HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια κάμπια με μάτια εξωγήινα στον κήπο μου – ανανέωση

Μια κάμπια με μάτια εξωγήινα στον κήπο μου – ανανέωση

Και να πεις πως είμαι παιδί της πόλης; Μέχρι τα δέκα μου χρόνια μέσα στα χωράφια του χωριού μου τριγυρνούσα. Άλλα αυτή η τεράστια, καλοθρεμμένη και παράξενη κάμπια που αντίκρισα σήμερα, να τρώει τα φύλλα της πικροδάφνης στον κήπο μου, όχι μόνο με παραξένεψε αλλά τα  εξωγήινα μάτια της με τρόμαξαν κιόλας. ( Σημειώνω πως η πικροδάφνη θεωρείται ιδιαίτερα τοξική)

Την παρατήρησα προφίλ και ανφάς καθώς ήταν σκαρφαλωμένη, με τα πόδια της να αγκαλιάζουν το κλαδί της πικροδάφνης και την φωτογράφισα. Στη συνέχεια  με αναζήτηση στο google πληροφορήθηκα όλα όσα παρακάτω παραθέτω.

Με την πρώτη ματιά κάποιος θα έλεγε ότι είναι ένα μικρό φιδάκι. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια προνύμφη ενός εντυπωσιακού είδους πεταλούδας. Η κάμπια Spicebush Swallowtail ανέπτυξε έναν μοναδικό μηχανισμό καμουφλάζ για να προστατεύεται από τους εχθρούς της, το οποίο χωρίζεται σε δύο στάδια.

Όπως αναφέρει ο αναγνώστης μας κ. Νίκος Παπαγεωργίου σε σχόλιό του παρακάτω: Η κάμπια Spicebush Swallowtail δε συναντάται στην Ελλάδα. Είναι είδος της Αμερικής. Η συγκεκριμένη πραγματικά πανέμορφη κάμπια είναι η Daphnis nerii ή αλλιώς Σφίγγα της πικροδάφνης. Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές πεταλούδες που την πετύχατε στα νιάτα της που κατά την προσωπική μου γνώμη είναι μακράν πιο όμορφη από όταν σχηματιστεί και βγάλει τα φτερά της.

Η Daphnis nerii είναι ένα μεγάλο είδος  σκόρου. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές νυκτοπεταλούδες της Ευρώπης.  Οι κάμπιες τρέφονται κυρίως με φύλλα πικροδάφνης  (Nerium oleander), ένα εξαιρετικά τοξικό φυτό, από τα πιο δηλητηριώδη.  Φυσικά αυτές έχουν ανοσία. Πρόκειται για ένα αποδημητικό είδος, το οποίο πετάει σε μέρη της ανατολικής και νότιας Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Προηγουμενο αρθρο
Δράση καθαρισμού στις παραλίες Κάστρο και Αμμόγλωσσα
Επομενο αρθρο
Η Πρωτοβουλία για την Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου για την συνέντευξη τύπου

1 Σχόλιο

  1. Νίκος Παπαγεωργίου
    28 Σεπτεμβρίου 2022 at 22:47 — Απάντηση

    Καλησπέρα σας. Η κάμπια Spicebush Swallowtail δε συναντάται στην Ελλάδα. Είναι είδος της Αμερικής. Η συγκεκριμένη πραγματικά πανέμορφη κάμπια είναι η Daphnis nerii ή αλλιώς Σφίγγα της πικροδάφνης. Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές πεταλούδες που την πετύχατε στα νιάτα της που κατά την προσωπική μου γνώμη είναι μακράν πιο όμορφη από όταν σχηματιστεί και βγάλει τα φτερά της.
    Περισσότερες φωτογραφίες εδώ:
    https://www.inaturalist.org/taxa/51996-Daphnis-nerii/browse_photos?term_id=1&term_value_id=6

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.