HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΧαιρετισμός του Δημάρχου Λευκάδας στο συνέδριο της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λευκάδας στο συνέδριο της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λευκάδας, Κων/νου Δρακονταειδή, στο συνέδριο της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών (9/8/2016)

Στον απόηχο μιας μεγάλης καταστροφής που πλήγωσε την καρδιά του ιστορικού μας κέντρου και μια από τις πιο όμορφες γωνιές του, με έντεκα κτίρια παραδομένα στην καταστροφική μανία της φωτιάς και δεκάδες συμπολίτες μας να έχουν χάσει όλο τους το βιός, με τον ιστορικό μας Απόλλωνα, τον πολυαγαπημένο μας κινηματογράφο που μας συντρόφευε και μας ταξίδευε τους δύσκολους χειμερινούς μήνες… μία μόλις μέρα μετά από τη φωτιά που πλήγωσε τους απανταχού Λευκαδίτες, επιτρέψτε μου ο χαιρετισμός μου να είναι σύντομος και λιτός. Είναι τέτοιες οι ώρες που και τα λόγια στερεύουν και η ψυχή έχει ανάγκη από λίγη σιωπή.

Ως Δήμαρχος Λευκάδας δεν έχω το δικαίωμα να σταματώ, οφείλω δίχως δεύτερη σκέψη να προστρέχω στην υπηρεσία των συμπολιτών μας που είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη και στην υπηρεσία της πόλης που στην πλέον κρίσιμη στιγμή της τουριστικής περιόδου, πρέπει να συνεχίσει και να βρει έστω πληγωμένη τους ρυθμούς της.

Ως Λευκαδίτης ωστόσο που σεργιάνισε στα σοκάκια αυτής της πόλης και συνέδεσε κάθε σταθμό της ζωής του με αυτά, δεν μπορώ παρά με μάτια βουρκωμένα να αναλογιστώ τι ζήσαμε εκείνες τις ατέλειωτες, εκείνες τις εφιαλτικές ώρες της πύρινης λαίλαπας. Τον τρόμο της επέκτασης με ανεξέλεγκτες, ανυπολόγιστες συνέπειες, όπως τον βιώναμε μέχρι να καταφθάσει το ελικόπτερο.

Δεν μπορώ παρά με συγκίνηση να αναφερθώ στους άντρες της πυροσβεστικής που με αυταπάρνηση έδωσαν όλο τους τον εαυτό σε έναν άνισο αγώνα με τις φλόγες.

Στους εθελοντές που συνέβαλαν, στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου που συνέδραμαν στις προσπάθειες της πυροσβεστικής, σε όλους όσοι ήταν εκεί για να συμβάλουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Στους ανθρώπους της Εκκλησίας και στον παπά- Γρηγόρη που ανεβασμένος στα κεραμίδια προσπαθούσε να σώσει ό,τι περισσότερο.

Από αυτό εδώ το βήμα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των δημοτών, σε όλους όσοι επέδειξαν την αλληλεγγύη τους τις δύσκολες ώρες, με τον κάθε τρόπο.

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου χθες για να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση για τις συνέπειες της φωτιάς και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ν. Βούτσης, που συμμετείχε στο Σ.Τ.Ο..

Ανάμεσά τους ο δήμαρχος της Πρέβεζας κ. Μπαίλης Χρ. και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης που αμέσως μόλις ξέσπασε η φωτιά τους ζητήσαμε ως Δήμος να γυρίσουν την αντλία ώστε να προμηθευτεί η Λευκάδα περισσότερο νερό και να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, κάτι που έπραξαν δίχως χρονοτριβή.

Να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ηπείρου, καθώς και στον Περιφερειακό Διοικητή Ιονίων που βρέθηκαν εδώ.

Στην Πολιτική Προστασία και τον Γ.Γ. κ. Καπάκη που είμαστε σε συνεχή επαφή και συνέβαλε στην αποστολή του ελικοπτέρου.

