HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι δημότες, ο τουρισμός, το νερό νεράκι και οι δημοτικές εκλογές

Οι δημότες, ο τουρισμός, το νερό νεράκι και οι δημοτικές εκλογές

Γράφει ο Βασίλης Δευτεραίρος

Την προεκλογική περίοδο έχουμε συνηθίσει να ακούμε τους υποψήφιους να μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Όντας σε προεκλογική περίοδο Δημοτικών εκλογών σκέφτηκα να αντιστρέψω τους όρους και να φανταστώ τι θα ήθελε ένας δημότης από τον επόμενο Δήμαρχο, σε μια σειρά προβλημάτων του τόπου μας, που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας και είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της δημοτικής αρχής.

 Φυσικά θα ξεκινήσω με ένα από τα πλέον σημαντικά πρόβλημα του τόπου μας, που κάθε τέτοια εποχή γίνεται οξύτατο και για αυτό διαχρονικά είναι όλα τα καλοκαίρια επίκαιρο και όλο λύνεται, αλλά κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι του νησιού λέμε το νερό -νεράκι . Το πρόβλημα υδροδότησης τους θερινούς μήνες τα τελευταία χρόνια παίρνει αυξανόμενα εκρηκτικές διαστάσεις, αποτελεί εφιάλτη για τους μόνιμους κατοίκους και άμεση απειλή για το τουριστικό μέλλον του νησιού μας. Η αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη του νησιού δεν μπορεί να αποτελεί κανένα άλλοθι για κανέναν υπεύθυνο Δήμαρχο ,γιατί η καλοκαιρινή αύξηση των αναγκών ύδρευσης είναι γνωστή και δεδομένη. Επειδή μάλιστα από τον τουρισμό εξαρτάται δυστυχώς συνολικά η οικονομία και η απασχόληση των κατοίκων του νησιού, είναι αδιανόητο να υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης που αφενός ταλανίζουν την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων αλλά και υπονομεύουν απειλούν την τουριστική δραστηριότητα .

Μα αν η ζήτηση ποσοτήτων νερού είναι μεγαλύτερη από την συνολική ποσότητα που διαθέτει το νησί τόσο από δικές του πηγές αλλά και την εισαγόμενη ποσότητα από τις πηγές Λούρου , τότε τι μπορεί να κάνει ο εκάστοτε δήμαρχος , όταν η αύξηση των εισαγομένων ποσοτήτων αφενός δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο εξάλλου είναι μακροπρόθεσμη ενώ οι ανάγκες είναι άμεσες ;

Κανείς μα κανείς φυσικά δεν απαιτεί ο επόμενος δήμαρχος να έχει μαγικές ιδιότητες , όλοι μας όμως απαιτούμε και δικαιούμαστε υπευθυνότητά στην ορθολογική – οικονομική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού μας .

 Μα όταν λέμε το νερό νεράκι, γίνεται να υπάρχει ανευθυνότητα και σπατάλη νερού; Αλλά τι άλλο από ανευθυνότητα και σπατάλη νερού είναι η διαρροή των 2/3 (δια στόματος νυν δημάρχου) μόνο των εισαγόμενων και για αυτό μετρήσιμων ποσοτήτων νερού στο νησί, αφού από αυτές τιμολογείται μόλις το 1/3 Η κοινή λογική λέει ότι οι καταμετρημένες τεράστιες απώλειες νερού δεν μπορεί παρά να οφείλονται σε διαρροές του δικτύου ύδρευσης ή σε παράνομες παροχές .

Κατά λογική ακολουθία πρώτη απαίτηση του δημότη και πρώτιστη ενέργεια του νέου δημάρχου θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Ύδρευσης με την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και τον αναγκαίο τεχνολογικό της εξοπλισμό ,καθώς και η δημιουργία ομάδας άμεσης δράσης αποκατάστασης ζημιών και στεγανοποίησης του δικτύου ύδρευσης ,ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια νερού από βλάβες .  

