HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΕκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας στο CERN

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας στο CERN

Τριαντατρείς μαθητές της Β΄και Γ΄Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας με συνοδούς καθηγητές το Δντη Κων.Αραβανή και τους εκπαιδευτικούς Σωτ.Χόρτη και Παν. Παραστατίδη, στις 2 Φεβρουαρίου 2018, επισκέφθηκαν το Κέντρο Ευρωπαïκών Πυρηνικών Ερευνών CERN στη Γενεύη, στα Γαλλοελβετικά σύνορα, ύστερα από αίτημα του σχολείου και πρόσκληση από το Κέντρο Ερευνών.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν στο Αμφιθέατρο του CERN, για το τί είναι το CERN και ποιά προγράμματα υλοποιούνται, για τις βασικές αρχές λειτουργίας των επιταχυντών, συγκρουστών και ανιχνευτών, και τα πειράματα που λαμβάνουν χώρα.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την τεχνική βάση του SM18 και έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους επιστήμονες- μηχανικούς κ. Διαμαντόπουλο, κ. Παπαστεργίου και κ. Τρικούπη, των χαρακτηριστικών των υλικών και συσκευών που χρησιμοποιούνται στα πειράματα και τί επιτυγχάνουν. Αμέσως μετά, η ομάδα των μαθητών επισκέφθηκε το χώρο του 1ου συγχροκύκλοτρου, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί. Εκεί έγινε μια ιστορική αναδρομή στους επιστήμονες ερευνητές και νομπελίστες και στα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης σωματιδιακής Φυσικής (σωμάτιο Higgs, ανακάλυψη του www κ.λ.π)

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Δρ. Φυσικός κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ερευνήτρια και εκ των υπευθύνων του πειράματος ALICE, μας έκανε ειδική ξενάγηση στο χώρο του ALICE κατεβαίνοντας στο τούνελ σε βάθος περίπου 60 μ., εξηγώντας μας τα πειράματα τα οποία γίνονται στο χώρο αυτό. Ενημερωτικά ο μεγάλος κυκλικός επιταχυντής LHC έχει μήκος 27 χλμ., βρίσκεται σε μεσο βάθος 100 μ. και κατά μήκος του γίνονται τα πειράματα ALICE, CMS, LHCb, ATLAS. Οι διαστάσεις του τούνελ έχουν τις διαστάσεις σηράγγων οδικών αξόνων, στα δε 8 σημεία- τομές για την είσοδο στο LHC εχουν διαστάσεις περίπου 30μ. x 30μ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας ακολουθήσαμε τη διαδρομή Λευκάδα- Ηγουμενίτσα(F/B) για Ανκόνα- Μιλάνο- Αόστα- Σαμονί- Ανεσί- Γενεύη- Βενετία- Ανκόνα(F/B) για Ηγουμενίτσα- Λευκάδα. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό και επιστημονικό σκέλος της επίσκεψης μας, είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στο Μιλάνο (Όπερα- Duomo- Κάστρα- Κεντρική Πλατεία), Ανεσί (Γαλλική πόλη δίπλα στα Γαλλοελβετικά σύνορα με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος), τη Γενεύη και τη λίμνη Leman, και τέλος τη Βενετία (Πλατεία Αγ. Μάρκου, βόλτα στα κανάλια επίσκεψη σε βιοτεχνία κατασκευών από γυαλί). Η Βενετία πέρα από την ομορφιά της είχε και ένα ιδιαίτερο βενετσιάνικο χρώμα λόγω του καρναβαλιού με παραδοσιακές βενετσιάνικες στολές και μάσκες.

Η επίσκεψη αυτή στο CERN έδωσε τη δυνατότητα- πέρα από το γενικό ενδιαφέρον- να έρθουν σε επαφή οι μαθητές μας, στην πλειοψηφία τους της θετικής κατεύθυνσης, να ζήσουν από κοντά και να πάρουν μια γεύση από τη σύγχρονη σωματιδιακή Φυσική, τις υψηλές ενέργειες και την τεχνολογία των υλικών.

Το κέντρο ερευνών CERN
To GLOBE
Στον SM18 με τον κύριο Παπαστεργίου

Στο SM18 μεν κύριο τρικούπη

Προσομοίωση του επιταχυντή σωματιδίων στον SM18

¨Εξω απο τον SM18

Στο πρώτο συγχροκύκλωτρο με τον κύριο Διαμαντόπουλο

Έξω απο τον ανιχνευτή ALICE

Μέσα στον ανιχνευτή ALICE με την Δρ. Χατζηφωτιάδου

Μπροστά απο ομοίωμα του επιταχυντή

Ανεσί, Γαλλία
Χιονισμένες Άλπεις Γαλλοιταλικά σύνορα, πέρασμα απο το τουνελ στο Mont Blanc
Μιλάνο, στο οπερατικό θέατρο η Σκάλα του Μιλάνο
Μιλάνο, Πλατεία Πίατσα Ντελ Ντουόμο μπροστά απο τον καθεδρικό ναό

Στα κανάλια της Βενετίας

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία
Ανκόνα, στο λιμάνι
Προηγουμενο αρθρο
«Έγκλημα στον παράδεισο»: μυθιστόρημα της Τατιάνας Αβέρωφ
Επομενο αρθρο
Ηττήθηκε η Δόξα Λευκάδας από την Καστοριά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.