HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜεσόγειος: Θάλασσα που εμπνέει Θάλασσα που ενώνει

Μεσόγειος: Θάλασσα που εμπνέει Θάλασσα που ενώνει

Συναυλία 14 Αυγούστου 2021

«Μεσόγειος: Θάλασσα που εμπνέει
Θάλασσα που ενώνει»

Λίγα λόγια για τη συναυλία

 «Μεσόγειος: Θάλασσα που εμπνέει, Θάλασσα που ενώνει» ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες που αγκαλιάζουν τη Μεσόγειο με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, άριες και ντουέτι από όπερες εμπνευσμένες από τα χρώματα, τα αρώματα και τους θρύλους της μεσογειακής και αφρικανικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη αναφορά στον τόπο μας τη Λευκάδα, μέσα από μελοποιημένη ποίηση του Άγγελου Σικελιανού και τον συνθέτη Κυριάκο Σφέτσα. Η διαφορετικότητα των ρυθμών και των μελωδιών ενδυναμώνει τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών. Θα ερμηνευθούν ιταλικές καντσονέτες, μελωδίες με ισπανικούς και αφρικανικούς ρυθμούς καθώς και αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες εμπνευσμένες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ερμηνεύουν καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Δήμου της Αθήνας: η Λευκαδίτισσα λυρική μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη και ο λυρικός τενόρος Γιάννης Κάβουρας. Στο πιάνο συνοδεύει ο εξαιρετικός Δημήτρης Γιάκας.

Πρόγραμμα Συναυλίας-Λευκάδα 2021

1)    Gioachino Rossini (1792-1868): “L’Italiana in Algeri: Cruda Sorte” (Ιταλία-Αλγέρι)

2)    Luciano Berio (1925-2003): “Ballo” (Σικελία)

3)    Gioachino Rossini (1792-1868): “La danza” (Tarantella napolitana-Ιταλία)

4)    Ernesto de Curtis (1875-1937): “Torna a Surriento” (Neapolitan song-Ιταλία)

5)    Fromental Halévy (1799-1862): “La Reine de Chypre: Duetto Katarina-Gerard” (Γαλλία-Κύπρος)

6)    Κυριάκος Σφέτσας (1945-): “Τοπίο-Landscape: Ο τρελός λαγός”, (ποίηση Μ. Σαχτούρης, Ελλάδα-Λευκάδα)

7)    Γιώργος Καζάσογλου (1908-1984): “Ω, μάνα μου επταπάρθενη”, (ποίηση Άγγελου Σικελιανού, Ελλάδα-Λευκάδα)

8)    Αντίοχος Ευαγγελάτος (1903-1981): “Αναδυομένη”, (ποίηση Άγγελου Σικελιανού, Ελλάδα-Λευκάδα)

9)    Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας (1861-1917):

“Η Κρητικοπούλα: Duetto Μιχάλης-Αρετή” (Ελλάδα-Κρήτη)

10)    Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883-1950): “Περουζέ, Νεράιδα του γιαλού” (Ελλάδα-Αθήνα)

11)    Giacomo Meyerbeer (1791-1864): “L’Africaine: O paradis sorti de l’onde” (Εξωτική χώρα της Αφρικής)

12)    Eduardo di Capua (1865-1917): “O Sole Mio” (Ιταλία-Νάπολη)

13)    Enrique Granados (1867-1916): “Goyescas:La Maja y el ruiseñor” (Ισπανία)

14)    Xavier Montsalvatge (1912-2002): “Cinco canciones negras: Canto negro” (Ισπανία-Αφρική)

15)    Henri Rabaud (1873-1949): “Mârouf, savetier du Caire: A travers le désert” (Αίγυπτος)

16)    Agustin Lara (1900-1970): “Granada” (Fantasía española-Ισπανία)

17)    Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας (1861-1917): “Η Πριγκίπισσα της Σάσσωνος: Εν’ άστρο εφανερώθη” Duetto Βάγγος-Πριγκίπισσα, (Ελλάδα-Κέρκυρα)

Βιογραφικά Συμμετεχόντων

Ιωάννα Βρακατσέλη (Μέτζο Σοπράνο)

 Mezzo-soprano, Vocal Coach. Είναι υποψήφια διδάκτωρ (PhD) του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος MA in Voice studies του Ιόνιου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος BA του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), διπλωματούχος πιάνου, μονωδίας και ανώτερων θεωρητικών (φούγκας), έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνικής αγωγής, παλαιάς μουσικής, studio όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2009-2010).

