HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘανάσης Καββαδάς: 100% καταστροφή στις αμπελοκαλλιέργειες της Λευκάδας από περονόσπορο

Θανάσης Καββαδάς: 100% καταστροφή στις αμπελοκαλλιέργειες της Λευκάδας από περονόσπορο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 26 Ιουλίου 2023 

Θανάσης Καββαδάς: «100% καταστροφή στις αμπελοκαλλιέργειες της Λευκάδας από περονόσπορο – Ζήτησα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 

την αποζημίωση των παραγωγών»

Αναφορά σχετικά με τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα αμπέλια της Λευκάδας εξαιτίας του περονόσπορου κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, μέσω της Βουλής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην αναφορά του ο κ. Καββαδάς επισυνάπτει σχετική επιστολή του  Αγροτικού Οινοποιητικού και Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λευκάδας «ΤΑΟΛ», όπου γίνεται αναλυτική παρουσίαση των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη Λευκάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, με συνδυασμό βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα αυξημένη υγρασία που ευνόησε την ανάπτυξη περονόσπορου και ωιδίου.

Τόνισε ότι η ζημιά έχει καταστρέψει το 100% των αμπελιών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην τρυγήσουν, παρά τα μεγάλα καλλιεργητικά έξοδα. Κατέληξε ζητώντας από τον Υπουργό να παρέμβει για την αποζημίωση των παραγωγών. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Δυστυχώς βλέπουμε παντού τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο στις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και στις καλλιέργειες. Το ακραία ζεστό και υγρό κλίμα που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες ευνόησε την ανάπτυξη περονόσπορου ο οποίος, παρά τους προληπτικούς ψεκασμούς, επέφερε ολοκληρωτική ζημιά στα αμπέλια μας, πολλά από τα οποία είναι ποικιλίες σπάνιες που απαντώνται μόνο στη Λευκάδα, όπως το Βερτζαμί και η Βαρδέα. 

Επειδή οι συγκεκριμένες καταστροφές δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ζήτησα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τη διερεύνηση όλων των πιθανών πηγών για την αποζημίωση ή ενίσχυση των παραγωγών, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής. 

Θα επιδιώξω να συναντήσω και από κοντά τον Υπουργό ώστε να του μεταφέρω και δια ζώσης τη σοβαρότητα του θέματος. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι παραγωγοί μας να μην τους οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή ή, ακόμα χειρότερα, την εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας.»

Προηγουμενο αρθρο
Παρατείνονται για σήμερα 26/7 και αύριο 27/7 οι περιορισμοί κυκλοφορίας - Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο
Επομενο αρθρο
Πολύ δύσκολη η φωτιά στη Μαγνησία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.