HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΜε λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στην πόλη της Λευκάδας

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στην πόλη της Λευκάδας

Τα Φώτα ήταν και εξακολουθούν μέχρι τις μέρες μας να είναι όχι μόνο η λαμπρότερη γιορτή του δωδεκαήμερου αλλά και όλου του χρόνου για την πόλη της Λευκάδας. Ανεξαρτήτως καιρού πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην παραλία της Λευκάδας για τον αγιασμό των υδάτων και βεβαίως την τήρηση του τοπικού εθίμου, την εμβάπτιση των πορτοκαλιών.

Μιά υπέροχη λιακάδα  ζέσταινε την πόλη μας σήμερα  από νωρίς το πρωί. Ο εορτασμός των Θεοφανείων ξεκίνησε από την Μητρόπολη Λευκάδας όπου ψάλθηκε ο Μέγας Αγιασμός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού. Στην συνέχεια η λιτανευτική πομπή έφτασε στην παραλία της Λευκάδας για την τελετή της κατάδυσης του Σταυρού, συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Τη φετινή χρονιά, λόγω των έργων που εκτελούνται στο λιμάνι, η κατάδυση του Σταυρού έγινε στη ανατολική παραλία της πόλης. Όπως αποδείχτηκε το μέρος είναι ιδανικό για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Τα πεζοδρόμια, η προβλήτα καθώς και η Μαρίνα σχηματίζουν σχεδόν ένα τετράγωνο, στο οποίο απλώθηκε ο κόσμος και είχε θέαση από παντού.

 Την εορταστική ατμόσφαιρα συμπλήρωσαν και φέτος αρκετά πλεούμενα που βρέθηκαν στη θάλασσα, βάρκες  με κουπιά, άλλα και με μηχανή, τα πανέμορφα τα σκαφάκια του Ναυτικού Ομίλου, που μας χάρισαν πανέμορφες εικόνες και έδωσαν εορταστικό τόνο σε όλη την τελετή.

Φέτος 7 ήταν οι τολμηροί που βούτηξαν για να πιάσουν τον τίμιο Σταυρό, με νικητή τον νεαρό Δημήτρη Τετράδη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την εμβάπτιση των πορτοκαλιών ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του πιθανόν στην Ενετοκρατία και τηρείται μέχρι τις μέρες μας μόνο στην πόλη της Λευκάδας.

Χρόνια Πολλά και Φωτεινά.

Προηγουμενο αρθρο
Στιγμές από τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Λευκάδα 2011-2017 - video
Επομενο αρθρο
Η πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του Κάστρου καλεί σε ανοιχτή συνέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.