HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο πρόβλημα της έλλειψης νερού στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Απρόσμενα πολλοί ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν το χτεσινό Δ.Σ., εν αντιθέσει με τους δημοτικούς συμβούλους που απουσίαζαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας» -σε σύνολο τεσσάρων συμβούλων- παρίστατο μόνο ο κ. Σκληρός.

Η εξήγηση για την παρουσία των πολιτών δόθηκε σύντομα. Είχαν έρθει για να διαμαρτυρηθούν για το οξυμμένο, λόγω εποχής, πρόβλημα της έλλειψης νερού, που αντιμετωπίζουν οι Σφακιώτες γενικότερα και ιδιαίτερα ο Κάβαλος. Οι πολίτες έδειξαν αγανακτισμένοι και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ.

Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της κοινότητας Καβάλου ο οποίος ανέφερε ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση του νερού επειδή το νερό διοχετεύεται σε όλη την ορεινή Λευκάδα με αποτέλεσμα το χωριό του να μένει πολλές ώρες χωρίς νερό. Είναι θέμα υγιεινής ανέφερε, βρισκόμαστε στα όρια της απόγνωσης εδώ και ένα μήνα.

Πολίτης από το Πινακοχώρι δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην γίνεται σωστή διαχείριση του νερού. Άλλα χωριά να μην έχουν νερό για δυο μέρες και κάποια να έχουν συνέχεια. Ρώτησε μήπως θα μπορούσαμε να φέρναμε περισσότερο νερό από το Λούρο. Αναρωτήθηκε ακόμα μήπως στη διαχείριση του νερού, έχουν προτεραιότητα αυτοί με τις πισίνες.

Τον λόγο πήρε επίσης η κ. Βλάχου που εξέθεσε το προσωπικό της πρόβλημα σε σχέση με το νερό, καθώς και άλλοι πολίτες από τον Κάβαλο.

Παρακολουθώντας τη χτεσινή συζήτηση θα λέγαμε με σιγουριά, πως έγινε μια τρύπα στο νερό! Η Δημοτική Αρχή κάνει ασκήσεις επί χάρτου, κλείνοντας και ανοίγοντας βάνες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλο το νησί.

Τόσο από τις απαντήσεις του υπεύθυνου αντιδημάρχου κ. Σέρβου, αλλά και από όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο. Αντίθετα επαναλήφθηκαν οι γνωστές και χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις και γενικολογίες: Φταίει το πότισμα των κήπων, το πλύσιμο των αυτοκινήτων, οι παράνομες συνδέσεις, η σπατάλη. Αυτά όμως είναι γνωστά από χρόνια. Είναι διαπιστώσεις, δεν είναι λύσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, φέτος έρχεται από το Λούρου η ίδια ποσότητα νερού με πέρσι, δουλεύουν επίσης περισσότερες ώρες οι τοπικές γεωτρήσεις. Τότε πως εξηγείται το πρόβλημα να παρουσιάζεται τόσο οξυμμένο και μάλιστα από τον Ιούνιο μήνα; Από κανένα μέχρι στιγμής στοιχείο δεν προκύπτει αλματώδης αύξηση τουρισμού από τις αρχές Ιουνίου.

Η κακή κατάσταση του δικτύου, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, τα χρήματα που χρειάζονται και δεν υπάρχουν, η μια βλάβη που διορθώνεται και σε λίγα μέτρα δημιουργείται άλλη, η μάχη της διαχείρισης που δίνει ο Δήμος, είναι κάποιες από τις δηλώσεις του Δημάρχου. Όλα όμως τα παραπάνω είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αποτελούν σχεδόν συνθήματα. Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις και όχι διαπιστώσεις και επαναλήψεις.

Κάποια στιγμή οι διοικούντες το Δήμο, πρέπει να έχουν τη γενναιότητα να παραδεχτούν ότι έκαναν τραγικό λάθος -στο μερίδιο που τους αναλογεί- και να ζητήσουν συγνώμη από τους δημότες για την ταλαιπωρία που τους επέβαλαν, απ’ όταν παρεμπόδισαν την ανάθεση της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ.

Το πρόβλημα του νερού είναι τεράστιο, δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο από ειδικούς που έχουν τα μέσα: ανθρώπινο δυναμικό με ειδικές γνώσεις, πανάκριβα μηχανήματα και τεχνογνωσία. Εκεί που έφτασε, έχει ξεφύγει από τη διαχείριση ενός Δήμου. Όλα τ’ άλλα είναι παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του…

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Εν Λευκώ - Του Κώστα Καββαθά (1985) - Αξίζει να διαβαστεί!
Επομενο αρθρο
Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία

2 Σχόλια

  1. Α.Μ.
    22 Ιουλίου 2015 at 18:51 — Απάντηση

    Εχουμε μπλεξει με τους ασχετους κι ανικανους!!
    Απο διαβουλευση σε φιλοσοφια κι απο δαφνες σε πικροδαφνες.
    Μοιαζουμε οπως πριν το οχι πουγινε ναι.
    Χαος
    Συμαζευτειτε..

  2. ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ
    22 Ιουλίου 2015 at 10:45 — Απάντηση

    ΕΥΔΑΠ και πάλι ΕΥΔΑΠ…Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.