HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠλατεία Αποστόλου (Λάκη) Σάντα στη Λευκάδα

Πλατεία Αποστόλου (Λάκη) Σάντα στη Λευκάδα

Η πλατεία επί των οδών Στρ. Τσέγιου και Υπ. Κατωπόδη θα φέρει από σήμερα το όνομα του μεγάλου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης «Απόστολου (Λάκη) Σάντα». Η τελετή ονοματοθεσίας έγινε χτες το απόγευμα 13/8 στο χώρο της πλατείας.

Ο Λάκης Σάντας έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου του 1941, κατέβασε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1922, όπου τότε υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος. Οι γονείς του κατάγονταν από το χωριό Πηγαδισάνοι της Λευκάδας, με τη μητέρα του να κατάγεται και από την Βυτίνα Αρκαδίας.

Η διαδρομή της ζωής του χαρακτηρίστηκε από σεμνότητα και ήθος. Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, «ανώνυμοι»».

IMG_3015

IMG_3066

Εκ μέρους της οικογένειας του Λάκη Σάντα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι κόρες του Γεωργία και Αλεξάνδρα και τα εγγόνια του, Δημήτριος και Κορνήλιος – Απόστολος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Ιωαννίκιος.

Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγαλοσύνη της πράξης του Λάκη Σάντα που μπορεί μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα. Επίσης τόνισε το ήθος και την αξιοπρέπεια που πορεύτηκε στη μετέπειτα ζωή του.

Η Γεωργία Σάντα ευχαρίστησε για την τιμή που γίνεται στον πατέρα της και μίλησε γι’ αυτόν, χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο του μέλλοντος. Σπάνια βρίσκεις ανθρώπους τόνισε, που ταυτίζουν την ίδια τους τη ζωή με τα πιστεύω τους. Τόνισε την ευτυχή συγκυρία στην πλατεία να υπάρχει και παιδική χαρά. Έτσι είπε, τα παιδιά θα μάθουν και θα παραδειγματιστούν από αυτό τον σπουδαίο άνθρωπο, ο οποίος με πολύ χαρά πήγαινε στα σχολεία και μιλούσε στα παιδιά.

Η Αλεξάνδρα Σάντα ανέφερε απόσπασμα από το λόγο που εκφώνησε στο παρελθόν (2004) στη Μητρόπολη Αθηνών σε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Λάκης Σάντας.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης που έκλεισε τις ομιλίες, ανέφερε συγκινητικά απασπάσματα από την αφήγηση του ίδιου του Λάκη Σάντα, για το τι προηγήθηκε, πως εξελίχτηκε και τι επακολούθησε στις 30 Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν την Γερμανική σημαία από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας που θα βρίσκεται από σήμερα στο χώρο της Πλατείας.

Διαβάστε ακόμα: Λάκης Σάντας: Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης

Προηγουμενο αρθρο
Η ζωή μας, μια στιγμή, ένας ψίθυρος...
Επομενο αρθρο
Τον Armanto Luzi απέκτησε ο Τηλυκράτης

2 Σχόλια

  1. παϊσιος
    27 Αυγούστου 2014 at 10:47 — Απάντηση

    Πολύ καλή απόφαση να ονοματοδοτηθεί η πλατεία σε πλατεία Απόστολου Σάντα. Είναι σπουδαίο, κορυφαίο να αναγνωρίζεις και να επιβραβεύεις μια πράξη (έστω συμβολική) που όμως στην εκτέλεσή της εμπεριέχει ρίσκο για την ίδια τη ζωή του επιχειρούντα. Δεν θα ήταν ακόμη καλλίτερη η απόφαση αν γινόταν λίγα χρόνια νωρίτερα, και έβρισκε ζωντανό τον αγωνιστή η αναγνίριση απο την ιδιαίτερή του πατρίδα? Αλλά έστω και τώρα κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τουχάχιστον να έχουν τα ερεθίσματα κάποιοι νεότεροι που (θέλω να πιστεύω) λόγω άγνοιας της ιστορίας του τόπου, κολλάνε σαν τις μύγες στη φρέσκια σκ@@@@λα του Ναζισμού

  2. Δ.Δ.
    15 Αυγούστου 2014 at 12:02 — Απάντηση

    Τον ειδατε τον ηλιοκαμενο κ.Μαργελη στην εκδηλωση για τον Λ.Σαντα?? Ηταν στα επισημα ντυμενος, οπως εξαλλου παντα ο ιδιος ο αειμνηστος Σαντας.Με τα πουκαμισα εξω ηταν,λες και πηγαινε στου Μηνα για το ψαρακι του. Δεν σας θελουμε πια ,κυριε.Στο καλο!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.