Σε ότι αφορά τις απώλειες νερού από τις παράνομες παροχές κοινό (μυστικό όλων μας) είναι εξαιρετικά υπολογίσιμες γιατί κανείς δεν κλέβει νερό για οικιακή χρήση, που έχει περιορισμένο κόστος , αλλά για υδροχαρείς επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ είναι αυτονόητο ότι ο υστερόβουλος πολίτης που κλέβει νερό του δικτύου, γιατί περί κλοπής πρόκειται, είναι και σπάταλος αφού δεν πληρώνει σύμφωνα με την κατανάλωση.

Το πρόβλημα αυτό πέρα από το ότι συμβάλει στην έλλειψη νερού οικιακής χρήσης έχει και τεράστια ηθική και νομική διάσταση , γιατί καθώς τα τέλη ύδρευσης είναι ανταποδοτικά, δηλαδή ο δήμος κοστολογεί την κατανάλωση με νομική δέσμευση ώστε να καλύπτει μόνο τα έξοδα λειτουργίας της υπηρεσίας ύδρευσης , αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι τα χρήματα που δεν πληρώνει αυτός που έχει παράνομη παροχή , επιμερίζονται στους νόμιμους χρήστες με αύξηση της τιμής ανά κυβικό και έτσι πληρώνουν και για το νερό που καταναλώνουν παράνομοι χρήστες ή έστω οι χρήστες με ανενεργό μετρητή.

Σε αυτή την περίπτωση και για τους δύο λόγους που προαναφέρθηκαν ο νομοταγής δημότης απαιτεί και ο νέος δήμαρχος υποχρεούται να μην είναι απαθής θεατής και να μην καλύπτεται πίσω από την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά να ξεπεράσει το πιθανολογούμενο, αλλά και αμφισβητήσιμο πολιτικό κόστος και να επέμβει άμεσα με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, για να εξαλείψει μια καθόλα παράνομη δραστηριότητα, η οποία έχει διογκωθεί χάρις την διαχρονική ανοχή και αδράνεια της δημοτικής αρχής. Απλά και πρακτικά με την εκλογή του ο νέος δήμαρχος θα πρέπει άμεσα να εγκαλέσει τους δημότες που έχουν παράνομες παροχές, να προβούν με δικά τους έξοδα σε αποσύνδεση των παροχών σε εύλογο χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών, άλλωστε να γνωρίζουν ότι με την λήξη της προθεσμίας συμμόρφωσης θα ξεκινήσουν άμεσα στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και όταν συλλαμβάνονται θα τους επιβάλλονται τα νόμιμα πρόστιμα ενώ ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να αποστέλλεται και στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες .

Ενώ ακόμη άμεσο διοικητικό μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόσει είναι ή αναπροσαρμογή του κανονισμού ύδρευσης , σε ότι αφορά τις νέες παροχές και να σταματήσει την έκδοση νέων αδειών υδροδότησης αλλά και να ανακαλέσει όσες άδειες υδροδότησης έχουν χορηγηθεί σε οικόπεδα ή αγροτεμάχια κ.λ.π. χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας .Είναι αδιανόητο ο υπεύθυνος δήμαρχος να ανέχεται και να χορηγεί άδειες ύδρευσης που στην πράξη είναι άδειες άρδευσης, όταν αυτό το νερό στην πράξη λείπει από την ύδρευση κατοικιών. Είναι ανεπίτρεπτο ένας δημότης ή επισκέπτης του νησιού να μένει χωρίς νερό στο ποτήρι του ή στο μπάνιο του, επειδή ένας άλλος δημότης θέλει να έχει μπαξέ ακόμη και στις ξερολιθιές και τα χερσοχώραφα του.

Ένα ακόμη μέτρο που θα πρέπει να πάρει ο επόμενος δήμαρχος που θέλει να νοικοκυρέψει την κατανάλωση νερού οικιακής χρήσης, είναι να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των συστηματικών και μεγάλων οφειλετών της Υπηρεσίας Ύδρευσης, καθόσον είναι γνωστό ότι υπάρχουν χρόνιοι οφειλέτες δεκάδων χιλιάδων Ευρώ, ποσά τα οποία μπορούν και πρέπει να διατεθούν για την βελτίωση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης .

