HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΊδρυσιν ιαματικών λουτρών εν Λευκάδι!!

Ίδρυσιν ιαματικών λουτρών εν Λευκάδι!!

Το: «θα σας ανοίξουμε τον… αύλακα» ήταν η μόνιμη επωδός των πολιτικών στο νησί μας κατά τις προεκλογικές περιόδους τον παλιό εκείνο τον καιρό. Ο σκοπός της διάνοιξης ήταν διπλός. Καθάριζε το λιμάνι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ναυσιπλοΐας αλλά ταυτόχρονα έδινε… ανάσες αέρα στην πόλη, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο αυτής. Θα πρέπει να αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα και πάγιο αίτημα των κατοίκων της πόλης.

Ο πολιτικός Κώστας Καλκάνης έχει ταυτιστεί  περισσότερο με αυτό το σύνθημα. Υπήρξε Γενικός Διοικητής Ηπείρου, πολιτικός επί τριάντα πέντε χρόνια –από το 1926 που μπήκε στο στίβο της πολιτικής ως βουλευτής Πρέβεζας και μετέπειτα Λευκάδας μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1961.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Φρουρός» στις 27/6/1902:

«Έγκριση εκσκαφής αυλάκων.
Το Υπουργείο των Εσωτερικών δια αποφάσεως του ληφθείσης προχθές στην Νομαρχία, ενέκρινε ίνα η εκσκαφή των περιβαλλουσών την πόλη αυλάκων, ανατεθεί… Εις την απόφαση αυτή φαίνεται πως συνέβαλε και η αναφορά των κατοίκων της συνοικίας Αγίου Δημητρίου (περιοχή Αγίας Κάρας), όπως χάριν της υγείας της πόλεως, εκσκαφεί δια βορβοροφάγου και η αύλαξ της Αλυκής όπως και της γειτονιάς του Πουλιού.»

Το θέμα της εκσκαφής των αυλάκων, απασχολούσε συνεχώς τον τοπικό τύπο γιατί παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα δυο αυλάκια της Λευκάδας ήταν εστίες βρωμιάς και κίνδυνος μολύνσεων. Προσθέτουμε πως στην περιοχή της Αγίας Κάρας υπήρχαν τα Σφαγεία καθώς και βυρσοδεψεία.

Πέρα λοιπόν των αυλάκων που συνήθως παραμονές εκλογών «άνοιγαν», υπάρχει μια καταχώρηση στην Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» τον Ιανουάριο του 1935, που δείχνει… χαριτωμένη!

Προεκλογική καθαρά δείχνει η παραπάνω είδηση, εκτός και αν το 1935 στο νησί μας υπήρχαν ιαματικά νερά, πράγμα που αγνοούμε.

Αντίθετα στο παρακάτω ευχαριστήριο που είναι δημοσιευμένο στην ίδια εφημερίδα την ίδια ημερομηνία, φαίνεται πως μετά την παρέμβαση του πολιτικού, αντιμετωπίστηκε ένα σοβαρό θέμα, σε μια εποχή που τα ζώα αποτελούσαν περιουσία και βιός.

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσωπα - πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ Φολκλόρ
Επομενο αρθρο
Οι εφτά πληγές του Λευκαδίτικου καλοκαιριού!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.