HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚαλέσματα για την αυριανή 8/3 απεργία

Καλέσματα για την αυριανή 8/3 απεργία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των γυναικείων οργανώσεων.

Η ημερομηνία ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση, ισότητα, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη, συναντιέται με τους αγώνες των συνδικάτων απέναντι στις  πολιτικές που οδηγούν στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την διάλυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών με καταστροφικά  αποτελέσματα, όπως φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο και στην πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη.

Μαζί με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τις άνεργες και τους άνεργους τις/τους συνταξιούχους, την Τετάρτη 8 Μάρτη διαδηλώνουμε και απαιτούμε να μπει τέλος στις καταστροφικές πολιτικές και να αποδοθούν οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα.

Αγωνιζόμαστε για εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους, για κοινωνικό κράτος, ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και  παιδείας, για δημόσια αγαθά. Για να μπουν οι άνθρωποι και ανάγκες τους πάνω από τα κέρδη και να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Αγωνιζόμαστε για να ακούγεται η φωνή των συνδικάτων που η κυβέρνηση προσπάθησε να φιμώσει με το νόμο του Χατζηδάκη. Μια φωνή που όπως αποδείχτηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τα δικαιώματα   των εργαζομένων αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία και η φίμωσή της μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.

Αγωνιζόμαστε μαζί με τα συνδικάτα για να αλλάξουμε  τις πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία και τη χώρα  προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αγωνιζόμαστε για την προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Λευκάδα, 7/3/2023

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Όλοι και όλες στην Πανεργατική απεργία την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί στον Άγιο Μηνά.
Η ασύλληπτη τραγωδία των Τεμπών δεν ήταν ΑΤΥΧΗΜΑ! Είναι ένα ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑτης άθλιας κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε.ξεπούλησαν, απέλυσαν, διέλυσαν τον ΟΣΕ και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η ιδιωτικοποίησή του. Να τον μετατρέψουν από την «πιο ζημιογόνα σιδηροδρομική εταιρεία της Ευρώπης» (Κ. Χατζηδάκης) σε «κερδοφόρα» προτάσσοντας τους ισολογισμούς απέναντι στις ανθρώπινες ζωές, τα κέρδη απέναντι στην ασφάλεια και τις υπηρεσίες στον λαό.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε το 2017 έναντι πινακίου φακής -45 εκατ. €- στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group. Την απόφαση έλαβε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση». Τη στήριξαν και οι άλλες «υπεύθυνες δυνάμεις», η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών υπηρεσιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε στην διάσπαση της πάλαι ποτέ μεγάλης κρατικής εταιρείας του ΟΣΕ σε μικρότερες (ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ κ.ο.κ.), προκειμένου να μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν και να ξεπουληθούν ευκολότερα.

Η ΝΔ αφότου έγινε κυβέρνηση, συνέχισε να επιδοτεί τους νέους ιδιοκτήτες με δεκάδες εκατ. € ετησίως, προκειμένου να παραμείνουν κερδοφόροι, αδιαφορώντας για τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους σχετικά με την δραματική έλλειψη προσωπικού και μέτρων ασφαλείας. Αντ’ αυτών, οι αρμόδιοι συνέχιζαν τις απολύσεις και τις περικοπές προσωπικού, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, την εντατικοποίηση, την ουσιαστική κατάργηση κάθε μέτρου ασφάλειας, με στόχο την «μείωση του κόστους» (που την βάφτισαν «εξυγίανση») και την ιδιωτικοποίηση.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Δυο ολόκληρα χρόνια πανδημίας την λαϊκή υγεία την υπεράσπισε το ΕΣΥ, που η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να απαξιώσει και να συντρίψει σε όφελος των κλινικαρχών. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η κυριαρχία των ιδιωτικών εταιρειών και το χρηματιστήριο της ενέργειας οδήγησαν στο πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και την εκτίναξη των κερδών για τις εταιρείες!! Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, τα βουνά, τις θάλασσες, τα πάντα!!

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΙ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.

Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Σε μια χώρα όπου παντού υπάρχουν κάμερες και όλα παρακολουθούνται, οι μηχανοδηγοί των τρένων οδηγούν στα «τυφλά». Σε μια χώρα που δίνονται δις. € για Ραφάλ και φρεγάτες και προσλαμβάνονται χιλιάδες αστυνομικοί, λείπουν γιατροί, μηχανοδηγοί, δάσκαλοι!