Τα παραπάνω διοικητικά μέτρα είναι πρώτιστο δικαίωμα του δημότη άλλα και πρώτιστο καθήκον του δημάρχου που θα εκλεγεί στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , καθόσον δε η εφαρμογή τους δεν απαιτεί ιδιαίτερα κονδύλια μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα , γιατί σίγουρα θα εξοικονομήσουν σημαντικές ποσότητες νερού που θα αμβλύνει το οξύτατο πρόβλημα της υδροδότησης κατά τους θερινούς κυρίως μήνες.

Πέρα όμως από τα παραπάνω μέτρα άμεσης απόδοσης, υπάρχουν και χρειάζονται μέτρα μεσοπρόθεσμης απόδοσης , όπως είναι η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την αποφυγή σπατάλης νερού ύδρευσης, ακόμη μπορούν να δοθούν κίνητρα για κατασκευή ιδιωτικών ομβροδεξαμενών , ενώ προοδευτικά θα πρέπει να γίνει απαγόρευση της χρήσης νερού ύδρευσης για υδροχαρείς δραστηριότητες όπως π.χ. γρασίδι κ.α.

Στα μέτρα μεσοπρόθεσμης απόδοσης περιλαμβάνονται και έργα κατασκευής μικροφραγμάτων στις διάφορες ρεματιές του νησιού, δοκιμασμένη στην Μύκονο και Σαντορίνη αποτελεσματική μέθοδος, που συμβάλει αποτελεσματικά στην παρακράτηση ομβρίων υδάτων για τον εμπλουτισμό των υπόγειων φυσικών ταμιευτήρων νερού, που σταδιακά θα αναζωογονήσει τις υπάρχουσες πηγές, αλλά και γεωτρήσεις. Φυσικά αυτές οι παρεμβάσεις απαιτούν εξειδικευμένη υδρολογική μελέτη των αρμόδιων επιστημόνων , γεωλόγων – περιβαλλοντολόγων , πάραυτα εδώ αναφέρονται για τις προαναγγελλόμενες κατά καιρούς κατασκευές τεράστιων δεξαμενών με πρόφαση την αγροτική ανάπτυξη , που πρακτικά το μόνο που θα πετύχουν είναι η περιβαλλοντολογική και αισθητική υποβάθμιση του ευρύτερου χώρου καθώς και άλλες αρνητικές συνέπειες που δεν είναι του παρόντος

 Βέβαια γιατί όχι και η δημιουργία εργαστηρίων αφαλάτωσης για την υδροδότηση απομακρυσμένων παράκτιων οικισμών , όπως συμβαίνει στην γειτονική μας Ιθάκη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές .

Φυσικά δεν πρέπει να σταματήσουν και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για διεκδίκηση εκχώρησης περισσότερων ποσοτήτων νερού από όμορες περιοχές καθόσον η τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα στους όμορους νομούς αλλά και σε επίπεδο επικράτειας.

Τα μέτρα που αναφέρονται είναι ενδεικτικά δεν προέρχονται από κάποιον επαΐοντα πολίτη αλλά από ένα απλό δημότη που βιώνει το πρόβλημα και αγωνιά για το μέλλον αυτού τόπου και φυσικά βάζουν τον προβληματισμό με βάση τα δεδομένα και οπωσδήποτε επιδέχονται ασφαλώς εμπλουτισμό και τροποποιήσεις καταδεικνύουν όμως ότι υπάρχουν και μάλιστα και άμεσα περιθώρια βελτίωσης του οξύτατου προβλήματος ύδρευσης του νησιού μας , κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε δημότη και επισκέπτη του νησιού μας ενώ είναι καθήκον αλλά και υποχρέωση της δημοτικής αρχής.

Προηγουμενο αρθρο
Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή ζωγραφικής της Οδησσού. Έργα της συλλογής του Νικόλαου Ευσταθίου
Επομενο αρθρο
Ο νικητής της λαχειοφόρου της Φιλαρμονικής

2 Σχόλια

  1. Βάγγος Ειρηναίος
    15 Αυγούστου 2023 at 00:08 — Απάντηση

    Μπορεί κάποιος να μας πει υπεύθυνα και με στοιχεία αν το νερο που τρέχει στις βρύσες μας στην Λευκάδα είναι πόσιμο;

