HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΑπό τη δώθε μεριά που βρίσκονταν τα χάνια…

Από τη δώθε μεριά που βρίσκονταν τα χάνια…

Τα πρωινά στην πλατεία του Αγίου Ματθαίου γινόταν μεγάλη φασαρία. Δίπλα απ’ τα χάνια ήταν τα σιδεράδικα, που ΄φκιαναν πέταλα, τσεκούρια και τσαπιά….

Από τη δώθε μεριά που βρίσκονταν τα χάνια, ο τόπος μύριζε σβουνιά φρέσκη. Το χειμώνα, τα κρύα πρωινά, καθώς κοπρίζονταν τα ζώα, έβλεπες τον αχνό της ζεστής κόπρου. Σου πιανόταν η αναπνοή.

Οι πεταλωτήδες δούλευαν όλο το πρωί, σχεδόν ασταμάτητα. Η τέχνη τους φάνταζε κάπως συναρπαστική κι επικίνδυνη. Τους έβλεπες να σκύφτουν δίπλα στ’ άλογο, φώναζαν ένα «σήκω το», άρπαζαν το λυγισμένο ποδάρι του αλόγου και το στερέωναν ανάμεσα στα γόνατά τους μ’ ένα τρόπο παράξενο. Ύστερα με την τανάλια ξεκάρφωναν τα παλιά φαγωμένα πέταλα. Έπαιρναν στα σβέλτα τη φαλτσέτα κι έκοβαν το νύχι του αλόγου ώσπου να ισιάξει. Έπειτα, πάλι στα σβέλτα, κάρφωναν τα καινούρια πέταλα, λιμάριζαν τις κορφές απ’ τα καρφιά, έδιναν και μια-δυο με τη λίμα στο πέταλο για να κάνει χαρακιές και να μη γλιστράει.

896

Όταν το ζώο ήταν ατίθασο, ο πεταλωτής καλούσε σε βοήθεια, έβαζαν «χαβί» στο ζώο, τού ‘δεναν ένα σχοινί στο απάνω χείλι και μόλις αυτό έκανε ν’ αγριευτεί, τραβούσαν το σχοινί και το ζώο έμενε ακίνητο.
Περ’ απ’ τα χάνια άρχιζαν τα περιβόλια…

line1

Κώστας Φωτεινός: «Πίσω από την ομίχλη», εκδόσεις Νεφέλη, 1985

Προηγουμενο αρθρο
Ο διαγωνισμός για το τουριστικό περίπτερο στο Δημοτικό Συμβούλιο
Επομενο αρθρο
Επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. Νίκος Σκλαβενιτης
    26 Δεκεμβρίου 2016 at 23:06 — Απάντηση

    Πού βρίσκεται η πλατεία του Αγίου Ματθαίου;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.