HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜετωπική Δράση Λευκάδας: συνομολόγησαν και εκχωρούν την παραλία και το Τουριστικό Περίπτερο βορά σε άπληστα συμφέροντα

Μετωπική Δράση Λευκάδας: συνομολόγησαν και εκχωρούν την παραλία και το Τουριστικό Περίπτερο βορά σε άπληστα συμφέροντα

Λευκαδίτισσες -τες

  Από τις 30 Γενάρη μέχρι και τις 12 του Φλεβάρη με συνεχείς ανακοινώσεις και συνεντεύξεις αναδείξαμε το θέμα της μεθόδευσης παραχώρησης-ξεπουλήματος του τουριστικού περιπτέρου και της παραλίας του Κάστρου από το 2017 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα.

Μετά τις αποκαλύψεις που κάναμε, αποφάσεων, διακηρύξεων, πρακτικών αρμοδίων υπηρεσιών, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με τίτλο «συζήτηση ενημέρωση» μαζί με άλλα 10 θέματα των οποίων τα πέντε σοβαρά, τη στιγμή που όλη η αντιπολίτευση ζητούσε μονοθεματική συνεδρίαση.

Κρυμμένη πίσω από την διαδικτυακή συζήτηση απέφυγαν την κατακραυγή από την παρουσία των Λευκαδιτών σε μία δημόσια δια ζώσης συνεδρίαση.

Οργάνωσαν μία συνεδρίαση χωρίς να θέσουν υπόψη των δημοτικών συμβούλων τα σχετικά έγγραφα και τις αποφάσεις, χωρίς εισήγηση, με μόνο έγγραφο ένα υπόμνημα της εταιρείας στην οποία παραχωρούν την περιοχή !!!!!

  Από τη συζήτηση διαπιστώνουμε ότι η προηγούμενη και η σημερινή Δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις του κ. Σολδάτου και κ. Λιβιτσάνου:

  • ΟΛΟΙ είναι υπέρ της εκχώρησης σε άπληστα συμφέροντα  που τεκμηριωμένα με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αλλάζουν τις χρήσεις και επεμβαίνουν με βίαιο τρόπο στο δομημένο και αδόμητο περιβάλλον της περιοχής συμβάλλοντας στο ξεπούλημά της αρκεί να δεχτεί ο ιδιώτης να μας επιτρέψει τη δίοδο στην παραλία!!!!
  • ΟΛΟΙ  συνομολογούν να παραχωρηθούν τα 8,4 στρέμματα για 25 χρόνια στον ιδιώτη  «τη μοναδική παραλία κοντά στην πόλη, πραγματικό διαμάντι» (Άρωμα Λευκάδας)

ΟΛΟΙ δήλωσαν ότι την αξιοποίηση δεν μπορεί να την κάνει ούτε ο Δήμος  Λευκάδας ,ούτε το Λιμενικό Ταμείο. 

  • Ο  πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου στη συνεδρίαση απαιτεί  να μην πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά όλες οι προτάσεις να σταλούν στο Λιμενικό Ταμείο που θα αποφασίσει !!!!
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά δεν αποφασίζει ,αλλά εκφράζει ευχές και παράκληση στην εταιρεία για «συμφωνία κυρίων» μετά από πρόταση του κ. Σολδάτου.
  • Τέλος μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ένα χρόνο μετά την ΟΜΟΦΩΝΗ και με δική του συναίνεση απόφαση παραχώρησης του Λιμενικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» βλέποντας το κύμα της αντίδρασης να διογκώνεται ο πρώην δήμαρχος κ. Δρακονταειδής δηλώνει με επιστολή  του «παραπλανημένος».

 Έκρυψαν  διαδικασίες, αποφάσεις, αλλαγή διακηρύξεων, «παρέλειψαν» να στείλουν την πρόταση στην αρχαιολογική υπηρεσία όπως όφειλαν, έθαψαν την απόφαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Η μεθόδευση είναι φανερή και η βλάβη των συμφερόντων του Δήμου Λευκάδας επίσης.

Την πρώτη ευθύνη έχει ο δήμαρχος που συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα γεγονότα.

Λέει: «Εάν δεν εγκριθεί η πρόταση από το συμβούλιο αρχιτεκτονικής…..» ενώ έχουμε ήδη την απόρριψη της πρότασης με αναλυτική – τεκμηριωμένη απόφαση  του . 

Εκτός αν επιδιώκουν την αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής για να πάρει άλλο θετικό για την εταιρεία αποτέλεσμα.

