HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚλιμακώνεται η ρωσική επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Κλιμακώνεται η ρωσική επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Συνεχίστηκε για 16η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο και το Σούμι

Συνεχίστηκε για 16η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο και το Σούμι, ενώ Χάρκοβο και Τσέρνιγκοφ δέχονται σφοδρό σφυροκόπημα.

Την ίδια ώρα κρίσιμη είναι η κατάσταση σε Μαριούπολη και Μικολάιβ. Πληθαίνουν τα ρωσικά χτυπήματα στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, με πλήγματα να καταγράφονται στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο.

Σύνοψη 16ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

  • Σε δηλώσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως «αν υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν εθελοντικά, και όχι για τα χρήματα, να πάνε να βοηθήσουν αυτούς που ζουν στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη ζώνη μάχης».
  • Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.«Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το 4ο πακέτο θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. 
  • Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Φιλαδέλφεια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε και πάλι ότι δεν θα μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά ότι εάν η Ρωσία μετακινηθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ, η Αμερική θα το υπερασπιστεί. «Δεν θα κάνουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία», είπε. «Αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».
  • Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη την Παρασκευή από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία. «Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα στρατιώτες απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.
  • Διακόπηκε, λόγω των βομβαρδισμών, η εκκένωση της πόλης Ιζιούμ μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.
  • Oι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν την Παρασκευή τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία με νέα πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας.
  • Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν την Παρασκευή να προμηθεύσει η Μόσχα τη Λευκορωσία με τον πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό στο άμεσο μέλλον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, Belta. 
  • Φρούριο θυμίζουν οι δρόμοι του Κιέβου καθώς ο Ρωσικός στρατός πλησιάζει όλο και περισσότερο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκεται περίπου 15 χλμ μακριά από το κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
  • Η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία. Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι σκοτώθηκαν λόγω των βομβαρδισμών και του δωδεκαήμερου αποκλεισμού, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο. 
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έστρεψαν τα πυρά τους και προς τις πόλεις Ντνίπρο και Λουσκ. Για πρώτη φορά αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη Λβιβ. Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις κυκλώνουν την πόλη από τρεις πλευρές. 
  • Ένας ακόμα Ρώσος στρατηγός έπεσε νεκρός, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανική πλευρά, αλλά και δυτικούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο στρατηγού από την έναρξη της εισβολής.
  • Ο Πούτιν έκανε γνωστό ότι θα σταλούν στην εμπόλεμη ζώνη περίπου 16.000 εθελοντές μαχητές από τη Συρία. 
  • Ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε επικοινωνία με Μπάιντεν, σε νέο βίντεο του από τους δρόμους του Κιέβου, διαμήνυσε: «Έχουμε ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή. Προχωράμε προς τη νίκη μας».
  • Νέες κυρώσεις κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Μπάιντεν, σε νέο διάγγελμα του, είπε: Οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας. Και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες -που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες- να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».
  • Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν, επίσης, τις εισαγωγές βότκα και χαβιάρι από τη Ρωσία, ενώ απαγόρευσαν τις εξαγωγές μιας σειράς πολυτελών προϊόντων, σε μία προσπάθεια να πλήξουν περαιτέρω του Ρώσους ολιγάρχες.
  • Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία «πιθανότατα θα κλιμακώσει τον πόλεμο σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού Levada Center, περίπου το 60% των Ρώσων τάσσεται υπέρ της εισβολής, ενώ το 25% δηλώνει αντίθετο.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.
  • Το βρετανικό Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για όλους τους πελάτες στη Ρωσία.
  • Οι Ρώσοι στους λογαριασμούς των οποίων γίνεται μεταφορά χρημάτων από ξένες τράπεζες θα επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη μετρητών του ποσού αυτού μόνο σε ρούβλια, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα.
Προηγουμενο αρθρο
Για τα θραύσματα κεραμικών στη παραλία «Αβάλι» του Καλαμιτσίου
Επομενο αρθρο
Στο λιβάδι της Καρυάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.