HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΘέατρα πολλά θέατρα…

Θέατρα πολλά θέατρα…

Ακούστηκε και γράφτηκε, πολλές φορές πριν και κατά την διάρκεια του φεστιβάλ φολκλόρ και θα ακουστεί σίγουρα άλλες τόσες μέχρι τις εκλογές, για το νέο ανοιχτό  θέατρο που κατασκευάζεται… Του χρόνου θα έχουμε νέο θέατρο και ο πολιτισμός θα εκτοξευτεί, ειπώθηκε από κάποιους, και πολλά άλλα! Πάντα όμως, χωρίς διευκρινήσεις γιατί κατασκευάζεται και ποιες ανάγκες καλύπτει το νέο θέατρο.

Για όσους δεν κατοικούν στην πόλη ή έχουν μπερδευτεί με τα… πολλά θέατρα που θα έχουμε, σημειώνω παρακάτω κάποιες χρήσιμες διευκρινήσεις: Η πόλη μας έχει ανοιχτό θέατρο σχεδόν 20 χρόνια.  Το γνωρίζουμε όλοι. Χρέη ανοικτού θεάτρου κάνει ο ελεύθερος χώρος  πίσω από το Πνευματικό Κέντρο.  Εκεί κάθε καλοκαίρι γίνονται οι εκδηλώσεις, συναυλίες και το φεστιβάλ φολκλόρ. Διαθέτει μάλιστα και ένα πολύ γερό πατάρι -σκηνή, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». 

Ο χώρος όμως που καταλαμβάνει μέχρι σήμερα το ανοιχτό θέατρο, κάτω από τα επιβλητικά σκαλοπάτια, αποτελεί, ολόκληρος ή μέρος αυτού, την είσοδο και τον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού θεάτρου. Μόλις ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το κλειστό θέατρο,  ο χώρος που μετατρεπόταν σε ανοιχτό θέατρο, δεν θα είναι ούτε ελεύθερος ούτε διαθέσιμος. Άρα δεν θα μπορέσουμε να «ξαναστήσουμε»  ανοιχτό θέατρο σε εκείνο το σημείο.

Αυτή την έλλειψη χώρου καλύπτει η κατασκευή  που γίνεται δίπλα από το Πνευματικό Κέντρο. Δεν θα έχουμε ένα θέατρο επιπλέον, ένα είχαμε, ένα θα έχουμε. Πρέπει μάλιστα να είναι έτοιμο οπωσδήποτε το επόμενο καλοκαίρι, αλλιώς δεν θα έχουμε ανοιχτό θέατρο, αν εν τω μεταξύ ξεκινήσουν οι εργασίες αποπεράτωσης του κλειστού Δημοτικού θεάτρου.

Όσον αφορά την άνεση και την χωρητικότητα,  δείχνει να είναι μικρότερο.

 Αυτά και για όσους, από όταν ακόμα αντίκρισαν τα μπετά, έχουν εκστασιαστεί, λες και ανακάλυψαν την Επίδαυρο, δίπλα στο Ιβάρι.

«… Ενώ ο ψευδολόγος θέλει να εμφανίσει τα γεγονότα ως διαφορετικά από αυτά που είναι, ο μπουρδολόγος κάνει κάτι άλλο, πιο επικίνδυνο: δεν ενδιαφέρεται για τα γεγονότα και θέλει να τα αποκρύψει. Με άλλα λόγια, ο μπουρδολόγος δεν νοιάζεται ούτε για την αλήθεια ούτε για το ψέμα. Το μόνο που τον νοιάζει είναι η εντυπωσιοθηρία.»*

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

*Χαρίδημος Τσούκας, «Μπουρδολογία: η ρύπανση της σκέψης», https://www.kathimerini.gr/, 6/8/2023.

Προηγουμενο αρθρο
Συλλυπητήρια Πανλευκάδιου
Επομενο αρθρο
Ευχαριστίες Παναγιώτη Σκληρού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.