HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣχετικά με την υπόθεση του Κάστρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Οινοποιείο…

Σχετικά με την υπόθεση του Κάστρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Οινοποιείο…

Σχετικά με την υπόθεση του Κάστρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Οινοποιείο , στα πλαίσια προσπαθειών και δράσεών μας, με μοναδικό μας μέλημα, την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα ολόκληρης της περιοχής, (Οινοποιείο και Τουριστικό Περίπτερο), προς ελεύθερη και απρόσκοπτη χρήση των Λευκαδιτών και επισκεπτών, προβήκαμε σε υποβολή αιτήματος προς την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας , στις 06-06-2023 (επισυνάπτεται) & στις 13-06-2023 εκ νέου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ (diasositoukastrou@gmail.com), ΛΕΥΚΑΔΑ

Α Ι Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Email: syzefxis@2656.syzefxis.gov.gr

Κοινοποιούμενη προς: 

  1. Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητσμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας 

E-mail:efaait@culture.gr

         ii) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας –Ιονίου. Email: gapd@apd-depin.gov.gr

        iii) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. E-mail: pin@pin.gov.gr

         iv) Υπουργείο Οικονομικών / αιτήματα προς υπηρεσίες δημόσιας περιουσίας. Email: grammateia_gspp@minfin.gr, minister@minfin.gr , gg-fpdp@minfin.gr   

         v)ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή.Email: comm-rep-athens@ec.europa.eu 

************

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι, στην Αθήνα την 10η Μαΐου 2023 καταρτίσθηκε το υπ’ αριθμ. 13221/2023 προσύμφωνο αγοραπωλησίας ακινήτου της συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίας Ν. Τρούσα – Βισβάρδη, στα πλαίσια του οποίου ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Λευκάδας» δεσμεύτηκε να πωλήσει και μεταβιβάσει σε εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων το γεωτεμάχιο των 13.676 τ.μ.,  που φέρεται τυπικά να ανήκει στην ιδιοκτησία του, το οποίο βρίσκεται μπροστά στην παραλία του Κάστρου όπου στεγάζονταν (και υφίσταται ακόμη ως εγκαταλελειμμένο κτίριο) το παλιό οινοποιείο του ΤΑΟΛ.

Πλην όμως, θεωρούμε ότι, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά και η προοπτική πώλησής του σε ιδιώτες, χρήζει προσεκτικής και υπεύθυνης διερεύνησης από όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως από την υπηρεσία σας (τουλάχιστον), καθ’ όσον:

Καταρχήν το εν λόγω ακίνητο δεν παραχωρήθηκε δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο (τότε Βασίλειο της Ελλάδας) στην «Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Λευκάδας» (όπως ήταν αρχικά η επωνυμία του νυν Συνεταιρισμού), αλλά πωλήθηκε σ’ αυτόν και δη έναντι τιμήματος 14.000.000 δρχμ. δυνάμει της υπ’ αριθμ. 39036/25-07-1949 απόφασης-πράξης του τότε Υπουργείου Οικονομικών, η οποία τιτλοφορείται –ρητά- ως «πωλητήριο». Παρά ταύτα, στο ανωτέρω συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ως τίτλος κτήσης του Συνεταιρισμού, η εν λόγω απόφαση-πράξη δεν αναφέρεται ως «πωλητήριο» αλλά ως «παραχωρητήριο», με αποτέλεσμα να υφίσταται περιθώριο, καθ’ ερμηνεία, να εκληφθεί εσφαλμένα, ότι δεν υφίστατο δήθεν υποχρέωση καταβολής τιμήματος για την απόκτησή του απ’ τον Συνεταιρισμό.

Και εδώ ακριβώς εντοπίζονται για εμάς τα κυριότερα ερωτηματικά: Από προσεκτική έρευνα, που διεξήχθη εκ μέρους μας και δη σε όσα αρχεία καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση, καταλήξαμε στο πιθανότατο (εάν όχι βέβαιο) συμπέρασμα, ότι ο Συνεταιρισμός ουδέποτε εξόφλησε το πιστωθέν τίμημα της εκ μέρους του αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά οφείλει ακόμη υπόλοιπο συνολικού ύψους 9.334.000 δρχμ (ήτοι μία δόση των 4.667.000 δρχμ. καταβλητέα μέχρι 31/01/1950 και μία δόση των 4.667.000 δρχμ. καταβλητέα μέχρι 31/07/1950). Ειδικότερα δεν υφίστανται παραστατικά (αποδείξεις, γραμμάτια πληρωμής κλπ) καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ούτε έχει καταχωρηθεί εγγραφή των αντίστοιχων δαπανών στους ισολογισμούς του Συνεταιρισμού εκείνων των ετών. Εξάλλου ούτε στο επίμαχο συμβολαιογραφικό προσύμφωνο υφίσταται η όποια αναφορά περί προηγούμενης εξόφλησης απ’ τον Συνεταιρισμό του συγκεκριμένου τιμήματος (άλλωστε εκεί γίνεται λόγος για τάχα απλή «παραχώρηση»).

