογραφηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή ώστε να ξανατοποθετηθούν οι ίδιες και με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε, όταν θα τελειώσει η ανάπλαση, να μην δούμε την προτομή πάνω σε απαστράπτον μάρμαρο ή γρανίτη, όπως έγινε με την αγρότισσα στους Σφακιώτες.

Η προτομή τοποθετήθηκε το 1925, πριν από 97 χρόνια με ευκαιρία την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Κάποτε μάλιστα ήταν αγκαλιασμένη με κισσό, τον οποίο δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε.

 Ακόμα, στο χώρο της παραλίας υπάρχουν δυο τουλάχιστον μεγάλα δέντρα, που κατά την γνώμη μας πρέπει να μην κοπούν. Τα ένα βρίσκεται πίσω σχεδόν από την προτομή του Βαλαωρίτη και το δεύτερο είναι στη θέση που πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν το περίπτερο.

Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω την ηλικία τους αλλά τα βρίσκω όμορφα και χρήσιμα. Προσφέρουν ίσκιο και δροσιά, που χρειάζεται η περιοχή. Οτιδήποτε  κι αν   προγραμματίζεται να γίνει σε αυτά τα σημεία, (πόσα τραπεζοκαθίσματα πια!),  ένας κορμός δέντρου δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Στις πολιτισμένες χώρες το δυσκολότερο πράγμα είναι, να κοπεί ένα δέντρο. Η επιτυχία μιας ανάπλασης βρίσκεται στο να συνθέτεις αυτά που αξίζει να διατηρηθούν, με ό,τι νέο έχεις να προσθέσεις και όχι να τα ισοπεδώνεις όλα.

Προηγουμενο αρθρο
«Όλοι για τη Λευκάδα»: για αγωγές της Notion Α.Ε. εναντίον δυο συμπολιτισσών μας
Επομενο αρθρο
Οι Κανταδόροι της Νέας Χορωδίας και της Αγιομαυρίτικης Παρέας στο «Συνέδριο-Φεστιβάλ Επτανησιακής Μουσικής» στην Κέρκυρα

2 Σχόλια

  1. akis akis
    9 Οκτωβρίου 2022 at 13:29 — Απάντηση

    Ναι να σωθούν και τα δέντρα και τα μνημεία. Όμως, η ουσία είναι πως, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος λέει ανερυθρίαστα στο βίντεο, έχει 7 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει ανάπλαση. Δηλαδή… εδώ θα γίνει πλακόστωτο με ράβδους χρυσού κι εσείς τώρα σκάτε για την προτομή του Βαλαωρίτη και το πεύκο προς την παιδική χαρά!!! Χαχαχαααα

  2. νικοςΚ.
    8 Οκτωβρίου 2022 at 20:56 — Απάντηση

    Κυρια Σαντα συγχαρητηρια διοτι μόλις ξύπνησαν απ το σκούντημα που τους κάνατε και θα τρεξουν να σώσουν οτι γράφετ.. Ευτυχως που προλάβατε.Διοτι ο μπολντοζιέρης ενω εκανε τη δουλειά του και κανεις δεν ειχε βάλεο καμια κοκκινη ενδειξη με ταινία οτι ΄εδω ρόσεχε,δεν το εισοπεδωνεις¨, θα τα γκρέμιζε όλα. Οι πέτρες του Βαλαωρίτη σκορπίστηκαν και θα βάλουν κάτι απο νταμάρι( λίγο απο γιουβέτσι).Εξ άλλου μια χαρα τα λέτε οτι δεν ενδιαφερονται γι αυτά..Οσο για τα δύο δέντρα που αναγράφετε ,πίσω απ τον βαλαωρίτη είναι η κλέουσα και πρέπει να μείνει , ενω στο πρώην περίπτερο είναι ένας περήφανος Φύκος Ρόδου που στολίζει τις περισσότερες πόλεις γιατι εχει γυαλιστερά ,πανέμορφα φύλλα. Μετά την ανάρτησή σας, θα σωθούν γιατι απλά οι άλλοι δεν τολμούν το αντίθετο. Σας ευχαριστούμε. Κάτι θα σωθεί…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.