HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια ακόμα νεκρή χελώνα καρέτα- καρέτα

Μια ακόμα νεκρή χελώνα καρέτα- καρέτα

Μια ακόμα νεκρή χελώνα βρέθηκε αυτή τη φορά στη Γύρα, όπως μας ειδοποίησε αναγνώστρια, η οποία μας έστειλε και τις φωτογραφίες. Λείπει μάλιστα και ένα μέρος του κεφαλιού.

Παρακολουθώντας τα δημόσια πράγματα τα τελευταία 7 χρόνια θεωρούμε πως το φαινόμενο έχει γίνει συχνότατο.

Όπως αναφέρει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» περισσότερες 700 νεκρές χελώνες καταγράφηκαν  στην Ελλάδα το 2020.  Η Οργάνωση κάνει λόγω για ένα τραγικό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου Διάσωσης το 1992. Τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία και πλαστικά απορρίμματα αποτελούν τις κύριες απειλές στη θάλασσα. Τα προηγούμενα χρόνια οι αναφορές κυμαίνονταν από 500-600 ανά έτος.

Επίσης, οι αιτίες θανάτου των χελωνών σχετίζονται κυρίως με τις τυχαίες συλλήψεις των σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών, την παγίδευση σε πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα και την σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη αναψυχής.

Όμως, σύμφωνα πάντα με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ», συχνά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί το αίτιο θανάτου, ειδικά αν έχει επέλθει σήψη. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.

 Στις περιπτώσεις που τα εκβρασμένα ζώα φέρουν εμφανή τραύματα στο κεφάλι ή στο καβούκι, είναι δυνατόν αυτά να έχουν προέλθει από σύγκρουση με σκάφος ή σκόπιμο τραυματισμό από ανθρώπους. Επίσης, η αλληλεπίδραση με αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια) είναι δυνατόν κάποιες φορές να αφήσει εξωτερικά σημάδια που καθορίζουν την αιτία θανάτου.

Προηγουμενο αρθρο
Πάνω απ' τα σύννεφα
Επομενο αρθρο
Πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στο Μοναστήρι των Αγίων Πατέρων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.