HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΘαλάσσιο ερευνητικό κέντρο της Ελβετίας στέλνει κορυφαίους επιστήμονες σε Λευκάδα και Μεγανήσι

Θαλάσσιο ερευνητικό κέντρο της Ελβετίας στέλνει κορυφαίους επιστήμονες σε Λευκάδα και Μεγανήσι

Σκοπός της έρευνας είναι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς και η ταυτοποίηση ατόμων του είδους της Μεσογειακής Φώκιας με σκοπό την προστασία τους, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα για αυτό συγκεκριμένου ηλεκτρονικού μηχανήματος που παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου της λειτουργίας του.

Το είδος που θα μελετηθεί είναι η Μεσογειακή Φώκια (Monachus monachus) Η μεσογειακή φώκια μοναχού έχει χαρακτηριστεί ως «απειλούμενη» από το 1986 στον κόκκινο κατάλογο ειδών που καθιέρωσε η IUCN. Απομένουν μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα στη Μεσόγειο, χωρισμένα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παρόν από την αρχαιότητα στο Mare Nostrum, αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό είναι ωστόσο μία από τις λιγότερο γνωστές φώκιες. Το Ίδρυμα Octopus συμμετέχει στην ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος για την καλύτερη κατανόηση αυτού του είδους.

Περιοχή της καταγραφής θ αποτελέσουν τα νησιά του Ιονίου πελάγους και ειδικότερα στα: Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Άτοκο, Αρκούδι, Φορμίκουλα, Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό.

Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς και η ταυτοποίηση ατόμων του είδους της Μεσογειακής Φώκιας θα γίνει με ηλεκτρονικό μηχάνημα απομακρυσμένου ελέγχου της λειτουργίας του το οποίο θα τοποθετηθεί έξω από μερικώς πλημμυρισμένες παράκτιες σπηλιές όπου η Μεσογειακή Φώκια αναπαράγεται. Η παρακολούθηση των ατόμων φώκιας θα γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά από τις εν λόγω σπηλιές, με τη λήψη φωτογραφιών κάθε δέκα πέντε λεπτά 7/24, με τη δυνατότητα αυτό το υλικό να αποθηκεύεται σε απομακρυσμένο server με τη χρήση 3G/4Grouter.

Η έρευνα στο πεδίο θα πραγματοποιηθεί από ομάδα επιστημόνων που αποτελείται από τους:

1. Julien Pfyffer – Octopus Foundation
2. Andre Guinand – Octopus Foundation
3. Philippe Henry – Octopus Foundation
4. Christophe Vignaux – Octopus Foundation
5. Sebastian Rousseau – Octopus Foundation
6. Thomas Delorme – Octopus Foundation
7. Antoine Bugeon – Octopus Foundation

Η έρευνα θα διαρκέσει από 15 Ιουνίου έως το τέλος του 2020.

Πηγή: meganisinews.eu

Προηγουμενο αρθρο
Οι χορευτές της Λυρικής αποχαιρετούν την καραντίνα με ένα εξαιρετικό βίντεο
Επομενο αρθρο
Νέα παράταση (6η) στην παράδοση της μελέτης για την ύδρευση Άρτας -Πρέβεζας και Λευκάδας