  2. Πολίτης Σπυριδων
    10 Αυγούστου 2023 at 11:31 — Απάντηση

    Δυστυχως οι προωθουμενες “λυσεις” απο ΟΛΕΣ τις τελευταιες Δημοτικες αρχές παραβλέπουν σε εγκληματικο βαθμό αυτο που λενε εξοικονομηση υδατινων πόρων. Θα μπορούσαμε να εξασφαλισουμε μεγάλες ποσοτητες πόσιμου υδατος, αν αντι να ποτιζουμε μ αυτο, αν χρησιμοποιούσαμε τα επεξεργασμενα λύματα του βιολογικου καθαρισμου, που πρεπει να γινει τριτοβαθμιος (και που δυστυχως δεν γίνεται). Σε πολλα κρατη αλλά και σε περιοχές εντός της χώρας μας, γίνεται αρδευση εκτάσεων ακόμα και καλλιεργειων με τετοια νερα κι ετσι εξασφαλίζεται μια τερασια ποσότητα υδατος. Απεναντιας σε τουτο το δυσμοιρο τόπο, Δήμαρχοι και αλλα νυν υποψηφιοι για Δημαρχοι επιμένουν στην παρωχημενη αντιληψη που έχουν, με εμμονή σε λύσεις του θεματος των λυματων στη Γύρα, που ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Ποσότητες νερου που μόνο προβλήματα θα επιφερουν στην πιο τουριστικη περιοχη της πολης της Λευκάδας, αντι ν αχρηστευτούν και ν αχρηστεψουν, μπορούν να σώσουν την παρτίδα. Δυστυχώς οι επικεφαλης των παρατάξεων που ψηφισαν την απορροη των λυματων στη Γυρα , μ αποτελεσμα ν απειλειται μεγαλο μέρος της ΒΔ πλευρας του νησιου, εμμένουν ακομα, όλιγιστοι μπροστα σε τετοια καθήκοντα, στην λύση που προωθηθηκε εδω και 25 χρόνια. Προφανως δεν έχουν αντιληφθεί η κάνουν ότι δεν εχουν αντιληφθεί, τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στον τομέα αυτο, διότι αν τους έχουν αντιληφθεί και προχωρανε έτσι, πρέπει καποιος ν αναζητήσει τα αίτια. Στηρίζουν την κατασκευή αγωγού που θα μεταφερει τα λυματα στη Γυρα, που θα επιφερουν μεσοπρόθεσμα ζημια απο την Αη Γιαννη ως το Καστρο και ισως και παραπέρα, εμπαιζουν τους κατοίκους της πόλης και της Δυτικής πλευρας, δημιουργουν προβλήματα ανάμεσα σε κατοίκους της Ανατολικης πλευρας και της υπόλοιπης Λευκάδας γιατι δεν θέλουν να δουν πέρα απο τη μύτη τους, μήπως κι αμφισβητηθεί η αυθεντία τους. Και ξερετε γιατι προωθουν τη λύση της απόρριψης στην θάλασσα; Γιατι για την αρδευση εκτάσεων απαιτείται τριτοβαθμιος βιολογικος καθαρισμός που δυστυχώς δεν προβλέπεται στα μεγαλεπήβολα σχέδια τους. Αλήθεια ρώτησαν τους κατοίκους και τους επιχειρηματιες της πόλης και της Αγίας Μαρίνας , της Γύρας και του Αη Γιαννη; Ρώτησαν τους λουόμενους στην αμμουδια των 7-8 χιλιομέτρων, πως θα νοιωσουν όταν ξερουν οτι απο την ακτη στα 600 μέτρα θα χύνονται 3.000.000 τόνοι επεξεργασμενων λυμματων , ουτε καν απο τριτοβάθμιο καθαρισμό; Ενημέρωσαν με ποια ωκεανογραφική μελέτη προχωρανε σ αυτο το εγκλημα; Κι όμως αντι να ποτίσουμε τη γη, εδώ αλλα και απέναντι, να κανουμε χρήσιμη μια οχληρή δραστηριότητα, εμείς προχωράμε ακαθεκτοι στην διασχιση της πόλης απο ενα αγωγό 8 χιλιομετρων με , αντλιοστασια και εξαερισμους και την απαγωγή των λυματων στο σαλόνι της Λευκάδας. Μα λένε μερικοι το κοστος θα είναι μεγαλύτερο…Ε και;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.