HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο πηγάδι στη Γιαλού -Σκάλα Τσουκαλάδων

Το πηγάδι στη Γιαλού -Σκάλα Τσουκαλάδων

Το πηγάδι στη Γιαλού -Σκάλα Τσουκαλάδων

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Ροντογιαννης στον οποίο ανήκει και η φωτογραφία:

Εδώ πριν αρκετά χρόνια έπλεναν τα ρούχα οι κάτοικοι του χωριού αλλά και πότιζαν τα κοπάδια τους οι τσοπάνηδες.

Προηγουμενο αρθρο
Αυθαίρετες και κατεδαφιστέες οι κατασκευές μπροστά από το ΚΑΠΗ
Επομενο αρθρο
Επίσκεψη στη Λευκάδα του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και του Εντεταλμένου Συμβούλου Υγείας και Παιδείας της Π.Ι.Ν.

1 Σχόλιο

  1. Αναγνώστης
    30 Μαρτίου 2024 at 18:56 — Απάντηση

    Σημαδιακή Φωτογραφία. Ενθύμησης. Όσο ξεμακραίνουμε από εκείνες τις εποχές, τόσο ο χρόνος ξεθωριάζει τις μνήμες και τις ιστορίες, που συνδέουν τα πηγάδια με την σημαντική ιστορία του κάθε τόπου.
    Η κληρονομιά από τα διάφορα πηγάδια είναι σύνθετη, καθώς η διατήρηση τους είναι συνδεδεμένη με τις άξιες που μεταφέρουν στο χρόνο. Όταν κάλυπταν και ακόμη καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων ή των ιδιοκτητών τους σε πόσιμο νερό, σε νερό για πότισμα, για το μαγείρεμα, για το πλύσιμο των ρούχων και για την ατομική υγιεινή.
    Πολλές φορές τα προσπερνάμε ή τα κοιτάζουμε, χωρίς πραγματικά να βλέπουμε και να γνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά τους. Έτσι από φορείς πολιτιστικών και ιστορικών αξιών, έχουν μετατραπεί στην καλλίτερη των περιπτώσεων, σε εγκαταλειμμένα (επικίνδυνα αν δεν καλύπτονται) και άχρηστα πλέον κομμάτια, στα κτήματα.
    Πολλά πηγάδια για διάφορες ανάγκες, επιχωματώθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε μετέπειτα την αξία της χρήσης τους πρακτικά, αλλά την ιστορία και την αρχαιολογική αξία που κλείνουν σαν πολιτιστικά τμήματα της αγροτικής και βουκολικής ζωής κάθε τόπου.
    Χρειάζεται αγάπη και πολιτιστική συνείδηση, για να δώσουμε σημασία σε αυτή την κληρονομά, που χάνεται στο “όνομα” του πολιτισμού των ανέσεων και των σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης.
    Αν προσθέσεις στα πηγάδια, τα φρεάτια, τα ευφυή υδροδοτικά δίκτυα , τις στέρνες, τα υδραγωγεία και τις δεξαμενές έχουμε σε εικονογράφηση τις διαρκείς διαχρονικές προσπάθειες των πολιτών (ιδιωτικές ή δημόσιες ) για τη σωστή διαχείριση του νερού αλλά και την κοινωνική εξέλιξη.
    Η φωτογραφία όμως θαρρώ, κρούει και τον κώδωνα κινδύνου ….. που στην ποιητική του μορφή καταγράφεται με την κυριολεκτική έννοια στους στίχους του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού , Κατά Σαδδουκαίων: «…Πάρτε μαζί σας νερό…. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία». Δεν φταίει για όλα η κλιματική κρίση. Αναγκαιότητα «καλλιέργειας» νερού …όπως θα λεγε και ο ποιητής… Θέμα για πολλή κουβέντα.
    ΠΛΗΡΩΜΗ
    Στη μέση του μεσημεριού
    η δίψα σου
    στης δίψας σου τη μέση
    ένα πηγάδι
    δίχως νερό…
    …………….
    Κι έσκυψες
    πάνω απ’ το πηγάδι
    κι έκλαψες
    κι εκείνο σου ’πε,
    «ευχαριστώ για τη δροσιά».
    ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ, ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΦΩΤΟΣ 1966

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.