Η οδύνη για τις χαμένες ζωές να γίνει συνείδηση και αγώνας.

Απαιτούμε:

·        Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο όλων των σιδηροδρομικών εταιρειών. Έξω τώρα η Hellenic Railway. Ενιαίος δημόσιος οργανισμός συγκοινωνιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η ΕΕ. Δημόσιες, ασφαλείς, φτηνές, σύγχρονες συγκοινωνίες για τον λαόΠροσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

·        Να πληρώσουν οι ένοχοι: Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας, το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

·        Έξω η επιχειρηματική λογική του κέρδους. Οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, την υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό είναι δημόσια αγαθά και ανήκουν σε όλους, δεν είναι ατομική ιδιοκτησία κανενός.

ΜΟΝΟ Ο ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ  ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ Αη ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ

Συνάδελφοι –σες

Η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη δεν ήταν απλώς ένα δυστύχημα όπως θέλουν να μας το παρουσιάσει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα! 

Γιατί πως αλλιώς μπορείς να αποκαλέσεις τη συνειδητή απαξίωση των σιδηροδρόμων τόσα χρόνια, προκειμένου να τους χαρίσουν σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους; Πως αλλιώς να αποκαλέσεις την παντελή έλλειψη συντήρησης προκειμένου να αυγατίζουν τα κέρδη τους; Πως αλλιώς να αποκαλέσεις τη μη εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, τα οποία ο ελληνικός λαός τα έχει πληρώσει δύο και τρεις φορές;

Φτάνει πια! Ας σηκώσουμε τοίχος αντίστασης απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική όλων των Κυβερνήσεων, που θυσιάζουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γυρνάμε την πλάτη σε αυτούς που σήμερα υποκριτικά κάνουν ότι δεν γνώριζαν, ενώ είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Αρνούμαστε να ακούσουμε τα κούφια λόγια περί μέτρων που θα ληφθούν και ευθυνών που θα αποδοθούν, ενώ τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη για να απαξιωθούν οι υποδομές.

Άλλωστε εμείς οι εργαζόμενοι στους Δήμους έχουμε νιώσει στο πετσί μας αυτή τη πολιτική. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι απαξιώνουν τις υπηρεσίες και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή για να τις χαρίζουν στους μεγαλοκαρχαρίες. Εξ΄ αιτίας αυτής της πολιτικής κάθε μέρα έχουμε στο κλάδο και ένα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να μετράμε 64 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους. Η 8η Μάρτη, που έχει πάνω από ένα αιώνα ταυτιστεί με τον αγώνα των γυναικών για ισοτιμία, μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για να διεκδικήσουμε να μη χύνει άλλο αίμα ο λαός και η νεολαία για τα κέρδη τους. 

Να αποδοθούν τώρα οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα.  Να διεκδικήσουμε σύγχρονες και  ασφαλείς συγκοινωνίες.

Το Δ.Σ.          

ota-lefkadas-300x225

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ – ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11:00 Π.Μ. ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ

Χαιρετίζουμε τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, τις πολύμορφες συγκινητικές εκδηλώσεις των εργατικών σωματείων, των χιλιάδων μαθητών πανελλαδικά, αλλά και των εκατοντάδων μαθητών που διαδήλωσαν σήμερα και στη Λευκάδα κι έδωσαν τη δική τους νότα και παλμό σε αυτόν τον αγώνα, των φοιτητικών συλλόγων και των άλλων μαζικών φορέων του λαού που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταδικάζουμε την καταστολή και την απόπειρα φίμωσης των εργαζομένων και συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα εργατικά κέντρα πανελλαδικά.

Ο λαός δεν μπορεί να γίνει ξανά μάρτυρας σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο όλοι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι θα συμβεί κάποια στιγμή, εκτός από …τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του κρατικού ΟΣΕ και της ιδιωτικής «Hellenic Train». Ο «εκσυγχρονισμένος» και «απελευθερωμένος» σιδηρόδρομος όλων των κυβερνήσεων τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν συρμοί θανάτου… 

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!

Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο…

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει», δηλαδή όπου μας βγάζουν οι «σειρήνες» της εξοικονόμησης πόρων, του «κόστους – οφέλους», των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών. Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους.

Αγώνας για την προστασία της ζωής, της υγείας και της μόρφωσης ΠΑΝΤΟΥ!

