HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤρανόσαυρα (Lacerta trilineata) – η μεγαλύτερη σαύρα της Ελλάδας

Τρανόσαυρα (Lacerta trilineata) – η μεγαλύτερη σαύρα της Ελλάδας

Η τρανόσαυρα (Lacerta trilineata) είναι η μεγαλύτερη τυπική σαύρα της Ελλάδας της οποίας το μεγάλο μέγεθος συνδέεται με ορισμένα από τα κοινά ονόματά της: τρανόσαυρα, θεριοσάπιτα, πράσινη τρανόσαυρα, μεγάλη πρασινογουστέρα, θεριοσαπίτα.

Στις φωτογραφίες μας υπάρχουν τρεις σαύρες τις οποίες συνάντησε ο Γιάννης Μεσσήνης στο δρόμο Χορτάτων Εγκλουβής.

Η τρανόσαυρα ανήκει στη μεγάλη οικογένεια σαυρών Lacertidae, που περιλαμβάνει τις τυπικές σαύρες με τις μακριές ουρές και τα μεγάλα άκρα. Εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα περισσότερα νησιά. Είναι η πιο μεγαλόσωμη σαύρα, με το μήκος σώματος να φτάνει τα 16 εκατοστά και την ουρά να έχει το διπλάσιο μήκος του σώματος, ορισμένα άτομα μάλιστα έχουν συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 50 εκατοστών.

Απαντάται σε βιότοπους κοντά σε πλούσια βλάστηση, φυλλοβόλα και μεικτά δάση, αλπικά ξέφωτα, ανοικτές εκτάσεις, ήπιας κλίσης πλαγιές, καλλιέργειες. Είναι εδαφόβια σαύρα με εξαιρετικές ικανότητες ταχείας κίνησης, αλλά έχει και αναρριχητικές ικανότητες, ενώ διασχίζει κολυμπώντας χωρίς πρόβλημα ποταμάκια και ρυάκια. Η διατροφή της βασίζεται σε ασπόνδυλα ενώ καταναλώνει και μικρά τρωκτικά και σαύρες. Η μεγάλη ταχύτητά της την προφυλάσσει από τον άνθρωπο, ενώ σημαντικότερες φαίνεται να είναι οι απώλειες ατόμων στο οδικό δίκτυο κατά τους θερμούς μήνες.

Είναι παντελώς ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Αν τύχη και την συναντήσετε μην σπεύσετε να την σκοτώσετε ως κλασικοί Ελληναράδες που δεν σέβονται τίποτε και θεωρούν ότι απειλούνται από παντού. Τα περισσότερα θύματα είναι πατημένα από αυτοκίνητα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την σαύρα, βρήκαμε τυχαία ένα συγκινητικό  κείμενο, σε σχετικό άρθρο με ημερομηνία 13/6/2023. Δεν αφορά το νησί μας αλλά την Λαμία, που δεν έχει ονομαστές παραλίες και τουρισμό. Τα παιδιά της φωτογραφίας καμαρώνουν για την επιχείρηση που έκαναν να διασώσουν μια σαύρα και η λεζάντα γράφει:  Ένα ακόμα άγριο ζώο τραυματισμένο, μια σαύρα γνωστή και ως «Τρανόσαυρα» (επιστ. ονομ.: Lacerta trilineata), διέσωσαν οι Διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Ζωής (ΠΟΔΑΖ) της Λαμίας.

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις απασχόλησης στη Λευκάδα από 3/7 έως 9/7
Επομενο αρθρο
Μόνο ο ιστός έμεινε από τη γαλάζια σημαία στην παραλία του Κάστρου

2 Σχόλια

  1. Μηνοδώρα Μαυρωνά
    6 Ιουλίου 2023 at 12:23 — Απάντηση

    Το καλοκαίρι του 2017, είχαμε ένα ζευγάρι τρανόσαυρες που ζούσαν κάτω από τη βάρκα στην καντίνα στη Γύρα. Τις προστετεύαμε και τις καμαρώναμε, αλλά δυστυχώς, δεν ξαναήρθαν

  2. ΔΡΕΤΤΑΣ Σπύρος
    5 Ιουλίου 2023 at 08:17 — Απάντηση

    Σάν αυτές τής σαύρες, έχει και στο Μεγανήσι, και έχουν ονόμα σαλαβριχες, είναι γεμάτος ο τόπος από αυτές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.