HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝόμπελ Ειρήνης: Βραβεύτηκε η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

Νόμπελ Ειρήνης: Βραβεύτηκε η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

Για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών του Ιράν

Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί βραβεύεται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, στη Στοκχόλμη. 

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η επιτροπή

Η 49χρονη Μοχαμαντί ήταν η εκπρόσωπος του Κέντρου Προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε, τον Μάιο του 2015. Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, η οποία το 2003 τιμήθηκε επίσης με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μοχαμαντί είναι γνωστή για τον αγώνα που δίνει για την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν.

Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώσεις. Η Μοχαμαντί εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.

Πηγή: https://www.lifo.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Προκήρυξη αγώνα «Lefkas Trail Run 2023»
Επομενο αρθρο
Πέθανε η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.