Έχει ευθύνη για την εν γένει λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ιδιαίτερα του διορισμένου από τον ίδιο προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου,  (πρώτη φορά δεν είναι αιρετός  ο πρόεδρος του ταμείου). Χωρίς άμεσο έλεγχο του Δημοτικού συμβουλίου, αφού ο επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείου δεν είναι αιρετός , περιπλέκει και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Απαιτούμε άμεσα την παραίτηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, με ευθύνη του Δημάρχου που τον επέλεξε και την αντικατάστασή του με αιρετό Δημοτικό σύμβουλο άμεσα ελεγχόμενο από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος  φέρει ακέραια την ευθύνη για τις διαδικασίες που δρομολογούνται. Για τον παραλογισμό να καλείται συνεχώς το συμβούλιο να αποφασίζει κάθε φορά, αν θα αποφασίσει!!!!  Για το συγκεκριμένο θέμα στην πρόσκληση έλεγε «Συζήτηση -ενημέρωση» χωρίς εισήγηση. Στο τέλος αφού τα βρήκαν, ζήτησαν το συμβούλιο να αποφασίσει αν …θα αποφασίσει. Έτσι κατέληξαν σε έκφραση ευαρέσκειας, που τα «βρήκαν» ΔΛΤΛ και εταιρεία, κάνουν παραίνεση να υπάρξει ……δέσμευση και εύχονται ειλικρινή συνεργασία..!!!!!

Από κοντά και η παράταξη του κ. Δρακονταειδή, που  πριν μια δεκαετία υποστήριζε τη θέση να γίνει δημοτική επιχείρηση που θα περιλάβει  όλες τις παραλίες, την ανάπτυξη, την καθαριότητα και την ασφαλή λειτουργία τους στη συνέχεια σαν δημοτική αρχή  μας είπε ότι το δημοτικό λιμενικό ταμείο ή ο Δήμος Λευκάδας αδυνατούσαν οικονομικά να επισκευάσουν τα κτίρια,  αλλά και να μπορούσαν, ο δήμος δεν είχε το κατάλληλο προσωπικό για να το λειτουργήσει.

Τώρα προτείνει καινούργια απόφαση πράξης παραχώρησης και γραπτή συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους για την αξιοποίηση, μικρότερου μέρους της παραλίας για την ανάπτυξη ομπρελών- ξαπλωστρών και θεωρεί θετικό που παραχωρούν επιπλέον τη διάβαση!!!!!! Ο καιροσκοπισμός σ’ όλο το μεγαλείο του.

Καμία ουσιαστικά θέση  για όσα επισημαίνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για τη βίαιη παρέμβαση στην περιοχή, την αλλοίωση του χαρακτήρα της  και τη βλάβη των συμφερόντων του Δήμου Λευκάδας που θα λαμβάνει ενοίκιο ενός αναψυκτήριου από μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα με αποκλειστική χρήση τμήματος της παραλίας και εξοβελισμό των δημοτών και των επισκεπτών και νέα δόμηση εκατοντάδων τετραγωνικών.

Οι ευχές που εκφράσατε ως «απόφαση»  δεν πρόκειται να προχωρήσουν.

Αυτό το παρθένο κομμάτι της θάλασσας  και της παραλίας  είναι το μόνο που απέμεινε σε ολόκληρο το νησί εκτός «αξιοποίησης» και δεν μπορείτε να το παραχωρήσετε. Μαζί με το φυσικό κάλλος είναι και ιστορία του τόπου μας με πολλές αναμνήσεις, σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς του.

Ο Δήμος Λευκάδας να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και λειτουργίας του Τουριστικού περίπτερου με πλήρη σεβασμό προς το αρχικό κτίσμα και χωρίς καμία αλλαγή χρήσης, εντάσσοντας την ανακαίνιση, την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στο Πράσινο Ταμείο για να ενταχθεί ως έργο και να περαιωθεί.

Το δεν μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει ένα αναψυκτήριο με λουτρικές εγκαταστάσεις και την καθαριότητα του χώρου, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Το κάνουν ήδη πολλοί Δήμοι στη χώρα  (ενδεικτικά: Αλεξανδρούπολη Καβάλα, Μαρκόπουλο,  Καλαμαριά, Πάτρα, Λέσβος, Αιδηψός Ιεράπετρα, Σύρος κ.α.)

