HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στην ανάκληση παραχώρησης του Τουριστικού περιπτέρου και της παραλίας στο Κάστρο

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στην ανάκληση παραχώρησης του Τουριστικού περιπτέρου και της παραλίας στο Κάστρο

Σε μια  μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας αποφάσισε τα ξημερώματα της Πέμπτης την ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης του Τουριστικού περιπτέρου και της παραλίας στο Κάστρο.

Ήταν μια δραματική συνεδρίαση, με πλήθος κόσμο να παρακολουθεί αλλά και να συμμετέχει. Από το 2015 που παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις του ΔΣ, ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν τόσο πολλοί ομιλητές κυρίως από την πλευρά των πολιτών. Υπήρξαν αντεγκλήσεις, ακούστηκαν βαριές κουβέντες, και η τελική απόφαση οριστικοποιήθηκε λίγο πριν λήξη της συνεδρίασης.

Ακόμα και όταν οριστικοποιήθηκε η απόφαση, ήταν τόση η σωματική εξάντληση που δεν είχαμε το κουράγιο ούτε για πανηγυρισμούς. Ένα μικρό χειροκρότημα ακούστηκε μόνο.

Η απόφαση στηρίχτηκε στο πόρισμα της επιτροπής, που συστήθηκε από τον Δήμαρχο σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της 30ης Αυγούστου, για την μελέτη των μέχρι τώρα ενεργειών όσο αφορά την παραχώρηση στο κάστρο. Η επιτροπή έκανε μια εξαιρετική δουλειά.  Αποτελούνταν από τις κυρίες, πολιτικούς μηχανικούς: Έλενα Νίκα και Αγγελική Γεωργάκη και τον δικηγόρο κύριο Δημήτρη Μασούρα. Χαιρόμαστε που ο Δήμος μας απαρτίζεται από τόσο άξια, ικανά και επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη.

 Όσα τα τελευταία δυο χρόνια,άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια,σχετικά με την υπόθεση της παραχώρησης του τουριστικού περιπτέρου, όσα στοιχεία συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι δημότες με αγώνες μπροστά «σε κλειστές πόρτες», όσα σοβαροί και νουνεχείς άνθρωποι με γνώμονα την κοινή λογική επικαλούνταν, όσα αρχιτέκτονες και φωτισμένοι υπάλληλοι βροντοφώναξαν τον τελευταίο καιρό, είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία της Λευκάδας.  

Μετά την έρευνα της επιτροπής στα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Ταμείου και στην περιβόητη  μελέτη της εταιρείας, συντάχτηκε ένα πόρισμα, επιστημονικό και νομικό εργαλείο, βάση, για την ακύρωση κάθε απόφασης παραχώρησης. Αυτό που προστέθηκε αυτή τη φορά ήταν η πολιτική βούληση.

Ο δήμαρχος στηριζόμενος στην ακριβή διατύπωση του πορίσματος υποστήριζε την ανάκληση των πράξεων παραχώρησης μόνο ως προς την αμμουδιά, αντί για 8400 να παραχωρηθούν μαζί με τα κτίρια μόνο  2200 μέτρα περίπου.

Καταλύτης στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης υπήρξε ο κύριος Θοδωρής Σολδάτος, ο οποίος, τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στην διαμόρφωση της τελικής απόφασης – πρότασης προς το Λιμενικό ταμείο, βρέθηκε πιο μπροστά από τον δήμαρχο. Γνώριζε καλά το θέμα, είχε ακριβώς αντιληφθεί τα άπειρα «τρωτά» σημεία, αρχής γενομένης από την διακήρυξη αλλά και σε όλη την μέχρι σήμερα διαδικασία.  Έδειξε πως έχει  αντιληφθεί πλήρως τις διαστάσεις, που είχε πάρει το θέμα στην τοπική κοινωνία. Κατάλαβε, πως κινδύνευε να ανοιχτεί μια «πληγή» στη πόλη. Επιστήμονες, επιφανείς Λευκάδιοι, απλοί άνθρωποι τάχτηκαν σε ένα κοινό αγώνα, να προστατέψουν τον τρόπο ζωής τους,  την καθημερινότητά τους  αλλά και τις συνήθειες και τις μνήμες αυτής της πόλης στην παραλία του Κάστρου. 