Ήδη με την κατάσβεση ξεκίνησε ένας νέος αγώνας για την αποκατάσταση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Καταγραφές στοιχείων, υποστήριξη των πληγέντων τις πρώτες αυτές δύσκολες ώρες, καθαρισμοί των δρόμων, αποκαταστάσεις δικτύων.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε πολλά να κάνουμε για να βρεθούμε έμπρακτα στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχασαν στις φλόγες τις περιουσίες τους. Για να επουλώσουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μια γειτονιά που έχουν μέσα στην καρδιά τους οι Λευκαδίτες, δίπλα από το πλέον σημαντικό κτίριο της πόλης μας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη που ευτυχώς ξέφυγε από την πύρινη μανία, όπως και η ανακαινισμένη οικία Σικελιανού.

Οφείλουμε ωστόσο με την αφορμή αυτού του τραγικού συμβάντος να αναλογιστούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για την πόλη που αγαπάμε. Αν και δεν είναι ακόμα η ώρα για αναλύσεις, είναι ώρα να αφουγκραστούμε τις στιγμές και τις υποχρεώσεις μας για την επόμενη μέρα.

Με τις αξιέπαινες προσπάθειες της Προϊσταμένης της, κ. Μ. Ρούσσου, η Δημόσια Βιβλιοθήκη ως κτίριο πληροί κανόνες πυροπροστασίας και αποτελεί ένα παράδειγμα που πρέπει να βρει μιμητές.

Η προσπάθεια του Δήμου, από τη στιγμή της επανίδρυσης της Δημ. Αστυνομίας, να βγει το αυτοκίνητο από το ιστορικό κέντρο που εκφράστηκε με εκατοντάδες κλίσεις παραβάσεων σε ένα διάστημα μόλις λίγων μηνών, απαιτεί τη συνεργασία των πολιτών.

Οι αγώνες των μόλις έξι τον αριθμό Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι μία ώρα πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν επιβάλλει πρόστιμα στα παράνομα σταθμευμένα οχήματα στην πλατεία Μαρκά, πρέπει να αγκαλιαστούν από την κοινωνία μας.

Λυπάμαι που δεν έμεινα στο θέμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσής σας «Η Εκκλησία της Λευκάδας, η κοινωνία και η τέχνη.» Ένιωσα υποχρεωμένος να αναφερθώ στις προσπάθειες όλων εκείνων που εντέλει διέσωσαν το κόσμημα που λέγεται Παναγία των Ξένων, που εκκενώθηκε προληπτικά και από την οποία απομακρύνθηκαν ιερά κειμήλια από την ανθρώπινη αλυσίδα που αυθόρμητα σχηματίστηκε.

Η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών έχει αποδείξει με τα συνέδριά της, τη θεματολογία και τους ομιλητές, ότι αναζητά σε βάθος θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το παρελθόν και το παρόν της Λευκάδας λειτουργώντας καταλυτικά για το καλύτερο μέλλον του νησιού μας.

Έτσι και στο εν εξελίξει συνέδριό σας είμαι βέβαιος, ήδη μόνο από το πρόγραμμα και τους ομιλητές, ότι θα προκύψουν πολύ χρήσιμα και ουσιώδη συμπεράσματα. Εξάλλου ανάμεσα στα σημαντικότερα μνημεία του νησιού μας ξεχωρίζουν οι ιερές μονές και οι εκκλησίες αποδεικνύοντας τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει η Εκκλησία στο νομό μας.

Οφείλουμε να φροντίσουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Στο ιστορικό μας κέντρο και σε ολόκληρο το νησί είναι διάσπαρτοι μικροί θησαυροί που πρέπει να κάνουμε τόσα περισσότερα για να αναδείξουμε.

Σας ευχαριστώ και ελπίζω στην κατανόησή σας για τη συναισθηματική μου φόρτιση.

Προηγουμενο αρθρο
Περπατώντας στ’ αποκαΐδια
Επομενο αρθρο
Το παλάτι στο Θιάκι δεν είναι του Οδυσσέα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.