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένα ότι: α) η πίστωση και η ολική εξόφληση του τιμήματος στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί, κατ’ ορθή ερμηνεία του «πωλητηρίου», ως διαλυτική αίρεση για τη μεταβίβαση του ακινήτου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή: εάν δεν εξοφληθεί το τίμημα και δεν μεταγραφεί η εξοφλητική πράξη δεν υφίσταται έγκυρη μεταβίβαση της κυριότητας), β) ότι δεν χωρεί χρησικτησία επί ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (ώστε να δύναται να υποστηριχθεί ότι ο Συνεταιρισμός κατέχοντας το ακίνητο για πλέον της 20ετίας κατέστη κύριος αυτού με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας) και γ) ότι -σε κάθε περίπτωση- το Ελληνικό Δημόσιο υφίσταται οικονομική ζημία (ανεξαρτήτως μεγέθους), μιας και λαμβάνει χώρα προδικασία πώλησης, ερήμην του, για ακίνητο για το οποίο του οφείλεται ακόμη το συμφωνηθέν τίμημα της αρχικής, εκποιητικής δικαιοπραξίας,

Για τους ανωτέρω λόγους λοιπόν και έχοντες έννομο συμφέρον (ως κάτοικοι και δημότες της Λευκάδας, που ζούμε εδώ, ενδιαφερόμαστε και αγαπάμε τον τόπο μας), ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

Να εξετάσετε αρμοδίως την υπόθεση (βάσει των αρχείων σας) και δη το εάν πράγματι έχει καταβληθεί το πιστωθέν τίμημα από το Συνεταιρισμό ή εάν ακόμη οφείλεται αυτό. Στη δεύτερη περίπτωση (δηλ. της μη εξόφλησης του τιμήματος) παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας και δη για τη θεσμική παρέμβασή σας στην εν εξελίξει διαδικασία της επικείμενης αγοραπωλησίας του ακινήτου αυτού από το Συνεταιρισμό στην ιδιωτική εταιρία, προς την κατεύθυνση της παρεμπόδισης και ματαίωσής της μέχρι να ολοκληρωθεί η εκ μέρους σας διερεύνηση ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πωλούμενου ακινήτου (και δη της πιθανής εμπλοκής του Ελληνικού Δημοσίου σ’ αυτό).

Το ανωτέρω αίτημά μας θα πρέπει να ιδωθεί από την πλευρά σας και υπό το πρίσμα της τεράστιας και αδιαπραγμάτευτης σημασίας, που έχει το συγκεκριμένο ακίνητο για την πόλη της Λευκάδας και τους κατοίκους, μιας και αποτελεί ένα ιστορικό κτίσμα (στα όρια του «μνημείου»), βρίσκεται σε ένα από τα πλέον όμορφα, κομβικά και γραφικά σημεία της πόλης, στην είσοδό της (χερσαία και θαλάσσια), μπροστά στην πασίγνωστη και δημοφιλέστατη παραλία  του «Κάστρου», την οποία επισκέπτονται καθημερινά το καλοκαίρι (και όχι μόνο!) εκατοντάδες συμπολίτες μας, τουρίστες και επισκέπτες της πόλης μας και κυρίως είναι εντός προστατευόμενης, αρχαιολογικής ζώνης Α΄, στην οποία απαγορεύεται η επιπλέον δόμηση και κάθε αλλαγή χρήσης των υφιστάμενων κτισμάτων, με αποτέλεσμα η περιέλευση του ακινήτου αυτού σε μια ιδιωτική εταιρία με αυτές τις απαγορεύσεις, με χαμηλότατο τίμημα, που (κατά την άποψη όλων των ειδικών) σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εμπορική του αξία, να μας γεννά δικαιολογημένους και εύλογους φόβους για την τύχη και την κατάληξη του εμβληματικού και πολυσήμαντου αυτού ακινήτου, που θεωρούμε πως θα έπρεπε να τύχει δημόσιας φροντίδας, προστασίας και αξιοποίησης για όλη την πόλη και την κοινωνία της Λευκάδας και τους επισκέπτες της.

Με την επισήμανση ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σθεναρά και προς κάθε κατεύθυνση για την προστασία και την ανάδειξη του ορθού τρόπου διαχείρισης του ανωτέρω ακινήτου και την αποφυγή άστοχων και επιζήμιων επιλογών γι’ αυτό, αφουγκραζόμενοι και συμμεριζόμενοι τους εφιάλτες, αλλά και τα όνειρα όλης της τοπικής κοινωνίας για την τύχη του εν λόγω «πολύτιμου» για όλους μας ακινήτου και ελπίζοντες ότι κατανοείτε άπαντα τα ανωτέρω ερωτήματα και τις ανθρώπινες, δικαιολογημένες και υπαρκτές ανησυχίες μας, παρακαλούμε για το έμπρακτο ενδιαφέρον και τις άμεσες ενέργειές σας! 

Λευκάδα 06/06/2023

Οι Αιτούντες

Από Ανοιχτή Συνέλευση «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ» ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Συνημμένα:

  1. Πωλητήριο αριθμ. 39036, Βασίλειον της Ελλάδος, Υπ. Οικονομικών

 Ισολογισμός χρήσης 1949-1950 (Πρακτικά αριθμ.388/30-12-1950. Γεν ισολ. 31ης Ιουλίου 1950) & Ισολογισμός χρήσης 1950-1951 (Πρακτικό αριθμ. 400/10-01-1952)

Προηγουμενο αρθρο
Βάλαμε στη σειρά τις πόλεις της Ελλάδας - στην 31η η Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Επιχειρηματίες και κάτοικοι Βασιλικής ζητούν παύση εργασιών στο λιμάνι -ακόμα δεν έχουν αρχίσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.