HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο τοπικό συμβούλιο Σπαρτοχωρίου υπέρ της διάσωσης της οικίας Δημοτσέλιου

Το τοπικό συμβούλιο Σπαρτοχωρίου υπέρ της διάσωσης της οικίας Δημοτσέλιου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΡΓΥΡΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΤΟΧΩΡΙΟΥ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΟΤΣΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το τοπικό συμβούλιο Σπαρτοχωρίου είχε αποφασίσει ομόφωνα – προ καιρού – την κατεδάφιση του συγκροτήματος του ελαιοτριβείου. Στις 4 Δεκεμβρίου 2017 όμως αναγκαστήκαμε να επανεξέτασουμε το ζήτημα επειδή αφ’ ενός προέκυψαν νέα στοιχεία για την παλαιότερη ιστορία του κτηρίου (σχετικό έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας προς τον Δήμο Μεγανησίου 21 – 9 – 2017) και αφ’ ετέρου υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την διάσωση του βορείου τμήματος του από την πλευρά των Σπαρτοχωριτών (μονίμων κατοίκων και ετεροδημοτών) αλλά και άλλων Μεγανησιωτών και Λευκαδίων (κυρίως δασκάλων και καθηγητών). Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών (το μοναδικό επιστημονικό Σωματείο της Λευκάδας) κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού υπέρ της διάσωσης του κτηρίου.

Η πολιτιστική, παιδευτική και οικονομική σημασία αυτού του έργου είναι μεγάλη για τον οικισμό Σπαρτοχωρίου αλλά και για το όλο το Μεγανήσι αφού δεν υπάρχουν άλλα κτήρια που να συνδέονται με μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα – είτε των αρχαίων είτε των νεώτερων χρόνων ! Ο Δημοτσέλιος είναι ο επιφανέστερος των Λευκαδίων αγωνιστών και ο μοναδικός Μεγανησιώτης που άφησε αξιόλογο ιστορικό στίγμα! Οι κάτοικοι επιθυμούν να τιμήσουν τον λησμονημένο αγωνιστή επιστρέφοντάς του ένα μέρος της πατρικής του οικίας ως ελάχιστο φόρο τιμής για όσα προσέφερε στην Ελλάδα.

Η δημιουργία ενός ιστορικού μουσείου έχει επίσης τεράστια παιδευτική σημασία για τους κατοίκους και κυρίως τους νέους που ζουν σε συνθήκες απομόνωσης. Ο τόπος μας δεν διαθέτει μουσεία ούτε επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους. Οι Μεγανησιώτες μαθητές πρέπει να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν χώρους πολιτισμού.

Επιπλέον ο οικισμός Σπαρτοχωρίου επειδή βρίσκεται μακριά από το λιμάνι έχει μειωμένη τουριστική κίνηση, η δημιουργία ενός εμβληματικού σημείου αναφοράς στο κέντρο του οικισμού θα τονώσει την τοπική οικονομία.

Είναι λοιπόν μεγάλη ανάγκη για τον τόπο μας η διατήρηση αυτού του κτηρίου και η απόδοση του σε ιστορική – πολιτιστική χρήση. Ο οικισμός Σπαρτοχωρίου ωφελείται πολύπλευρα και κανείς δεν ζημιώνεται !

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν το Τοπικό Συμβούλιο Σπαρτοχωρίου αποφάσισε (με δύο ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά) την διάσωση του βορείου τμήματος του ελαιοτριβείου και την μετατροπή του σε ιστορικό μουσείο αφιερωμένο στον Δημοτσέλιο.

Τέλος παρακαλούμε όλους τους αρμοδίους να συνδράμουν όπως μπορούν στην διάσωση αυτού του κτηρίου και στην αξιοποίηση του ως χώρου πολιτισμού.

ΜΕΓΑΝΗΣΙ 17 – 12 – 2017

(ο Δημήτριος Δήμος είναι πάρεδρος και η Ακριβή Αργύρη μέλος του τοπικού συμβούλιου του δ. δ. Σπαρτοχωρίου Δήμου Μεγανησίου)

Προηγουμενο αρθρο
«Σεσουάρ για δολοφόνους» δυο νέες παραστάσεις στο Νυδρί
Επομενο αρθρο
Η μικτή χορωδία του Ορφέα στην 16η χορωδιακή συνάντηση Τυρνάβου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.