HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ!

Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ!

Μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες, οι φανατικοί ισλαμιστές, τους οποίους υποτίθεται θα έδιωχναν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εδώ και 20 χρόνια, κατέκτησαν τον έλεγχο της χώρας, συχνά μάλιστα χωρίς καν να ρίξουν μια τουφεκιά. «Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν», επέμεινε ο Αντονι Μπλίνκεν, εξηγώντας γιατί οι ΗΠΑ αποχωρούν

Είκοσι χρόνια μετά την αμερικανοβρετανική επέμβαση στο Αφγανιστάν —σε μια γρήγορη απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και στην Αλ Κάιντα— οι Ταλιμπάν επέστρεψαν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο μάλιστα. Το πρωί της Κυριακής οι φανατικοί ισλαμιστές, ό,τι πιο σκοταδιστικό είχε δει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες, είχαν αρχίσει να εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρές, καθώς οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο και προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούσε ασφαλές καταφύγιο.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αρνούνται μεταβατική κυβέρνηση

Δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας, λίγο μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ισλαμιστές αντάρτες.

Το απόγευμα της Κυριακής οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι έχουν πια υπό τον έλεγχό τους και το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από το Αφγανιστάν μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα νωρίτερα την Κυριακή, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επιστροφή τους στην εξουσία δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από τις υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις.

“Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα”, επιβεβαίωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωποι της νόμιμης κυβέρνησης και των Ταλιμπάν επρόκειτο να αρχίσουν νέες διαβουλεύσεις στο Κατάρ για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην πολύπαθη χώρα της Ασίας.

Το πιο αναπάντεχο τηλεφώνημα στο κινητό της δέχθηκε δημοσιογράφος του BBC, όταν έμαθε στον τηλεοπτικό «αέρα» ότι της τηλεφωνεί ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

Μία απίστευτη στιγμή εκτυλίχθηκε στον αέρα του BBC, όταν η δημοσιογράφος Yalda Hakim δέχθηκε τηλεφώνημα στο κινητό της από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Η Yalda Hakim, η οποία εργάζεται τα τελευταία εννέα χρόνια στο BBC, γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και μετακόμισε στην Αυστραλία το 1986.

Παρά την εμπειρία της, δεν μπορούσε να κρύψει την έκπληξή της τη στιγμή που δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον Suhail Shaheen, ο οποίος θέλησε να παρέμβει για το χάος που επικρατεί στην Καμπούλ.

«Έχουμε τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Shail Shaheen, στη γραμμή. Κύριε Shaheen, με ακούτε;».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, κατά την παρέμβασή του, τόνισε πως οι κάτοικοι της Καμπούλ είναι ασφαλείς, όπως και οι περιουσίες τους.

«Είμαστε υπηρέτες του λαού και αυτής της χώρας. Η ηγεσία μας έδωσε εντολή στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στην πύλη της Καμπούλ και να μην μπουν στην πόλη».

Στη συνέχεια, ο Shaheen επιβεβαίωσε ότι το Αφγανιστάν θα επιστρέψει στο νόμο της Σαρία, προσθέτοντας: «Φυσικά, θέλουμε ισλαμική κυβέρνηση».

Επίσης, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ξανά πρακτικές όπως ο λιθοβολισμός, οι ακρωτηριασμοί χεριών και ποδιών και οι δημόσιες εκτελέσεις.

«Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, αυτό εξαρτάται από τους δικαστές στα δικαστήρια και τους νόμους», είπε. «Οι δικαστές θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο της μελλοντικής κυβέρνησης».

Με τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο Shaheen επιβεβαίωσε ότι το Αφγανιστάν θα επιστρέψει στο νόμο της Σαρία, προσθέτοντας: «Φυσικά, θέλουμε ισλαμική κυβέρνηση». Είπε, επίσης, ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία.

Στον σκοταδισμό και την τρομερή καταπίεση των γυναικών επιστρέφει το Αφγανιστάν, με την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία. Απίστευτο βίντεο με Ταλιμπάν να «εξαφανίζουν» γυναίκες από διαφημιστικές αφίσες στους δρόμους της Καμπούλ

Ποια ήταν μία από τις πρώτες «έγνοιες» των Ταλιμπάν, με το που κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ;

Φρόντισαν να βάψουν διαφημιστικές αφίσες στους δρόμους, που εμφάνιζαν γυναίκες, προκειμένου να κρύψουν τα πρόσωπά τους και όχι μόνο.

Επιβεβαίωσαν, έτσι, για μία ακόμη φορά, αυτό που όλοι φοβούνται ότι θα συμβεί, εάν οι ακραίοι ισλαμιστές βρεθούν και επίσημα στο «τιμόνι» της χώρας – την επιστροφή στις στις σκοτεινές μέρες της τρομακτικής καταπίεσης των γυναικών.

Πηγή: Protagon.gr, https://www.kathimerini.gr/https://www.in.gr/

Προηγουμενο αρθρο
6 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Λευκάδα - 1888 στη Χώρα
Επομενο αρθρο
Και γιατί να μην ξαναζωντανέψει το σχολείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.