HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ Βιβλιοθήκη Γεωργίου και Αικατερίνης Φατούρου λειτουργεί… επί τέλους στη Βασιλική

Η Βιβλιοθήκη Γεωργίου και Αικατερίνης Φατούρου λειτουργεί… επί τέλους στη Βασιλική

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη χαρά το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών  ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια  για το στήσιμο  της Βιβλιοθήκης ΓΕΩΡΓΙΟΥ και  ΑΙΚΑΤΕΡΝΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΥ, στη Βασιλική Λευκάδας, ύστερα από γραπτή επιθυμία  του αειμνήστου  δωρητή Φατούρου, ενεργού και σημαντικού μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας  πολλά χρόνια.

Θα μπορούσαμε γνωστοποιώντας την ίδρυση και τη λειτουργία της  πολλά να γράψουμε για παρακλήσεις, οχλήσεις, αρνήσεις, αδικαιολόγητη αδιαφορία ή και δικαιολογημένη πολλές φορές, για να γνωρίσουν  οι  συντοπίτες μας  την οδύσσειά της. Θα αρκεστούμε σε  μερικές λεπτομέρειες,  άξιες μνήμης,  οι οποίες δείχνουν  το ενδιαφέρον του αειμνήστου Γεωργίου Φατούρου, για το σύνολο  του  θησαυρού  τον οποίο  επί πολλά χρόνια  συγκέντρωνε, αλλά και την αγάπη του για το χωριό,  το οποίο  τον γέννησε και τον μεγάλωσε.

Το 2014 ο αείμνηστος Γ.Φ. στέλνει στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Λευκάδας δέκα τέσσερα (14) χαρτοκιβώτια  με περιοδικά  και εφημερίδες και τρία (3) με  τρεις χιλιάδες εβδομήντα τρεις (3.073) φωτογραφίες,  από  εκδηλώσεις των Συλλόγων της παροικίας  και ιδιαίτερα του Συλλόγου Λευκαδίων η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ». Παράλληλα συγκεντρώνει  και στέλνει,  στον τότε λειτουργούντα  Δήμο Απολλωνίων, στη Βασιλική, χίλια εννιακόσια δεκατρία (1913), βιβλία,  Λευκώματα, περιοδικά και εφημερίδες διαφόρων κατηγοριών, όπως φαίνεται στις καταστάσεις που τότε μας έστειλε και φυλάσσονται στο αρχείο της ΕΛΜ και φωτοαντίγραφα αυτών   σε συρτάρι της βιβλιοθήκης.

Με ενέργειες του Δ.Σ της Εταιρείας  και την αμέριστη συμπαράσταση των δύο (2) τελευταίων Δημοτικών Συμβουλίων, στήθηκαν σε ευρύχωρη και φωτεινή αίθουσα του Δημαρχείου ράφια από ντέξιον, (καλά είναι  κι αυτά, στην περίοδο κρίσης που βρισκόμαστε) και έγινε  προσωρινή τοποθέτηση των βιβλίων .

Τα εγκαίνια  και  ο αγιασμός έναρξης λειτουργίας  τα οποία είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου και   θα γίνονταν με τη συμμετοχή  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου, του Δημάρχου, του Βουλευτή,  των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τοπικών παραγόντων και οπωσδήποτε με την παρουσία  του Διδακτικού προσωπικού και των μαθητών  των σχολείων, που λειτουργούν  στη Βασιλική,  αναβλήθηκαν λόγω του Κορωνοϊού  για τον κατάλληλο χρόνο.

Εκείνο που είναι απαραίτητο  πλέον είναι η αξιοποίηση αυτής της βιβλιοθήκης  και ο περαιτέρω εμπλουτισμός της  με βιβλία, ώστε να εκπληρώνει στο διηνεκές τους σκοπούς, τους οποίους ονειρεύονταν ο ιδρυτής της Γεώργιος  Φατούρος.

Θ. Μελάς

(Ευχαριστίες στην υπάλληλο του Δήμου Ευαγγελία Ζώγκου και  τη βιβλιοθηκονόμο  Ελευθερία Σ. Κατηφόρη- Χαρίτου για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν).

 Βιβλιοθήκη στη  Βασιλική  είχαν  στήσει και οι  Ελβετοί  σε αίθουσα που ενοικίασαν και την ονόμασαν Πνευματικό Κέντρο στις 23-3-1967 και έκλεισε, πολύ σύντομα, το καθεστώς που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου το 1967.    

Προηγουμενο αρθρο
Ασκήσεις ισορροπίας στον φουρτουνιασμένο Άγιο Νικήτα
Επομενο αρθρο
Συλλήψεις για μέθη και στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.