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε μουσικά θέατρα (ΟΜΜΑ, ΚΠΙΣΝ, Παλλάς, Παρνασσός, κ.α.) και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τραγουδήσει ζωντανά για το Τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας και συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες και μαέστρους. Είναι μόνιμο μέλος στα μουσικά σύνολα του Δήμου της Αθήνας.

Αναζητώντας διευρυμένες φωνητικές τεχνικές για την ερμηνεία φωνητικών έργων του 20ουαι. (όπως “Sequenza III per voce femminile” Luciano Berio, “Aria” John Cage, φωνητικά έργα του François-Bernard Mâche) παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων και κλινικών εργαστηρίων σε φωνοθεραπευτικές τεχνικές (Integrated Voice Therapy), καθώς και σε τεχνικές κινησιοθεραπείας “Alexander Technique”, με στόχο τον συνδυασμό και την εφαρμογή τους στην ερμηνεία και τη διδασκαλία της φωνητικής Τέχνης. Από τον Ιούνιο του 2018 είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια ολιστικής αντιμετώπισης της φωνής.

Σύνδεσμοι:

www.youtube.com/watch?v=now7T2UFtnk

www.youtube.com/watch?v=Sg8dtfr_3LY

Γιάννης Κάβουρας (Τενόρος)

Τενόρος, σπούδασε βιολί, πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία (τάξη Π.Δήμα, δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο). Μελέτησε με τους S.Vittucci (Βιέννη), J.Henschel και B.Hymel. Έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, ρόλους viva/Il barbiere di Siviglia του G.Rossini,  Ferrando / Così  fan  Tutte  (ΕΛΣ),  Basilio/Le Nozze di Figaro (Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίουκαι Geharnischter/Die Zauberflöte (ΕΛΣ) του  W.A.Mozart,  Beppe/Pagliacci του R.Leoncavallo (ΕΛΣ / Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου), Borsa / Rigoletto  (ΕΛΣ),  Il Conte di Lerma και L’Araldo Reale/Don Carlo (ΕΛΣ) και  Gastone / La  Traviata του G.Verdi, Le Remendado/Carmen του G.Bizet (ΟΠΑΝΔΑ), Παμίκος/Σατανερί (ΕΛΣ) και Ζαχαρούλης/Ο Βαφτιστικός (Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου) του Θ.Σακελλαρίδη, Παπαουλάκης /Μίνως της Μ.Σφακιανάκη (ΕΡΤ), Δρ.Μπλιντ/Η Νυχτερίδα του J.Strauss II (ΕΛΣ), Πτεροδάκτυλος / Ζ  (Μ.Μπορμπουδάκη) (ΕΛΣ), Ψαράς/Μήδεια του Ν.Κυπουργού (ΕΛΣ), Petrarca/Το πέπλο της Λήθης του Ε.Κοκκόρη (ΕΛΣ), Μενέλαος / Ελένη  του Α.Καρατζίκη, Jean/Ο Παπουτσωμένος Γάτος του C.Cui (ΕΛΣ), Κόμης Αλμαβίβα /Ο Κουρέας της Σεβίλλης (ΕΛΣ), Πρίγκιπας/Προσοχή! Ο Πρίγκιπας Λερώνει του Ν.Κυπουργού (ΕΛΣ), Υπουργός/Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι του E.Toch (ΕΛΣ).

 Έχει συνεργαστεί με αρχιμουσικούς όπως A.Allemandi, R.Bonynge, Z.Mehta, G.Pacor, κ.ά. Επίσης, έχει ερμηνεύσει έργα θρησκευτικού ρεπερτορίου συνθετών όπως W.A.Mozart, F.Schubert, C.Saint Saëns, T.Dubois,  F.Mendelssohn, G.P.Telemann, J.Haydn, J.S.Bach.

 Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Παν/μίου Θεσσαλίας με μεταπτυχιακό δίπλωμα, μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΜΣ Ιονίου Παν/μίου με ειδίκευση «Μονωδία», ενώ υπήρξε μεταπτυχιακός φοιτητής στην Οργάνωση – Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του University of Leicester.

Δημήτρης Γιάκας (Πιανίστας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École  Normale  de  Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο Πιάνο, τη Μουσική Δωματίου και τη Μουσική Προετοιμασία Όπερας και στη συνέχεια άρχισε να μελετά Συνοδεία Τραγουδιού πλάι στον Dalton Baldwin.

Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού καθώς και στην Όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του Μουσικού Διευθυντή της, Kent Nagano.

Παράλληλα εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας.

Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγουμενο αρθρο
Η αλληλεγγύη των λαών: ο Φλώριν και ο Λευκαδίτης Σπύρος Πολίτης
Επομενο αρθρο
Αϊτάρω: ένας νέος τοπικός συνεταιρισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.