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές έχουμε ζήσει τους λέβητες που σκάνε σε σχολείο και παίρνουν ζωές, τα αμφιθέατρα να μη χωράνε τους φοιτητές που πέφτουν από τα παράθυρα, εκατοντάδες ακατάλληλα σχολεία που πλημμυρίζουν και πέφτουν σοβάδες. Και όλα αυτά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ΟΥΤΕ ο α’ βάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα σχολεία. Αντιθέτως, είναι διαρκής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες (1,8 δις λιγότερα τα τελευταία 11χρόνια).  

Αρκετά πια ακούσαμε οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί για την 4η βιομηχανική εποχή, το ψηφιακό κράτος, την καινοτομία για τους λίγους.

Την ίδια ώρα που τα κοράκια των funds, με νομοθεσία της σημερινής και προηγούμενης κυβέρνησης, περιμένουν να αρπάξουν κατοικίες εργαζομένων με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στα τρένα δεν υπάρχει φωτοσήμανση και συστήματα τηλεδιοίκησης. Μετά την πανδημία και τους χιλιάδες νεκρούς, το σύστημα υγείας οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έμεινε για ώρα χωρίς ρεύμα εν ώρα εφημερίας και από την άλλη το παιδολογικό-ογκολογικό κέντρο σπρώχνεται στα νύχια της επιχειρηματικότητας στον χώρο της υγείας. 

Θέλουμε την τεχνολογία να υπηρετεί την ασφάλεια στις μεταφορές  και γενικότερα τις υποδομές και όχι την εντατικοποίηση των εργαζομένων και τα κέρδη των λίγων

Τα παιδιά μας χρειάζονται σύγχρονα σχολεία με εργαστήρια, αμφιθέατρα και  γήπεδα. Οι ανακαλύψεις στην υγεία και στην επιστήμη να οδηγούν σε δωρεάν παροχές για όλους, στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και όχι στο κλείσιμό τους. Στην εποχή των αυτοματοποιημένων υπηρεσιών και της ρομποτικής είναι μιζέρια να ανεχόμαστε όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν τα 10ώρα, τη σύνταξη στα 67, αντί να μειώνουν τις ώρες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, έχουν δείξει ότι με τον οργανωμένο αγώνα μπορούν να αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική.

Όταν έφτιαξαν κέντρα αλληλεγγύης στις φωτιές, έδιωξαν την αστυνομία από τα πανεπιστήμια, όταν εμπόδισαν το κλείσιμο κεντρικού παιδιατρικού νοσοκομείου στην Αθήνα, όταν σταμάτησαν τις απαλλοτριώσεις σπιτιών, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικού, όταν μπήκαν μπροστά για να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς ρεύμα. 

Οι εκπαιδευτικοί με τον πολύμηνο αγώνα μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε ένα σύγχρονο, ασφαλές, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για σχολεία κατηγοριοποιημένα που θα ψάχνουν χορηγούς, με εκπαιδευτικούς γυρολόγους, κακοκπληρωμένους και  ταπεινωμένους. Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να βλέπουμε κουρασμένα παιδιά στις τάξεις μέσα στο τρεχαλητό των εξετάσεων, απογοητευμένα σε παρωχημένα εργαστήρια, μπερδεμένα και με την αγωνία για το μέλλον τους μετά το σχολείο. 

Δε θα περιμένουμε το επόμενο τραγικό δυστύχημα για να φωνάξουμε, δε θα περιμένουμε στα σχολεία μας να μετρήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια ενός νέου σεισμού, από ένα πεσμένο ταβάνι, από μια καταστροφική πυρκαγιά, από ένα κακοσυντηρημένο καυστήρα ή από ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. 

Τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά, να παλέψουμε για:

  • Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.
  • Σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων του κλάδου. 
  • Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς. 

Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.

  • Επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων, να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών και το «μπαλάκι» ανάμεσα σε υπεύθυνο – ανεύθυνο κάθε φορά που προκύπτει ζήτημα. 
  • Να πραγματοποιηθούν εδώ και τώρα αντισεισμικοί έλεγχοι (σε βάθος και όχι μόνο οπτικοί) σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους. 
  • Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
  • Να εκδοθούν σαφή πρωτόκολλα ενεργειών για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγειινή στα σχολεία π.χ. ώρα και προϋποθέσεις πραγματοποίησης εργασιών στα σχολεία με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. 

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές κι εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές. 

Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε δίπλα στον αγώνα των μαθητών μας. 

Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας σαν μια γροθιά τον αγώνα ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης και απαξίωσης των σχολείων. Υπογράφουμε μαζικά την απεργία – αποχή ΔΟΕ – ΟΛΜΕ, συμμετέχουμε στις στάσεις εργασίας!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  

 ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ  ΤΕΤΑΡΤΗ  8  ΜΑΡΤΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΟΝ  ΑΗ – ΜΗΝΑ   11:00 πμ

     Τα κέρδη τους –  Οι νεκροί μας.  Αυτό το Έγκλημα ΔΕΝ  θα συγκαλυφθεί !

Εκφράζουμε για μία ακόμη φορά τη βαθιά θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας  στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, κυρίως παιδιών  στο τραγικό δυστύχημα – έγκλημα στα Τέμπη.

Η οργή κι η αγανάκτηση μας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα πρέπει να γίνει αγώνας ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει !

Πρέπει να ακουστεί όλη η αλήθεια ! Την  αλήθεια που θάβουν καθημερινά τα   ΜΜΕ των καπιταλιστών  στα δελτία ειδήσεων. Το χρωστάμε σε όλους τους νεκρούς, στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους !

Δεν θα επιτρέψουμε με τον αγώνα μας να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος ! Όλοι τους γνώριζαν και σήμερα κάνουν τους ανήξερους ! Τους προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι από καιρό για την αθλιότητα που επικρατούσε στα τρένα και στο σιδηρόδρομο. Κυβέρνηση και εταιρεία όμως, όχι μόνο  αγνόησαν τις προειδοποιήσεις τους, τους  απειλούσαν μάλιστα  με αγωγές και εξώδικα.

Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι ! Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανάγκες, την υγεία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής  σαν «κόστος». Κόστος που πρέπει να το ξεφορτωθούν το κράτος, οι κυβερνήσεις κι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που προώθησαν βήμα – βήμα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» των μεταφορών, την ιδιωτικοποίηση, το κομμάτιασμα του σιδηροδρόμου για να πουληθούν  πιο εύκολα  σε εταιρείες τα κερδοφόρα τμήματα του. Ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις γιατί άφησαν τις υποδομές σμπαραλιασμένες, χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, γιατί κοστίζουν. Ευθύνη έχουν γιατί μείωσαν δραστικά το  έμπειρο προσωπικό φτάνοντας σήμερα να υπάρχουν 1.700 κενές  θέσεις εργασίας στα τρένα. Γιατί αύξησαν τη συνεχόμενη δουλειά χωρίς ξεκούραση  στις 9 μέρες, απογειώνοντας την εντατικοποίηση, άρα και τον κίνδυνο «ανθρώπινου λάθους».

Όσο κι αν προσπαθούν οι μηχανισμοί του συστήματος και διάφοροι παπαγάλοι να φορτώσουν τις ευθύνες στην «κακιά στιγμή», στο «ανθρώπινο λάθος» ο αγώνας των εργαζομένων δεν θα τους το επιτρέψει!

Ζούμε στον 21ο αιώνα που έχει απογειωθεί η τεχνολογία και επιστήμη. Υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας για να μην εξαρτώνται οι ανθρώπινες ζωές από «ανθρώπινα λάθη». Αυτά όμως δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία από καμία κυβέρνηση, από καμία εταιρεία γιατί αυτοί «μετράνε κέρδη και ζημιές και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Κάθε εργαζόμενος, κάθε λαϊκός άνθρωπος  οφείλει  να πάρει θέση ! 

  • Να συμμετέχει στο συλλογικό αγώνα, στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές  με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα ! 
  • Να φροντίσουμε το έγκλημα  αυτό να μη συγκαλυφθεί ! Να αποδοθούν τώρα οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι !
  • Να αγωνιστούμε για ασφαλείς μεταφορές και  υποδομές ! Να μην αγωνιούμε αν τα παιδιά μας θα φτάσουν στον προορισμό τους !  Να απαιτήσουμε να παρθούν τώρα μέτρα που θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή στους χώρους δουλειάς !

Το   Δ.Σ.

Προηγουμενο αρθρο
Εlizabeth Bisland και Λευκάδιος Χερν- Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού
Επομενο αρθρο
Εύη Βουτσινά, η πιο σπουδαία λαογράφος της ελληνικής κουζίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.