HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠολιτική είναι η διαχείριση συμβόλων

Πολιτική είναι η διαχείριση συμβόλων

Γράφει ο Σπυρίδων Σίδερης

Στη ζωή, αλλά κυρίως στη πολιτική μετράνε πολύ τα σύμβολα.  Μια εικόνα, μια μουσική, ένα πρόσωπο, ένα ρητό μιλάνε τόσο πολύ στην καρδιά, στο μυαλό και στη ψυχή των ανθρώπων όσο τίποτε άλλο. Πολλά χρόνια πριν, δεκαετία του ’80, ο Μιτεράν είχε πει ότι πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Γι’ αυτό οι πολιτικοί, με όμικρον γιώτα, οφείλουν να σέβονται τα σύμβολα. Κυρίως τα θρησκευτικά.

  Σαν σήμερα, πριν επτά χρόνια,  στη νότια Λευκάδα έγινε ένας μεγάλος σεισμός. Είχε επίκεντρο το Αθάνι και μικρό εστιακό βάθος. Εκτός από τις τεράστιες  υλικές ζημιές που προκάλεσε, κυρίως σε υποδομές, άφησε πίσω του δύο γυναίκες νεκρές. Ο θάνατος τους ήταν  βίαιος και ξαφνικός. Από τότε μέχρι σήμερα και για πάντα οι προσευχές και οι σκέψεις μας θα είναι μαζί τους. Το σεισμό αυτό , εκτός από τα δύο θύματα που προκάλεσε, θα τον θυμόμαστε από δυο ακόμη γεγονότα. Το πρώτο είναι η κατάρρευση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι. Η πτώση μιας εκκλησίας πάντα είναι ένα γεγονός συνταρακτικό. Ένα γεγονός που δεν ξεχνιέται ποτέ. Ο τρόπος όμως που έπεσε προκαλεί επιπλέον ένα σοκ. Λειτούργησε σαν φάκα. Με μια διαφορά. Αντί για ποντίκια θα σκότωνε ανθρώπους. Τρομακτικό!

Το δεύτερο είναι το βίντεο που τράβηξε ο ψαράς από τη Βασιλική και έδειχνε την παραλία των Εγκρεμνών την ώρα του σεισμού. Κόλαση!!! Κατά την διάρκεια του είχαμε μετακίνηση βουνού! Ελιές βρέθηκαν στη παραλία! Ευτυχώς που την ώρα του σεισμού δεν υπήρχαν άνθρωποι στους δυο αυτούς  χώρους. Αλλιώς θα είχαμε εκατόμβη θυμάτων. Άραγε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα δύο αυτά σημεία που συμβολίζουν τη μεγάλη καταστροφή επτά χρόνια μετά;

 Η πολιτεία, με φορέα το υπουργείο των υποδομών, στους Εγκρεμνούς έχει κάνει πάρα πολλά. Οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε. Το έργο που προσπάθησε να υλοποιήσει ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο. Ένα έργο στα όρια του αδύνατου.  Ο δρόμος όμως αυτός, ενώ φαίνεται τελειωμένος, δεν έχει παραδοθεί ακόμη στη κυκλοφορία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι στενός; Επειδή δεν έχει parking; Έχει φτιαχτεί ο μισός δρόμος; Έχει γίνει μόνο η κάθοδος και λείπει η άνοδος; Είναι επικίνδυνος επειδή γίνονται κατολισθήσεις; Έχει κακοτεχνίες; Τι ακριβώς συμβαίνει; Ότι και να είναι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση. Είναι κρίμα ένα τέτοιο έργο να μην το χαίρεται ο κόσμος. Οι επισκέπτες καλούνται να περπατήσουν ένα ανηφορικό δρόμο μήκους περίπου 1,5 km αφού προηγουμένως  έχουν ανέβει 420 σκαλοπάτια με τα πόδια. Μεγάλη ταλαιπωρία. Για να μη γίνει ο δρόμος αυτός, ο <δρόμος των δακρύων>, πρέπει το υπουργείο υποδομών να ολοκληρώσει σύντομα το πολύ δύσκολο έργο που έχει ξεκινήσει. Τότε και μόνο  τότε η παραλία των Εγκρεμνών θα ξαναβρεί τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και οι επισκέπτες το χαμόγελο τους.

Η πολιτεία, με φορέα την αντιπεριφέρεια αυτή τη φορά, για την Αγία Παρασκευή δυστυχώς έχει κάνει τα ελάχιστα. Εδώ υπάρχει αδράνεια. Υπάρχει εγκατάλειψη. Εδώ υπάρχουν ευθύνες. Μέσα σε μια επταετία έχει γίνει, μόνο η μελέτη της καινούργιας εκκλησίας που θα κτισθεί στο μέλλον. Θα, θα, θα…Στο άμεσο μέλλον? Στο μακρινό μέλλον?  Κανείς δεν ξέρει. Καμία αναφορά στο χρόνο αποπεράτωσης. Εκκλησία ζητάνε οι locals για να εκτελέσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Δεν ζητάνε επιδοτήσεις. Ούτε να διορισθούν στο δημόσιο. Μετά από μια φυσική καταστροφή τα πρώτα κτίρια που φτιάχνονται άμεσα είναι τα σχολεία, οι εκκλησίες και οι δημόσιες υπηρεσίες. Γιατί αυτός ο κανόνας  να μην ισχύει για την Αγία Παρασκευή αλλά και για τις υπόλοιπες  εκκλησίες που βρίσκονται στη νότια Λευκάδα; Οι κάτοικοι της είναι κατηγορίας; Γι΄αυτό, το παραπάνω γεγονός από μόνο του προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση. Είναι μια γροθιά στο στομάχι των αρμοδίων. Είναι <ύβρις> σύμφωνα με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

Οι έχοντες εξουσία, αιρετοί ή διορισμένοι πριν την εξασκήσουν οφείλουν  να γνωρίζουν ότι στη κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων υπήρχε η ύβρις αλλά υπήρχε  και η Νέμεσις. Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους, θεωρούνταν ότι διέπραττε «ύβριν». Την ύβρη όμως την ακολουθούσε πάντα η Νέμεσις. Την ακολουθούσε η τιμωρία. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι κάθε είδους υβριστές. Είναι νομοτελειακό. 

Προηγουμενο αρθρο
Tουρνουά Αμαπλί από τον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης
Επομενο αρθρο
Φωτογραφικό Αφιέρωμα στο Γυμνάσιο Λευκάδας

2 Σχόλια

  1. J. Charlton
    19 Νοεμβρίου 2022 at 13:45 — Απάντηση

    To build a road down an unstable cliff is a folly. There is no logical reason to make every natural place assessable to motor vehicles, some places are best left free of people.

  2. Νοτιος
    18 Νοεμβρίου 2022 at 15:32 — Απάντηση

    Εχετε πολυ δίκιο αλλα δεν θα το βρήτε κυριε Σιδερη. Τα σύμβολα έχουν προ πολλού που τα αγνοούν και έρθει η άτις… Τον δρομο τον δακρύων δεν τον παρελαβαν για να μη τπυς βριζει ο κοσμος που μετα τα 420 σκαλιά , θα ανεβαιναν και 1,5 χιλμτρο ανηφόρα. Σοφοί στην σύλληψη της λύσης!!! οσο για την Αγια Παρασκευή, την θεωρούν χωρίς δυναμη=χωρίς ψήφους και την εχουν σ αυτό τό χάλι. Θα ερθει κι εκει η άτις, η τιμωρία..Η ντοπή δεν τους ακουμπά..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.