HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟι πελεκάνοι του Ιβαριού της Λευκάδας

Οι πελεκάνοι του Ιβαριού της Λευκάδας

Μια μεγαλούτσικη παρεούλα από πελεκάνους διαχειμάζει στο νησί μας, στα φιλόξενα νερά του Ιβαριού. Συμβιώνουν αρμονικά  με τις πάπιες και τους αργυροτσικνιάδες και όλα τα υδρόβια πουλιά και μας χαροποιούν με την προτίμηση τους στα νερά μας.

Ο Ηλίας Καββαδάς μελέτησε στην κυριολεξία με την φωτογραφική μηχανή του αυτά τα εντυπωσιακά  πουλιά και μας χαρίζει πανέμορφες εικόνες.

Ο πελεκάνος είναι το γένος των μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών που περιλαμβάνουν την οικογένεια Πλοκαμίδες. Χαρακτηρίζεται από τον μακρύ του λαιμό και το μεγάλο ράμφος, που χρησιμοποιεί για να πιάνει τη λεία του και να στραγγίζει το νερό πριν το πιει.

Ο πελεκάνος είναι από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου και έχουν μεγάλο ράμφος και ένα χαρακτηριστικά μακρύ λαιμό. Το κάτω μέρος του ράμφους τους αποτελείται από έναν ελαστικό και ευρύχωρο θύλακα, ο οποίος χρησιμοποιείται για να παγιδεύει ψάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις νερό της βροχής.

Οι δυνατές, μεγάλες φτερούγες του, η μικρή ουρά του και τα κοντόχοντρα αλλά δυνατά του πόδια, τον διευκολύνουν στο γρηγορότερο κολύμπι. Το βάδισμα του όμως θα το χαρακτήριζε κάποιος άτσαλο και πολύ “βαρύ”. Το πιο συνηθισμένο χρώμα είναι το λευκό αλλά τα φτερά του έχουν χρώμα γκρίζο ή και μαύρο.

Τα θηλυκά γεννούν από τρία με πέντε αβγά κάθε χρόνο. Ο χρόνος επώασης των αβγών είναι ένας μήνας περίπου. Τα μικρά όταν εκκολαφθούν έχουν χρώμα μαύρο και είναι γυμνά (χωρίς πούπουλα).

Η στοργή του πελεκάνου για τα μικρά του είναι ευρέως γνωστή καθώς και στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο της μητρικής αυτοθυσίας.

Τα είδη πελεκάνου που ζουν στην Ελλάδα είναι ο κοινός πελεκάνος ή ροδοπελεκάνος και ο πελεκάνος ουλότριχος ή αργυροπελεκάνος. Πρόκειται για σπάνια είδη, καθώς δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους τόπους για να ζευγαρώσουν και να φτιάξουν τη φωλιά τους.

Το μέγεθος του κοινού πελεκάνου είναι συνολικά 1,8μ. και το άνοιγμα των φτερών του είναι από 2,5μ. και πάνω. Το ράμφος του είναι αρκετά μεγάλο καθώς έχει μήκος 40εκ. και η ουρά του μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη καθώς είναι μισή από το ράμφος του, δηλαδή 20εκ.

Προηγουμενο αρθρο
Μ. Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Επομενο αρθρο
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.