HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΣυναυλία της Φιλαρμονικής στη Φανερωμένη αφιερωμένη στον Νίκο Θάνο – Μορίνα

Συναυλία της Φιλαρμονικής στη Φανερωμένη αφιερωμένη στον Νίκο Θάνο – Μορίνα

Την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Φιλαρμονικής μας στη Φανερωμένη που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Νίκου Θάνου – Μορίνα. Ήταν μια όμορφη συναυλία, που χάιδεψε τα αυτιά μας σας δροσερό αεράκι, αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο Αρχιμουσικό  και Χοροδιδάσκαλο ο οποίος άφησε το αποτύπωμα του σε όλα τα σωματεία του νησιού και όχι μόνο.

Παρουσία της συζύγου του Νίκου Θάνου – Μορινα, μελών της οικογένειας του και πλήθος κόσμου, τόσο ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Φίλιππος Μελάς όσο και ο Ηγούμενος της μονής Φανερωμένης, πατέρας Νικηφόρος, εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του αείμνηστου Νίκου Θάνου – Μορίνα, το οποίο ξεπέρασε τα σύνορα του νησιού.

 Υπηρέτησε σαν αρχιμουσικός στον Ορφέα και στην Φιλαρμονική. Τεράστια υπήρξε η συμβολή του στη Νέα Χορωδία και τον Απόλλωνα Καρυάς.

Στο μοναστήρι της Φανερωμένης στεγάζεται το  «Ναυτικό Μουσείο», με ομοιώματα πλοίων, κατασκευής – δωρεάς του κ. Νικολάου Θάνου (Μορίνα).  Όπως ανέφερε ο Ηγούμενος:

 «Στην ώριμη ηλικία του καταπιάστηκε με την ψευτοδουλειά, αληθινή τέχνη, της κατασκευής ομοιωμάτων πλοίων όλων των ειδών και εποχών. Ξαναβρήκε την μεγάλη του αγάπη, τη θάλασσα. Τα καράβια του δεν είναι μόνο εξαίσια έργα τέχνης, αλλά αληθινή προσφορά, κατάθεση ζωής και ψυχής στην Ναυτική ιστορία τού τόπου μας και τού πολιτισμού μας. Ομοιώματα πλοίων από το ταπεινό πριάρι ίσαμε με το μεγαθήριο των ωκεανών εξήντα τον αριθμό (60) και από την μυθική σχεδία τού Οδυσσέα ως τα θωρηκτά της λευτεριάς μας, καμαρώνουν στην Έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ι.Μονής μας, μάρτυρες μιας ιστορίας που σημάδεψε τον τόπο και την ιστορία του. Τα εκθέματα, θαυμάσιες Λειτουργικές κατασκευές, μας ροτάρουν στους δρόμους της θάλασσας, εκεί που ο αιώνιος Έλληνας- Οδυσσέας μάχεται και κατακτά το ιμερτό του λιμένισμα. Την οργανική σχέση του τόπου μας με τη θάλασσα δείχνει τούτη η έκθεση και ο Νίκος Θάνος ταξιδεύει στους καιρούς επάνω σε ένα βαπόρι που μπορεί να το λένε Αργώ…»

Προηγουμενο αρθρο
Βασιλική: ράμπα πρόσδεσης Ε/Ο & τουριστικός λιμένας. Aσύμβατες χρήσεις
Επομενο αρθρο
«Μάθημα Ιστορίας» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στη Λευκάδα, στο κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός»!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.