HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια πανέμορφη μιμόζα

Μια πανέμορφη μιμόζα

Άνθισε νωρίς για μια ακόμα χρονιά η μιμόζα του κήπου μου. Τώρα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, είναι πανέμορφη.   Φοβήθηκα, όταν είδα τα πρώτα άνθη μέσα του Ιανουαρίου. Το φυτό είναι ανθεκτικό στο μέτριο ψύχος. Ονομάζεται και  Acacia Dealbata (ακακία μιμόζα) και κατάγεται από την Αυστραλία. Διαδόθηκε και εγκλιματίστηκε πλήρως σε μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η μιμόζα είναι το επίσημο λουλούδι της Ημέρας της Γυναίκας. Μάλιστα ο συμβολισμός δεν είναι τυχαίος, καθώς στις 8 Μαρτίου του 1908 εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας “Cotton” βρήκαν τραγικό θάνατο σε πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη, την ώρα που διαμαρτύρονταν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, Κοντά στο εργοστάσιο που κάηκε υπήρχαν μόνο ανθισμένες μιμόζες… Τέλος και στην Ιταλία καθιερώθηκε ως το λουλούδι του εορτασμού της πρώτης μεταπολεμικής Ημέρας της Γυναίκας,

Προηγουμενο αρθρο
Τα ψηλά βουνά... Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Επομενο αρθρο
Διακήρυξη ενοικίασης ακινήτου ιδιοκτησίας ΤΑΟΛ

1 Σχόλιο

  1. ΦΑΙΔΡΑ
    3 Φεβρουαρίου 2022 at 20:41 — Απάντηση

    Τι θυμίσατε!! Κι έχετε δίκιο. Ο Φλεβάρης είναι ο μήνας του κίτρινου… Του εκτυφλωτικά κίτρινου…. Με τα άνθη σαν πον-πον της μιμόζας του χιονιά (Acacia Dealbata), τα κίτρινα γιασεμιά (Jasminum Nudiflorum) και τις κίτρινες ξινίθρες(Oxalis Pes-caprae ή Bermuda Buttercup) των αγρών και των πεζοδρομίων.( η άλλη λεπτεπίλεπτη ακακία με τα ροζ-μωβ καλοκαιρινά άνθη, ονομάζεται Mimosa Pudica.).
    Η ονομασία “μιμόζα” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μίμος”. Μίμος γιατί τα πτεροειδή ή διπτεροειδή αειθαλή φύλλα της Mimosa Pudica, Μιμόζας της αισχυντηλής, έχουν την ιδιότητα να διπλώνουν και να κλίνουν προς τα κάτω, αν δεχτούν κάποιο ερέθισμα, άγγιγμα, κούνημα ή ακόμη και το παραμικρό προαίσθημα για τον ερχομό του κρύου βοριά, καθώς αντιδρούν άμεσα σε κάθε φυσικό κραδασμό.
    Σείονται και πάλλονται ντροπαλά μπροστά σε κάθε ερέθισμα, ως άλλες “μη μου άπτου” κόρες, αισχυντηλές αυτές…. μέσα σ’ έναν κόσμο που δεν αισχύνεται πλέον.
    Στη Νότια Γαλλία φυτεύουν μιμόζες και διοργανώνουν φεστιβάλ, περιπάτους και δρώμενα σε μια απόσταση 180 χιλιομέτρων κατάφυτων με μιμόζες. Είναι ο Δρόμος της Μιμόζας, που κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες.
    Ένας δρόμος με ανθισμένες κίτρινες μιμόζες που συνδυάζεται με το καρναβάλι της Νίκαιας και διαρκεί από τα μέσα έως τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Από το Lavandou έως την Grasse την πόλη των αρωμάτων.!
    Για χάρη του δέντρου μετονομάστηκε σε Bormes-les-Mimosas ένα μεσαιωνικό χωριό του 12ου αιώνα, όπου ο τουρίστας μπορεί να συναντήσει έως και 700 είδη μιμόζας.

    ….Κι ένα χαϊκού που το ζωογόνο χρώμα της χαριτόβρυτης μιμόζας φύτεψε στο νου:….
    Φλεβάρης ξανά
    σπιρτάδα της άνοιξης
    η μιμόζα.

    Σημείωση: Το χαϊκού είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και προέρχεται από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Στην πραγματικότητα είναι μια ποιητική φόρμα που συνήθως περιγράφει μια στιγμιαία εμπειρία, μια αίσθηση, ένα συναίσθημα, μια εικόνα της φύσης κλπ, την οποία ο ποιητής επιθυμεί να διατηρήσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών του. Ως όρος το χαϊκού καθιερώνεται πιθανότατα στα τέλη του 19ου αι. από τον Μασαόκα Σίκι, ποιητή, εκδότη και εκμοντερνιστή του είδους, ενώ εισηγητής των χαϊκού στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Σεφέρης (“Δεκαέξι χαϊκού”, Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937) ).

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.