HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ“Πράσινο φως” με όρους από το Υπουργείο Πολιτισμού στην μελέτη για το Τουριστικό Περίπτερο

“Πράσινο φως” με όρους από το Υπουργείο Πολιτισμού στην μελέτη για το Τουριστικό Περίπτερο

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση περίφραξης και εισόδου στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων του Τουριστικού Περιπτέρου, προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη  πρόσβαση των επισκεπτών σε όλη την έκταση και θέαση του Κάστρου Αγίας Μαύρας

Εγκρίθηκε η  μελέτη «Εργασίες για λειτουργική, ενεργειακή αναβάθμιση, στατική ενίσχυση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ), στη Λευκάδα, Δ. Λευκάδας,Π.Ε. Λευκάδας, από  την ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ   ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.

Πρόκειται ουσιαστικά για  συνέχεια της  αρ. πρωτ. 193144/28-4-2021 αίτηση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ιονίων Νήσων (Τ.Σ.Μ.Ι.Ν.), με την οποία  ζητήθηκε γνωμάτευση επί της  μελέτης με τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ,ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ & ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ), στη Λευκάδα, Δ. Λευκάδας, ΠΕ Λευκάδας, με κύριο του Έργου το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ όπου και συζητήθηκε  στη συνεδρίαση της  29.7.2021.

ΤΟ Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ιονίων Νήσων παρέπεμψε το θέμα προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όπου έλαβε τον αριθμό θέματος 28 και συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη της 41ης συνεδρίασης , της  19ης Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση που καθαρογράφτηκε και κοινοποιείται σήμερα προς όλους τους εμπλεκόμενους(Λιμενικό Ταμείο, ΥΔΟΜ  Λευκάδας, Εταιρεία ΝΟΤΙΟΝ,  Δήμος Λευκάδας κ.α), εγκρίνεται η  προαναφερθείσα μελέτη με τους εξής όρους:

  1. Να μην κατασκευαστεί η μετόπη και το στέγαστρο του τουριστικού περιπτέρου, όπως προτείνεται στη μελέτη.
  2. Κατά την επισκευή των φερόντων στοιχείων να γίνει τμηματική αντικατάσταση με νέα στοιχεία ίδιων διαστάσεων ,καθώς πιθανή ενίσχυση των υφισταμένων θα προξενήσει αλλοίωση στους υφιστάμενους όγκους των φερόντων στοιχείων με αποτέλεσμα την αλλοίωση της αρχικής μορφής των κτηρίων.
  3. Να αντικατασταθεί, αλλά να διατηρηθεί στην ίδια μορφή, η δαντελωτή πλάκα οροφής του περιπτέρου.
  4. Να αντικατασταθεί και να διατηρηθεί το πλαίσιο από οπλισμένο σκυρόδεμα που όριζε την κύρια είσοδο της εγκατάστασης.
  5. Όλες οι κατασκευές (σκίαστρα, deck, κ.λπ.) να είναι απολύτως αναστρέψιμες.
  6. Οι ράμπες να περιοριστούν στις περιοχές που είναι ήδη διαμορφωμένες με σκυρόδεμα.
  7. Να προηγηθούν δοκιμαστικές τομές στον υπό διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρο του Τουριστικού Περιπτέρου στο βάθος των προβλεπόμενων διαμορφώσεων ή και βαθύτερα εάν απαιτηθεί , υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Από τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών τομών θα εξαρτηθεί η υλοποίηση ή μη της μελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ή η τροποποίησή της.
  8. Όλες οι εκσκαφικές εργασίες που θα απαιτηθούν, να πραγματοποιηθούν με τη διαρκή, παρουσία του αρμόδιου φύλακα αρχαιοτήτων , εργάσιμες ημέρες και ώρες και μετά από έγκαιρη ειδοποίηση (τουλάχιστον μια βδομάδα πριν από την έναρξη των εργασιών).
  9. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλυφθούν αρχαιότητες, θα διακοπεί άμεσα κάθε εργασία και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 3028/2002 με προσωπικό και δαπάνες που θα καλύψει ο Κύριος του Έργου. Με βάση τα αποτελέσματα της ανασκαφής, και κατόπιν σχετικών γνωμοδοτήσεων & αποφάσεων των αρμοδίων Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.
  10. Ο ακριβής χρωματισμός των επιφανειών του περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων να προκύψει κατόπιν υπόδειξης, μεταξύ δειγμάτων, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας σε συνεργασία με τον ανάδοχο κατασκευής.
  11. Σε περίπτωση συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει να ζητηθεί – εκ νέου – άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
  12. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση περίφραξης και εισόδου στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων του Τουριστικού Περιπτέρου, προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών σε όλη την έκταση και θέαση του Κάστρου Αγίας Μαύρας.

Πηγή: https://meganisinews.eu/

Προηγουμενο αρθρο
Κοινό δελτίο τύπου οργανώσεων ΝΔ Λευκάδας για την υποθαλάσσια ζεύξη του νησιού
Επομενο αρθρο
Ζάκυνθος: Με εντολή του Μητροπολίτη απαγορεύεται η εξομολόγηση από ανεμβολίαστους ιερείς

2 Σχόλια

  1. μπουρανελος
    5 Δεκεμβρίου 2021 at 10:02 — Απάντηση

    Χαίρομαι που τα μαθαίνουμε αυτα τα νεα δημοσιογραφικά κι οχι απ τα δελτία του δημάρχυ!!! Μπορεί να διαβάζαμε διθυράμβους. Τωρα αν δεν γινει περίφραξη, θαμαστε εκει μόνιμα εμεις που χρόνια κανουμε εκι τα πανια μας κι ο επενδυτής ας ψάχνει για αμμουδιά.Μ άλλα λίγα θα γινει μονιμη ξαπλωτή απόλαυση της αμμουδιάς.

  2. αλλέγρος
    4 Δεκεμβρίου 2021 at 12:17 — Απάντηση

    Βρε παιδιά ψάχνετε για κορόιδα? Άμα βρείτε κάνα τρελό να ρίξει λεπτά με τέτοια έγκριση να μου τρυπήσετε τη μύτη. Και σε καμιά πενηνταριά χρόνια (όταν εμείς θα βλέπουμε τα ραδίκια ανάποδα) κάποιος άλλος Δήμαρχος και κάποιο άλλο ΚΑΣ θα ξανα-ξανα-ξανα-ξανα συζητάνε τι θα γίνει στο τουριστικό περίπτερο!!! Που θα έχει γίνει ρημαδιό και γύρω θα ζέχνει!!! Και μπράβο μας!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.