HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟικία Ευσταθίου Καββαδία ή Τουρίλα – κληρονόμων Αλέξανδρου Σολδάτου

Οικία Ευσταθίου Καββαδία ή Τουρίλα – κληρονόμων Αλέξανδρου Σολδάτου

«Με τον όγκο και το κλασσικό λευκαδίτικο σχήμα, το οικοδόμημα δεσπό­ζει στην πολυσύχναστη περιοχή πού βρίσκεται. Είναι ο αντίποδας και το αντίβαρο του παρακείμενου τερατόμορφου οικήματος του ΟΤΕ, πού είναι παράπλευρα.

»Η κύρια είσοδός του, προς την οδό Ι. Μαρίνου και την πλατεία των Δικαστηρίων, με τη δίφυλλη θύρα του, τούς λίθινους παραστάτες και τούς θριγκούς της, καθυποβάλλει και δεσπόζει στη γύρω περιοχή. Το οίκημα ανανεώθηκε όταν αγοράστηκε από τον ρέκτη μεγαλοβιομήχανο Λευκαδίτη Αλέ­ξανδρο Σολδάτο ή Τσάντο.

»Το σπίτι θα στολίζει για πολλά χρόνια την πόλη της Αγίας Μαύρας, γιατί οι σημερινοί κύριοι νόμιμοι κληρονόμοι του απώ­τερου κυρίου, αδελφοί Ρουσσόπουλοι, έχουν τις απαραίτητες ευαισθησίες πού επιτρέπουν την πρόβλεψή μας», αναφέρει ο Δήμος Μαλακάσης.

Είναι αξιοσημείωτο πως ελάχιστοι   Λευκαδίτες αναφέρουν στις μέρες μας  το κτίριο ως του «Σολδάτου», όταν το προσδιορίζουν.  Έχει καθιερωθεί ως του «Ρουσόπουλου».

Διαβάστε αναλυτικά για την ιστορία του κτιρίου καθώς των ενοίκων του ΕΔΩ

Φωτογραφία 1975, Χαρά Παπαδάτου
Φωτογραφία του σπιτιού, Δεκέμβριος 1992 ή Ιανουάριος 1993 (Αρχείο Β. Φίλιππα).

Σημερινές φωτογραφίες

Προηγουμενο αρθρο
Το κατοσταράκι του, το τσιγαράκι του...
Επομενο αρθρο
1821 - 2021: Τι γιορτάζουμε;

1 Σχόλιο

  1. ΔΗMΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΓΑΝΤΖΙΑΣ
    9 Ιανουαρίου 2021 at 21:07 — Απάντηση

    Αυτό το οικοδόμημα με το κλασσικό λευκαδίτικο σχήμα, όπως και άλλα παρόμοια αρχοντικά του παλιού καιρού , κοσμούν την πόλη της Λευκάδας και τις γειτονιές όπου βρίσκονται, χαρίζοντας έτσι την εικόνα μιάς άλλης εποχής.Νομίζω ότι θα πρέπει εκ μέρους του Δήμου να γίνουν (αν δεν έχουν γίνει ήδη) οι απαραίτητες ενέργειες και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τα οικοδομήματα αυτά να θεωρηθούν νομοθετικά ως πολιτιστική κληρονομιά και να χαρακτηριστούν διατηρητέα, Έτσι οι κάθε ιδιοκτήτες να μην μπορούν να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν το σχήμα τους. Θέλω να τονίσω επίσης 1) ότι από μικρό παιδί θυμάμαι το κτίσμα αυτό, όπως είναι και σήμερα, εκτός από τη προσθήκη των δύο φαναριών δεξιά- αριστερά της δίφυλλης πόρτας και 2) ότι σε κάθε αναφορά σε αυτό από τους παλιούς Λευκαδίτες το ονομάτιζαν απλά (το σπίτι του Τσάντου).

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.