HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠέθανε η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Πέθανε η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου από το 1992. Το 2015 είχε χρηματίσει και υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού.

Φέρεται να εισήχθη στο νοσοκομείο πριν δύο ημέρες και να κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης πριν 83 χρόνια. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία με θέμα την «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το 1973 έλαβε «Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα» με τίτλο: Ο Μπουρντέλ και η Ελλάδα.

Το 1975 εξελέγη παμψηφεί τακτική καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της ΑΣΚΤ.

Πέθανε η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα-1
Φωτ.: INTIME

Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ξένα πανεπιστήμια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Στη διάρκεια της θητείας της ως προέδρου της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργήθηκαν νέα παραρτήματα (Κέρκυρα, Ναύπλιο, Γλυπτοθήκη, Γουδή), αποκτήθηκαν 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δυο πίνακες του Θεοτοκόπουλου (El Greco) και διοργανώθηκαν σημαντικές εκθέσεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, τις οποίες απήλαυσαν εκατομμύρια επισκέπτες.

Ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, είδε την Εθνική Πινακοθήκη να αναγεννιέται, αυξάνοντας σημαντικά τους χώρους της με τα εγκαίνια το 2021, και εκσυγχρονίζοντας μουσειολογικά και αισθητικά τη λειτουργία και τη μορφή της.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Το πολυβραβευμένο FERRARI 488 PISTA στην Κέρκυρα
Επομενο αρθρο
«Η αφρατούλα»

1 Σχόλιο

  1. John Wick
    13 Ιουνίου 2022 at 17:36 — Απάντηση

    Έφυγε ξημερώματα του Αγίου Πνεύματος. Μέρα Ευλογημένη, που ανοίγουν οι ουρανοί στο φώς. Σε συνέντευξή της το 2017 στο CretaTV, η κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα είχε μιλήσει για τα παιδικά της χρόνια στην Κρήτη και είχε αποκαλύψει ότι είχε εγκαταλείψει το σχολείο και έκανε αγροτικές δουλειές, ενώ εργάστηκε και ως πωλήτρια σε κατάστημα συγγενικού της προσώπου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη γνωριμία της με τον Δημήτρη Πλάκα.
    “Στη δική μου ζωή έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το “τυχαίο”. Δεν λέω η τύχη γιατί δεν πιστεύω στην τύχη. Πιστεύω στο τυχαίο γεγονός και πώς ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλευθεί το τυχαίο για να αλλάξει δρόμο. Σκέφτομαι πολλές φορές ότι εάν είχα τελειώσει την Εμπορική Σχολή θα ήμουν μια συνταξιούχος της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, καθώς τότε ήταν περιζήτητοι οι απόφοιτοι της Εμπορικής Σχολής. Ευτυχώς που διέκοψα. Ευτυχώς που έγινε κοινοτικό Γυμνάσιο στο Αρκαλοχώρι και ο Δημήτρης Πλάκας ήρθε να διδάξει. Είχαμε μια διαφορά 10 ετών. Επειδή δούλευα στο κατάστημα ως πωλήτρια και ο θείος μου ήταν μορφωμένος, ερχόταν εκεί ο Δημήτρης Πλάκας και έκαναν παρέα. Άρχισα να παίρνω βιβλία από την πλούσια βιβλιοθήκη που τον… συνόδευε. Είχε έρθει με μια άδεια βαλίτσα, αλλά με 4.000 βιβλία και ένα πικάπ. Ήταν ο εμπνευσμένος δάσκαλος. Έλεγε στους μαθητές του ότι δεν θέλει να είναι πρώτοι, αλλά να είναι ο εαυτός τους.
    Δάνειζε βιβλία από την βιβλιοθήκη του και έτσι εφάρμοζε το σύστημα αυτό. Εγώ ήμουν και ερωτευμένη και ήθελα στα μάτια του να φανώ καλύτερη και από ό,τι ήμουν”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.