HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο μανάβικο στο Μαρκά

Το μανάβικο στο Μαρκά

Μια εκπληκτική φωτογραφία παρουσιάζουμε σήμερα. Χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50. Το μανάβικο που εικονίζεται βρισκόταν στην περιοχή του Μαρκά στην αρχή σχεδόν, της σημερινής οδού Σκιαδαρέση. Κατελάμβανε το χώρο που βρίσκεται σήμερα το καφέ «passatempo».

460

Η δεκαετία του ’50 ήταν από τις σκληρότερες που βίωσαν οι άνθρωποι στη σύγχρονη ιστορία. Η χώρα μόλις έχει βγει από ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Το μικρό νησί μας είχε ακόμα ανοιχτές πληγές από τον τρομακτικό σεισμό του 1948. Η πόλη της Λευκάδας ήταν μικρή, φτωχή και βρώμικη. «Ως φωτιστικό μέσο χρησιμοποιούνταν στον δημοτικό φωτισμό το καρμπούρο, σε λίγες μόνο ώρες της νύχτας λόγω του περιορισμένου χρόνου ζωής του, και σε ορισμένα καταστήματα, όπως λ.χ. τα μανάβικα ή τα κρεοπωλεία.»*

Τρεις βιοπαλαιστές ποζάρουν στο φωτογράφο μπροστά από το μανάβικο του Σπύρου Γεωργάκη. Τα προϊόντα είναι σε κόφες και ξύλινα τελάρα. Η ζυγαριά της εποχής με τα πέζα.

Εικονίζονται από αριστερά ο κουλουράς Γιώργος (Τσετσεπούς), Σπύρος Γεωργάκης (Αλεξαντράκιας) και Αγριόγατος (Θανασάς);

* Νίκος Βαγενάς: «Πάτρια Ίχνη – Ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες», εκδόσεις: «Fagottobooks», 2014.

* Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες της Καίτης Κακαβούλη κάντε [κλικ εδώ]

Προηγουμενο αρθρο
Τα γυρίσματα της εκπομπής "60 λεπτά Ελλάδα" στην Καρυά
Επομενο αρθρο
2η έκθεση κλασικής Vespa στην Πρέβεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.