HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟ αθλητής μας Θεοφύλακτος  Κατωπόδης στον υπερμαραθώνιο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Ο αθλητής μας Θεοφύλακτος  Κατωπόδης στον υπερμαραθώνιο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Συγχαρητήρια στον Λευκαδίτη αθλητή – δρομέα Θεοφύλακτο  Κατωπόδη, αθλητή του Φίλανδρου, για την συμμέτοχη και τον τερματισμό του,, του στον ιστορικό υπερμαραθώνιο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Ο αγώνας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη.

Ο νικητής του πρώτου Σπάρταθλον, ήταν ο Γιάννης Κούρος και εξακολουθούσε μέχρι το 2023 να κατέχει το ρεκόρ για τον ταχύτερο χρόνο σε 20 ώρες και 25 λεπτά από το 1984. Το ρεκόρ το έσπασε ο Φώτης Ζησιμόπουλος το 2023 με 19:55:02

Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα.

Σχεδίασαν τη διαδρομή και ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν. Ήταν κατά σειρά: Τζον Σκόλτενς: 34:30, Τζον Φόντεν: 37:37, Τζον Μακάρθι: 39:00. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χιλιόμετρα σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες.

Προηγουμενο αρθρο
Η Δ.Ε.Ε.Π Νέας Δημοκρατίας Λευκάδας για την επίσκεψη του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου
Επομενο αρθρο
Ο 2ος Τζοβάνιος ορεινός αγώνας  Εγκλουβής από τον Αη Λιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.