HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΦέξης Πάνος: Η Συγγνώμη των Αγγέλων. Ένα μοναδικό αφιέρωμα σ’ εκείνους που κάηκαν στο Μάτι

Φέξης Πάνος: Η Συγγνώμη των Αγγέλων. Ένα μοναδικό αφιέρωμα σ’ εκείνους που κάηκαν στο Μάτι

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Στην είσοδο της Λευκάδας στο δρόμο που οδηγεί απο το Κάστρο της Περατιάς στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας ο Πάνος Φέξης έχει στήσει στις εκβολές της λιμνοθάλασσας μια έκθεση με γλυπτική των θαλασσόξυλων, των πολυκαιρισμένων δηλαδή ξύλων που ξεβράζουν στις ακτές τα κύματα…

Της έχει δώσει για τίτλο Η Συγγνώμη του Αγγέλου: «Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις ψυχές που κάηκαν στο Μάτι της Αττικής. Είχα αρχίσει να δουλεύω τις χορεύτριες και τους χορευτές.

Μα όταν η φωτιά έπνιξε το Μάτι και ρούφηξε τον κόσμο κατασκεύασα το κορυφαίο κομμάτι του έργου, που είναι ο Άγγελος. Αποτελεί ένα σύμβολο εξιλέωσης της ανθρώπινης τραγωδίας»

Πώς σου προέκυψε να κατασκευάσεις γλυπτά απο θαλασσόξυλα και μάλιστα να φτιάξεις μια γκαλερί στη λιμνοθάλασσα;

«Ο πατέρας μου ήταν ψαράς και ήμουν οικείος με τα θαλασσόξυλα που στη Λευκάδα τα λέγαμε κόπλες. Πρόκειται για ξύλα που κυκλοφορούν στα ποτάμια, τα παίρνει η θάλασσα, ζουν εκεί για χρόνια και δουλεύονται στο αλάτι.Έτσι αντέχουν στο χρόνο. Τούτες οι κόπλες είναι μαζεμένες από πολλές ακτές. Και επί πολλά χρόνια. Πάντα μου άρεσε να μαζεύω τα θαλασσόξυλα. Με μάγευαν τα σχήματα τους. Πίστευα πως το καθένα είχε τη δική του ιστορία κι αυτό με γοήτευε και με κρατούσε αιχμάλωτο σε φανταστικές ιστορίες».

Μπορείς να δώσεις μορφή σε αυτά τα σκληρά ξύλα;

«Οι μορφές τους είναι εξωτικές απο μόνες τους. Στην παιδική μου μνήμη έμοιαζαν με τα σχήματα των συννέφων. Απο παιδί φανταζόμουν ιστορίες, πρόσωπα, καταστάσεις κι έπλαθα ιστορίες με τα σύννεφα και τα θαλασσόξυλα».

Γιατί διάλεξες να τοποθετήσεις τα γλυπτά σου στη λιμνοθάλασσα;

«Μα επιστρέφουν στη θάλασσα όπου ανήκουν. Οι Όχθες της λιμνοθάλασσας που λέγεται Αυλέμονας κι έχει χαρακτηριστικό στοιχείο την παλίρροια ήταν ιδανικές. Το πρωί αδειάζει το νερό και φαίνεται σαν έρημος και το απόγευμα επιστρέφει το νερό και αντικατοπτρίζει τα γλυπτά.»

Ήθελες λοιπόν αυτή την αντίστιξη;

«Στο στεγνό χώμα φαίνονται απελπισμένα τα γλυπτά κι όταν έρχεται το νερό οι όψεις τους γλυκαίνουν και μοιάζουν σα να χορεύουν. Αυτή η αντίστιξη νιώθω πως είναι γοητευτική.
Αποφάσισα να βάλω τους χορευτές μου στην πίστα που γυάλιζε…κι άδειαζε και γυάλιζε! Μορφές απο δέντρα που ζουν κάτω απο το έδαφος. Εγώ τα ανάστησα, τους έδωσα ζωή στον πάνω κόσμο»

-Πόσο θα κρατήσει η έκθεση;

«Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Οργανώθηκε από μένα με τη βοήθεια του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας και είναι μια αισθητική παρέμβαση στη λιμνοθάλασσα».

-Τι περιμένεις ως απολαβή απο αυτό το τρισδιάστατο έργο με την αναφορά στη θάλασσα;

«Περιμένω απλά να το αγαπήσουν οι θεατές του.Αυτό μου φτάνει!»

Ο Πάνος Φέξης ήταν διακοσμητής ανθέων αλλά η καλλιτεχνική του φλέβα τον οδηγεί τελευταία σε εικαστικές δημιουργίες που πηγάζουν απο το έμφυτο ταλέντο του. Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Λευκάδα και σε άλλες πόλεις όπου εργάζεται κατά το δοκούν!

Οι φωτογραφίες πλην της πρώτης είναι της Ιουστίνης Φραγκούλη

Προηγουμενο αρθρο
Στο «ψυγείο» δύο μεγάλες επενδύσεις για το τουριστικό μέλλον της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Του Άη Γιαννιού του Αντζούση- Γράφει ο Σπύρος Ι. Φλογαΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.