HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ«Όλοι για τη Λευκάδα»: Για τον βιολογικό της Καρυάς, Λαζαράτων – Πινακοχωρίου

«Όλοι για τη Λευκάδα»: Για τον βιολογικό της Καρυάς, Λαζαράτων – Πινακοχωρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την απαράδεκτη πρόταση προς χρηματοδότηση της Δημοτικής Αρχής, με την οποία  τα επεξεργασμένα λύματα του compact βιολογικού του πρώην Δ. Καρυάς και των κοινοτήτων Λαζαράτων – Πινακοχωρίου, θα οδηγούνται στον Κάμπο της Καρυάς.

     Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 31/5/2022, ήρθε για έγκριση και υποβολή πρότασης σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (Ταμείο Ανάκαμψης) η μελέτη με τίτλο:

«Επικαιροποίηση μελέτης Αποχέτευσης και Επεξεργασία λυμάτων πρώην Δ. Καρυάς & επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης στις κοινότητες Λαζαράτων-Πινακοχώριου Δήμου Λευκάδας», ύψους 10.896.820 € (χωρίς ΦΠΑ).

     Πρόκειται για επικαιροποίηση παλαιάς μελέτης που αφορούσε τον πρώην Δ. Καρυάς, η οποία συντάχθηκε επί δημαρχίας της κ. Σεβαστής Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα. 

     Σύμφωνα με τα προ δεκαπενταετίας δεδομένα, η μελέτη προέβλεπε το δίκτυο αποχέτευσης και την προεπεξεργασία των λυμάτων με μηχανική μέθοδο προκατασκευασμένου compact συστήματος. Παραλλήλως προέβλεπε και τη διάθεσή των λυμάτων σε χώρους κάτωθι της κοινότητας Καρυάς. 

     Στις τότε συνθήκες και το λέμε καθαρά, ο αποδέκτης που είχε υποδειχθεί από τη μελέτη, ήταν η μοναδική λύση, μιας και ο βιολογικός του Αγ. Νικήτα που υπήρχε, δεν θα μπορούσε να είναι ο αποδέκτης των λυμάτων για διάφορους τεχνικούς και άλλους λόγους.

     Τα χρόνια πέρασαν και η μελέτη δεν υλοποιήθηκε. 

     Αυτήν τη μελέτη, με την προσθήκη της επέκτασης του δικτύου στις κοινότητες Λαζαράτων και Πινακοχωρίου, έφερε η Δημοτική Αρχή, ως λύση στο σοβαρό πράγματι πρόβλημα αποχέτευσης που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές ενότητες Καρυάς και Σφακιωτών. 

     Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε, είναι ότι δεν τόλμησε να φέρει ένα τόσο σοβαρό θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ ότι το είχαμε θέση, ως παράταξη, στο συμβούλιο της 20/4/2022 και στο οποίο είχαμε ενημερώσει για την εναλλακτική μας πρόταση που θα αναφερθεί παρακάτω.  

     Το πέρασε στα μουλωχτά από την Οικονομική Επιτροπή, όπου υπάρχουν εκπρόσωποι μόνο των συγκυβερνουσών παρατάξεων (Καλού – Σολδάτου – Λιβιτσάνου), οι οποίοι το ψήφισαν όπως πάντα ‘’μετά Βαΐων και κλάδων’’ και μόνο ένας από την αντιπολίτευση (της παράταξής μας) ο κ. Σέρβος Κ., ο οποίος και το καταψήφισε.

     Ας δούμε τώρα την ουσία του θέματος. 

     Η τεχνική έκθεση που ψηφίστηκε, αναφέρει:

     «…Πιο συγκεκριμένα, τα λύματα των οικισμών μετά την είσοδό τους στο φρεάτιο εισόδου της νέας ΕΕΛ, επεξεργάζονται με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος νέων τεχνολογιών – με μηχανική μέθοδο προκατασκευασμένου compact συστήματος προεπεξεργασίας δυναμικότητας 3.984 ισοδύναμων κατοίκων (αστικά και βοθρολύματα) για την εικοσαετία.

     Εν συνεχεία και μέσω αγωγού διάθεσης από HDPE, διαμέτρου Φ140mm και μήκους 4.398,96m περίπου, διατίθενται στον ενδιάμεσο αποδέκτη (παρακείμενη τάφρος) που καταλήγει σε παρακείμενο αποδέκτη…».

     Με τον όρο ‘’παρακείμενο αποδέκτη’’, εννοούν, όπως η ίδια η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/5/2022, διπλανό λαγκάδι – ρέμα (Κούταβος) που η απορροή του οδηγείται στον κάμπο της Καρυάς. 

     Με απλά λόγια αυτοί οι κύριοι, με την ψήφο τους και με πρωτεργάτη το Δήμαρχο που πνίγεται από το άγχος του να δείξει ότι υποβάλει προτάσεις για χρηματοδότηση, χωρίς να τον απασχολεί το αποτέλεσμα, επέλεξαν δυο πράγματα: 

α. Να οδηγούνται τα επεξεργασμένα λύματα, σε κάθε περίπτωση όμως λύματα, στον κάμπο της Καρυάς και 

β. Να μην ενταχθούν στο σύστημα όλα τα χωριά της περιοχής Σφακιωτών.

     Είναι προφανές ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια λύση! 

     Εναλλακτική λύση υπάρχει! 

     Από τότε που συντάχθηκε η αρχική μελέτη έχει κατασκευασθεί ο βιολογικός του Νυδριού, ο οποίος θέλει περισσότερα λύματα για να λειτουργήσει καλύτερα. 

     Για το λόγο αυτό καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την εναλλακτική και τεκμηριωμένη πρότασή μας, την οποία γνωστοποιούμε και προς τους πολίτες και η οποία είναι:

1. Αξιοποιούμε την υπάρχουσα παλαιά μελέτη, ως προς το σκέλος των αποχετευτικών δικτύων των κοινοτήτων του πρώην Δήμου Καρυάς.

2. Εντάσσονται στο σχεδιασμό, με επέκταση των αποχετευτικών δικτύων, όλα τα χωριά των Σφακιωτών.

3.  Καταργείται το σύστημα compact προεπεξεργασίας των λυμάτων και 

4. Τα λύματα οδηγούνται, μέσω αγωγού διάθεσης, στο Βιολογικό Καθαρισμό του Νυδριού.

     Τέλος καλούμε τη Δημοτική Αρχή, να πάρει πίσω την απαράδεκτη πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργείο για χρηματοδότηση, καθώς και τις παρατάξεις (Καλού – Σολδάτου – Λιβιτσάνου) και τους δημοτικούς συμβούλους που την ψήφισαν στην Οικονομική Επιτροπή να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες!!!

     Λευκάδα 2/6/2022                                                                   

Δημοτική Παράταξη 
  «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»                                  

Προηγουμενο αρθρο
Κατασκήνωση στο Νυδρί
Επομενο αρθρο
Καβάλα: Σφοδρό τροχαίο δυστύχημα με τρεις νεκρούς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.