HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤο θέμα του δρόμου του Άη Γιάννη στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα του δρόμου του Άη Γιάννη στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα του δρόμου της παραλίας του Άη Γιάννη στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα  πραγματοποιηθεί την  Δευτέρα  26 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 15:00 μ.μ., ως εξής:

α) με τηλεδιάσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας: Αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας – (πρώην Νομαρχία – Σαμάρα 13) και β)  συμμετοχή με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e:Presence.

 Ακτογραμμή Αη-Γιάννη Λευκάδας 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Μετά από μια επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, την οποία έστειλαν κάτοικοι και επιχειρηματίες αναφορικά με την κατάσταση του δρόμου στην παραλία Αγίου Ιωάννη, ενημερωθήκαμε για την αγωνία και την ανησυχία τους, καθώς ο δρόμος υπέστη εκτεταμένες καταστροφές όταν η κακοκαιρία «Ντάνιελ» έπληξε την περιοχή το Νοέμβριο του 2023 (βλ. συνημμένες φωτογραφίες). Το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτογραμμής της περιοχής φαίνεται πως εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης. Η κατάσταση πλέον χρήζει επείγουσας επέμβασης, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος για πεζούς και οδηγούς, ενώ παράλληλα δημιουργείται  πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης. Αυτή τη στιγμή, με δυσκολία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μεγάλη έκταση της περιοχής βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δρόμου και η συνεχής διάβρωση της ακτογραμμής θα μπορούσε να καταλήξει σε πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία στη συνέχεια θα έπληγαν τις περιουσίες των κατοίκων και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Δυστυχώς, λόγω της κλιματικής κρίσης, το παραπάνω δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας (και δεν απέχει πολύ από το να το δούμε να συμβαίνει…)

Συνοπτικά και με όσα συμπεράναμε μετά από επαφή που είχαμε με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΙΝ και του Δήμου διαπιστώσαμε τα εξής: 

  • Έπειτα από τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλος» τον Νοέμβριο του 2021, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών. Τον Ιανουάριο του 2022 εγκρίθηκε σε πρώτη φάση το ποσό των 180.000€. Σε συνέχεια εγκρίθηκαν χρήματα συγκεκριμένα για την αποκατάσταση της παραλίας του Αγίου Ιωάννη και τη χρηματοδότηση του Δήμου Λευκάδας με το ποσό των 400.000€, ονομαστικά για την εκτέλεση του Έργου Αποκατάστασης – θωράκισης ακτής Αγίου Ιωάννη με προθεσμία ισχύος της απόφασης 24 μήνες από την έκδοσή της (λήγει 05/2024). 
  • Παράλληλα για την ίδια περιοχή εκτελεί μελέτη η ΠΙΝ. Από το 2022 χρηματοδοτεί από το ΠΔΕ 2 μελέτες για την περιοχή του Αη Γιάννη, λιμενικό έργο και ανάπλαση παραλίας ύψους 250.000€, με εγγυημένη και τη χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου.
  • Μετά την απάντηση του Δημάρχου στον τύπο διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει/χρηματοδοτηθεί ΤΡΕΙΣ(!) μελέτες για το ίδιο θέμα και τώρα ακόμη δεν ξέρουμε ποια να διαλέξουμε! «……Το θέμα απαιτεί ΑΜΕΣΗ θεραπεία και στη συνέχεια ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ με εφαρμογή συγκεκριμένης ΜΕΛΕΤΗΣ που θα επιλεγεί από τις υφιστάμενες τρεις: Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας».

Εξ όσων γνωρίζουμε, στο εν λόγω σημείο συμβαίνει ένα φαινόμενο κατά το οποίο τα ρεύματα παίρνουν την άμμο από τις δυτικές και βόρειες παραλίες  της Λευκάδας και την μαζεύουν στην αμμόγλωσσα με αποτέλεσμα να στενεύει ο δίαυλος και κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού, να χρειάζεται να μετακινήσουμε την άμμο από τη μπούκα στις παραλίες, όπως ο Αη Γιάννης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, χρήμα αλλά και στις υποδομές, όπως ο δρόμος του Αη Γιάννη που εδώ και χρόνια όλο και καταστρέφεται με αποτέλεσμα από το Νοέμβριο να έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία σε τμήμα αυτού. 

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης: 

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες της Περιφέρειας, λύνουν οριστικά το πρόβλημα της περιοχής; Οι μελέτες της ΠΙΝ αλληλοσυμπληρώνονται με του Δήμου; Έχουν προχωρήσει και οι αδειοδοτήσεις των μελετών?
  • Ποιες μελέτες έχουν γίνει από Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από ποιο φορέα τους ανατέθηκαν; 
  • Έχετε τη βούληση να συνεργαστείτε με το Α΄ βαθμό αλλά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΚΕΘΕ, Κτηματική και όποιον άλλον φορέα απαιτείται για καλύτερο συντονισμό με γνώμονα την οριστική επίλυση του προβλήματος χωρίς να χαθεί επιπλέον χρόνος;
  • Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης;
  • Θα μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται ο δρόμος στον Αη Γιάννη, καθώς η τουριστική περίοδος σε λίγους μήνες ξεκινάει και στο σημείο αυτό βρίσκονται όχι μόνο πολλές επιχειρήσεις, αλλά και κατοικίες;

15.02.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

  • Αρβανιτάκη Αθηνά
  • Δρυ Μαρία
Προηγουμενο αρθρο
Στο Σύνταγμα τα πρώτα τρακτέρ - Φωτογραφίες & Βίντεο
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση – ομιλία  1ου Γ.Ε.Λ. Λευκάδας με θέμα «Σεισμοί στη Λευκάδα και μέτρα προστασίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.