 Με το πόρισμα της επιτροπής ως επιστέγασμα ο κ. Σολδάτος σε συνεργασία με τον Δήμαρχο συνέθεσαν την πρόταση, η οποία ελπίζουμε να μας απαλλάξει δια παντός από την μετατροπή της παραλίας μας σε νέο… Κάθισμα. Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 18 θετικές ψήφους, 2 αποχές και 1 αρνητική.

Το Δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας καλεί το Λιμενικό Ταμείο:  

1) να ανακαλέσει τις (10/21-2-2020 και 22/9-3-2021) Πράξεις παραχώρησης λόγω μη τήρησης των όρων της διακήρυξης.

2) να αξιολογήσει αν μετά την παραπάνω ανάκληση έχει νομική ισχύ το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ή συντρέχει λόγος  να κηρυχτεί άγονη.

3) Σε περίπτωση που κριθεί ότι εξακολουθεί να έχει νομική ισχύ το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας να κινήσει σε εφαρμογή των κείμενων διατάξεων τη διαδικασία ώστε  να κηρυχθεί η πλειοδότρια  εταιρεία έκπτωτη».

Οι δημοτικές παρατάξεις: «Όλοι για τη Λευκάδα» & «Λαϊκή Συσπείρωση», έβγαλαν δική τους πρόταση οι οποία μειοψήφησε συγκεντρώνοντας 9 ψήφους. Δες ΕΔΩ

Επισημάνσεις για τον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου.  Ο δήμαρχος στην αρχή της συνεδρίασης, με την αίθουσα γεμάτη από κόσμο, ευχήθηκε οι δημότες να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον σε κάθε συνεδρίαση.  Στις τρεις τελευταίες, όμως, συνεδριάσεις ο χώρος του ΔΣ αποδείχτηκε εχθρικός και αφιλόξενος. Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι παρέμειναν για ώρες όρθιοι, ελλείψει καθισμάτων.

Πιστεύοντας πως το θέμα του Κάστρου και του Τουριστικού Περίπτερου έφτασε σε αίσιο τέλος, προσθέτω κάποιες προσωπικές αναφορές.

Ευχαριστώ και συγχαίρω την κυρία Πηνελόπη Γεωργίου για την παρέμβαση της στο δημοτικό συμβούλιο  στις 30 Αυγούστου. Και λόγω της θέσης της, αλλά και ο τρόπος που εκφράστηκε, η χροιά της φωνής της ακόμα, μας συγκλόνισαν και μας άνοιξαν ορίζοντες που μέχρι τότε κρύβονταν ή αποσιωπούνταν επιμελώς. Ευχαριστώ την Ελένη Κατωπόδη που με σκληρή δουλειά και οδηγό τις γνώσεις της  μας έδειξε όλα τα τρωτά σημεία της προκήρυξης. Με πιο τρανταχτό παράδειγμα ότι θα κάναμε παραχώρηση το Κάστρο με τοπογραφικό του 1966, όταν σήμερα, αν ζητήσει κάποιος να νοικιάσει  10 θέσεις για ξαπλώστρες στην παραλία, χρειάζεται τοπογραφικό σύγχρονο με συντεταγμένες..

Συγχαίρω ακόμα τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Βαγενά, ήταν η πρώτη αν δεν κάνω λάθος, δημοσία φωνή ενός λιγομίλητου συνήθως δημότη, εναντίον της παραχώρησης.
 Υπάρχει ακόμα ένας, που θέλω να συγχαρώ και αυτός είναι ο Κώστας Βλάχος. Κατάφερε να φέρει κοντά, στο ίδιο τραπέζι, δημότες κάθε πολιτικής απόχρωσης. Οι συγκεντρώσεις της Πρωτοβουλίας υπήρξαν μαθήματα πλουραλισμού και δημοκρατίας.

Προηγουμενο αρθρο
Η Αγιομαυρίτικη παρέα στην Καρδίτσα
Επομενο αρθρο
Με το σκαμνάκι μπροστά στο λευκό το σεντονάκι - Ο καραγκιόζης στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.