HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠανηγύρισε με λαμπρότητα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Νησάκι

Πανηγύρισε με λαμπρότητα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Νησάκι

Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα Κυριακή η θεία λειτουργία και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο νησάκι στα Δέματα. Από νωρίς το πρωί τα καραβάκια μετέφεραν πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις λατρευτικές εκδηλώσεις στο νησάκι, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιου.

Ο Λευκάδιος, ποιητής Άγγελος Σικελιανός έζησε στο νησάκι του μαζί με τη γυναίκα του Εύα Πάλμερ και το μικρό του γιο Γλαύκο. Ηταν το ησυχαστήριο του ποιητή. Την προχριστιανική εποχή, στη θέση της εκκλησίας υπήρχε το ιερό της Αινειάδας Αφροδίτης.

«Από τον 4ο αι. μ. Χ. η φήμη της αγιότητος του επισκόπου Μύρων, Νικολάου, ο ασκητικός του βίος, τα θαύματα, οι φιλανθρωπίες και το χαστούκι που έδωσε στον Άρειο κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. , είχε απλωθεί στην απέραντη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε ανατολικούς και δυτικούς. Οι Ρώσοι τον θεωρούν προστάτη της γεωργίας, οι Καθολικοί προστάτη των παιδιών ως Santa Claus και οι Ορθόδοξοι ως προστάτη των ναυτικών.

Σύμφωνα με την παράδοση οι «φιλάγιοι» Φράγκοι της Α΄ Σταυροφορίας ξεκίνησαν την 1η Απριλίου 1087 από την Ρωμαϊκή πόλη Μύρα της Λυκίας της Μικράς Ασίας, μεταφέροντας το ιερό λείψανο. Προσάραξαν σε δύο σημεία, στη Νιρά και στο Νησάκι. Γι’ αυτό γιορτάζει την ίδια ημέρα και η Ι. Μονή Νιράς στο Αθάνι. Το ιερο λείψανο μετέφεραν οι Σταυροφόροι στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου το τοποθέτησαν στον Ναό του Αγίου Στεφάνου.» διάβαστε για το νησάκι και το εκκλησάκι εδώ

Προηγουμενο αρθρο
Εκτροχιασμός τρένου Intercity έξω από τη Θεσσαλονίκη -2 νεκροί, τραυματίες & εγκλωβισμένοι
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.