Γι’ αυτό καλούμε τους Λευκαδίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να δηλώσουν παρόντες από δω και πέρα, να βάλουν εμπόδια στο ξεπούλημα που πάνε να υλοποιήσουν.  Να απαιτήσουν ελεύθερη διαχρονικά παραλία    χωρίς καμία ενοικίαση με καθαριότητα, ασφάλεια υγειονομική, εξοπλισμό για θαλάσσια μπάνια και αθλητισμό, από το Δήμο Λευκάδας.

Να απομακρυνθεί άμεσα η εταιρεία   που σκοπεύει με βίαιη παρέμβαση στο υπάρχον κτίριο και στο περιβάλλον του Τουριστικού περίπτερου να αλλάξει  τις χρήσεις,να προσθέσει αυθαίρετα δόμηση, με βλάβη συγχρόνως των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου και ουσιαστικό αποκλεισμό των πολιτών.

  Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ δεν θα σταματήσει να προωθεί μαζί  άλλους Λευκαδίτες ,απλούς πολίτες, φορείς , δημοσιογράφους, όλους όσους ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το περιβάλλον και για ένα Δήμο που θα εξυπηρετεί πριν απ’ όλα τους πολίτες και δεν θα παραμένει παθητικός θεατής μιας βίαιης αλλαγής χρήσεων και καταστροφής του περιβάλλοντος, που σαν κινητήρια δύναμη θα έχουν το εύκολο κέρδος και θα βλέπουν τους Λευκαδίτες και τους επισκέπτες σαν πελάτες και όχι σαν χρήστες του δημόσιου χώρου άξιους σεβασμού και μιας ποιοτικής ζωής.

Για το σκοπό αυτό προτείνει στους πολίτες τη διοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωσης με ευρεία συμμετοχή, για πληρέστερη ενημέρωση γύρω από το θέμα, αλλά και καθορισμό των επόμενων ενεργειών μας. 

ΛΕΥΚΑΔΑ  17-2-2021

Προηγουμενο αρθρο
Φύση φθεγγόμενη
Επομενο αρθρο
Farewell... (Μνήμη Τζένης Τζεβελέκη)

4 Σχόλια

  1. Κώστας
    19 Φεβρουαρίου 2021 at 19:57 — Απάντηση

    Όλο αυτό είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για την συγκεκριμένη περιοχή , συγκεκριμένα με τις σκοτεινές διακόσιες που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο ΤΑΟΛ μετά από μια άτυχη προσπάθεια να αναδιαρθρώσουν τα χρέη προς τα πάνω με σκοπό να εκποιήθη το ακίνητο του ΤΑΟΛ άμεσα δίπλα στο Τουριστικό περίπτερο στην ίδια εταιρεία που διαπραγματεύεται και τον εν λόγω περίπτερο. Σκεφθείτε ποσό θα αλλάξουν οι ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιοχή, ένα από τα μεγαλύτερα και ποιο όμορφα σημεία του νησιού μας στην είσοδο της πόλης στο μέρος που όλοι μεγαλώσαμε και μάθαμε μπάνιο δεν θα μπορούμε ούτε από το δρόμο να περάσουμε ποσό μάλλον να κολυμπήσουμε χωρίς οικονομικό κόστος .

  2. Δομνίκη
    19 Φεβρουαρίου 2021 at 13:25 — Απάντηση

    Να προσπαθησουμε να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται πια από το νησί. Λίγα έχουν μείνει, πολύ λίγα. Η Λευκάδα έχει παραδοθεί σε μια ανελέητη εκμετάλλευση. Κριμα

  3. Αγιομαυριτισσα
    19 Φεβρουαρίου 2021 at 06:05 — Απάντηση

    Περιμένουμε ενημέρωση για συντονισμό περαιτέρω δράσης.Δε θα τους περάσει.

  4. Παλιός
    18 Φεβρουαρίου 2021 at 15:38 — Απάντηση

    Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι άμεση ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ προτεραιοτήτων. Έγνοια και ανάγκη των Λευκαδιτών δεν είναι ούτε η ανακαίνιση των… ερειπίων, ούτε η λειτουργία τουριστικών εγκαστάσεων. Αυτό που μας καίει όλους είναι η ΠΑΡΑΛΙΑ.
    Αν λοιπόν δεν υπάρχει τρόπος να ανακαινιστούν τα ερείπια δίχως να χαθεί η κοινή χρήση της παραλίας, ας μην ανακαινιστούΝ ΠΟΤΕ! Ας γκρεμιστούν με συνοπτικές διαδικασίες, κανείς δεν θα τα κλάψει!
    ΑΝ όμως χαθεί η χρήση της παραλίας για τον κόσμο της Λευκάδας, θα κλάψουν μανούλες, κύριοι υπεύθυνοι!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.