HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΜια λίμνη στην Ορεινή Λευκάδα

Μια λίμνη στην Ορεινή Λευκάδα

Κείμενο, φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κατωπόδης

Όταν σήμερα το πρωί φτάσαμε στο λιβάδι της Καρυάς, το πέπλο της ομίχλης που είχε επικαθίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, άρχισε ήδη να διαλύεται με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου. Μέχρι να φύγουμε απ’ το λιβάδι το σύννεφο είχε διαλυθεί τελείως.

Με τις βροχές του χειμώνα οι γύρω χείμαρροι από Καρυά, Πηγαδισάνους, Αλέξανδρο και Πινακοχώρι “ξυπνήσανε,” και τα νερά τους έχουν μετατρέψει το λιβάδι σε μια μικρή λίμνη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των νερών απομακρύνεται από τους καταποτήρες (καταβόθρες) που υπάρχουν στο νότιο τμήμα του λιβαδιού. Όσο το ισοζύγιο των νερών είναι θετικό, όσο δηλαδή τα νερά της βροχής και των χειμάρρων είναι περισσότερα από αυτά που απομακρύνονται από τις καταβόθρες, το λιβάδι θα διατηρεί τη λιμναία μορφή του προσελκύοντας υδρόβια πουλιά όπως οι γλάροι που συναντήσαμε.

Την άνοιξη, ανάλογα και με τις βροχοπτώσεις, το λιβάδι θα στεγνώσει για να παραδοθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε κτηνοτρόφους και σε καλλιεργητές με το μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων ετών, τα ανεπιτήρητα βοοειδή και τα αγριογούρουνα της περιοχής, να εποφθαλμιούν την παραγωγή τους.

Προηγουμενο αρθρο
Τρεις Λευκαδίτες μαθητές προκρίθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»
Επομενο αρθρο
Πρωινή βόλτα με το ποδήλατο στις Αλυκές Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.