HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΛιθόκερος: εμφανίστηκε ξανά στη Λευκάδα το δηλητηριώδες έντομο

Λιθόκερος: εμφανίστηκε ξανά στη Λευκάδα το δηλητηριώδες έντομο

Στο Φρύνι εντόπισε και φωτογράφισε αναγνώστης το γιγάντιο έντομο Λιθόκερος. Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται σε γνώση μας παρουσία του εντόμου στη Λευκάδα. Η πρώτη ήταν το 2022,  είχε εντοπιστεί στην παραλία της Λευκάδας και στο Νυδρί.

 Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis-Belostomatidae, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί φτάσει σε μέγεθος ακόμη και τα 12 εκατοστά. Το τσίμπημά του είναι επίπονο και δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια.

Το  έντομο συναντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 4-5 χρόνια).  Διαβάζουμε για την παρουσία του σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που… εντοπίζεται στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως λιθόκερος είχε εντοπιστεί και στο κέντρο της Κομοτηνής, τον Ιούνιο του 2020, γεγονός που είχε προκαλέσει εντύπωση αφού διαβιεί σε υδροβιότοπους.

Ο λιθόκερος, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο στην Ευρώπη είxε εμφανιστεί το 2018 έξω από το Δημαρχείο Λαμίας και προκάλεσε… φόβο και έκπληξη στους υπαλλήλους.

Φόβο λόγω του μεγέθους του και έκπληξη γιατί κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο και δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν. Έτσι αποφασίστηκε τότε να ειδοποιηθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Λαμίας.

Eπίσης, το 2019 είχε τσιμπήσει ένα 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα στην Αχαΐα, ενώ το 2020 είχε εμφανιστεί στον Πλαταμώνα.

Προηγουμενο αρθρο
Διακαινήσιμος στη Φανερωμένη & τα μετόχια της
Επομενο αρθρο
Πρόκριση στην εθνική ομάδα optimist θα διεκδικήσει ο  Ν.Ο. Λευκάδας με τον αθλητή  Αλέξανδρο Δούκα-Τσερέ

1 Σχόλιο

  1. Βαγγέλης
    10 Μαΐου 2024 at 08:07 — Απάντηση

    Το είχα βρει στην παραλία του Πόρου εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν ήξερα τι είναι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.