HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣαν σήμερα πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Σαν σήμερα πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Ο Βαλαωρίτης (1824 – 1879) ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας τον 19ο αιώνα και πέρασε μια ζωή με πολλές περιπέτειες. Στην ελληνική γραμματεία έχει αφήσει το στίγμα του ποιητή που ύμνησε τον αγώνα των αρματωλών και ήταν ένας από τους κυριότερους εκφραστές της επτανησιακής σχολής.

Είχε υψηλό βιοτικό επίπεδο και έκανε ανώτερες σπουδές στο εξωτερικό, ενώ η προσωπική του ζωή σημαδεύτηκε από μεγάλες ανατροπές.

Η Μαδούρη αποκαλείται από τους ντόπιους «το νησί του Βαλαωρίτη», καθώς το καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τον Σκορπιό ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1824 από πατέρα Ηπειρώτη, εύπορο έμπορο και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στη Λευκάδα και στην Κέρκυρα όπου σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία.

Συνέχισε το σχολείο στην Ιταλία και την Ελβετία και στη συνέχεια τελείωσε τη Νομική Σχολή στο Παρίσι, με ένα διάλλειμμα όταν χρειάστηκε να επιστρέψει στη Λευκάδα για λόγους υγείας. Το 1848 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Πίζας, αλλά ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, καθώς αφιερώθηκε στην ποίηση.

Ο εθνικός ποιητής Βαλαωρίτης

Μετά την ένωση των Επτανήσων το 1864, ο Βαλαωρίτης έγινε βουλευτής στην Αθήνα, όπου ξεχώρισε για τη ρητορική του δεινότητα…

Στη γιορτή της 25ης Μαρτίου το 1875, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης απήγγειλε ποίημα κατά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και καθιερώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ως εθνικός ποιητής, παίρνοντας τη σκυτάλη κατά κάποιο τρόπο από τον Διονύσιο Σολωμό.

Την εποχή εκείνη η ποίηση υπηρετούσε την πολιτική και οι σύγχρονοι ποιητές είχαν βιώματα και παραστάσεις για να εμπνευστούν.

Ο Βαλαωρίτης είχε τυπώσει την 1η του ποιητική συλλογή το 1847, όταν ήταν φοιτητής και το 1857 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο τα «Μνημόσυνα» με θέμα τους θανάτους ηρώων που βρήκαν τον θάνατο από τους Τούρκους. Το 1859 δημοσίευσε το μεγάλο του ποίημα, την «Κυρά Φροσύνη», έμμετρο με θεατρική δομή και εμπνευσμένο από τον πνιγμό της ηπειρώτισσας Φροσύνης που αρνήθηκε τον έρωτα του Αλή Πασά.

Ακολούθησαν οι ποιητικές συνθέσεις «Αθανάσιος Διάκος και Αστραπόγιαννος» το 1867 που χαρακτηρίζονται από λιγότερο λυρισμό και περισσότερη ωριμότητα, χωρίς να λείπει φυσικά ο εθνικός ιδεαλισμός. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης δεν ευτύχησε να ολοκληρώσει το πληρέστερο ίσως έργο του, τον Φωτεινό, καθώς πέθανε το 1879.

Η προσωπογραφία του Βαλαωρίτη από τον Σπυρίδωνα Προσαλέντη όπως δημοσιεύθηκε στην ΕΣΤΙΑ την 1η Ιουνίου 1880

Πολιτική Σταδιοδρομία

Το 1853 ο Βαλαωρίτης εντάχθηκε στη φιλελεύθερη παράταξη των ριζοσπαστικών που ζητούσαν την Ένωση με την Ελλάδα και το 1957 εκλέχθηκε στην Ιόνιο Βουλή. Ήταν δεινός ρήτορας και πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων, ενώ μετά το 1864, ίδρυσε κομιτάτο στη Λευκάδα και το 1865 και το 1868 εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Απογοητεύτηκε όμως από γεγονότα όπως η νοθεία των εκλογών του 1868 και αποσύρθηκε από την πολιτική.

Μετά την ένωση το 1864, έγινε βουλευτής στην Αθήνα, όπου ξεχώρισε για τον λυρισμό των αγορεύσεών του και τη ρητορική του δεινότητα. Προτίμησε όμως τη ρότα του καλλιτέχνη και αφοσιώθηκε στην πνευματική υποστήριξη του αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου.

Η προτομή του ποιητή βρίσκεται στο Πάρκο των ποιητών στη Λευκάδα

Ο Βαλαωρίτης ήταν εύπορος και ζούσε σε μια ονειρική έπαυλη στο νησάκι Μαδούρι απέναντι ακριβώς από τον Σκορπιό, το οποίο σήμερα είναι γνωστό και ως «νησί του Βαλαωρίτη». Σε ηλικία 27 ετών παντρεύτηκε την κόρη του Βενετού Λόγιου Αιμίλιου Τυπάλδου, Ελοϊζα, η οποία ήταν και ο έρωτας της ζωής του. Απέκτησαν μαζί επτά παιδιά, αλλά η μοίρα ήταν σκληρή με την οικογένεια. Οι τρεις κόρες πέθαναν σε νεαρή ηλικία, ενώ ο ένας από τους δύο γιους του, Αιμίλιος, πέθανε νέος το 1882, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του ποιητή στις 24 Ιουλίου 1879.

Πηγή: /www.mixanitouxronou.gr

Σχετικά άρθρα: Η Γενεαλογία της Οικογένειας Βαλαωρίτη

Προηγουμενο αρθρο
Το Μάτι δακρύζει ακόμη γιατί η Ελλάδα δεν άλλαξε παρά την τραγωδία
Επομενο αρθρο
Στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ ο βουλευτής για τα Ειδικά Σχολεία, επισκευές σχολείων και εξοπλισμό Νοσοκομείου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.