HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΒόλτα στην Κουζούντελη εν όψει Πρωτομαγιάς

Βόλτα στην Κουζούντελη εν όψει Πρωτομαγιάς

Εν όψει της Πρωτομαγιάς, ας κάνουμε ένα νοσταλγικό περίπατο στο δρόμο της Κουζούντελης -τη σημερινή οδό Πεφανερωμένης- πολλά χρόνια πίσω.

Βόλτα στην Κουζούντελη.Εικονίζονται: δεξιά Πέτρος Φίλιππας Πανάγος, στο μέσον, Θεόδωρος Βρεττός. Δεν αναγνωρίσαμε τον αριστερά εικονιζόμενο κύριο.
Βόλτα στην Κουζούντελη.Εικονίζονται: δεξιά Πέτρος Φίλιππας Πανάγος, στο μέσον, Θεόδωρος Βρεττός. Δεν αναγνωρίσαμε τον αριστερά εικονιζόμενο κύριο.

«Ποιος άνω των …ήντα δεν θυμάται με νοσταλγία εκείνον τον ρομαντικό δρόμο, που ξεκινούσε από την τοποθεσία Χαντάκι [σημερινό ΙΚΑ]* και κατέληγε πιο πάνω από το γνωστό καστανέρυθρο καφενείο του Πάπιου;

Πρωτομαγιά 1937 στην Κουζούντελη. Εικονίζεται δεξιά η Αναστασία Γιαννουλάτου.
Πρωτομαγιά 1937 στην Κουζούντελη. Εικονίζεται δεξιά η Αναστασία Γιαννουλάτου.

»Στενός ήταν τότε, σκάρσο πέντε μέτρα πλάτος, πλαισιωμένος από φυλλοβόλα δένδρα, ιδίως λεύκες και κάπου-κάπου στα ενδιάμεσα από νεαρά πλατάνια, που το καλοκαίρι σχημάτιζαν μια καταπράσινη βαθύσκιωτη στοά προσφέροντας και την σχετική δροσιά, ενώ τον χειμώνα τα γυμνά κλαδιά άφηναν τον ήλιο να ζεσταίνει με γλυκειά θέρμη τους περιπατητές.

222
Η περιοχή που εικονίζεται στη φωτογραφία είναι η σημερινή οδός Πεφανερωμένης. Ο κάθετος δεξιά χωμάτινος δρόμος είναι η σημερινή οδός Ούλωφ Πάλμε. Είναι περιπου 150 παραπάνω από το ΙΚΑ.

»Όταν έγινε η επέκταση του σχεδίου πόλης… ο νέος δρόμος-έκτρωμα χαράχτηκε πάνω στον παλιό αλλά αρκετά διευρυμένος, με αποτέλεσμα να καταστραφούν όλα ανεξαιρέτως τα δένδρα που υπήρχαν ένθεν και ένθεν.
»…Μήπως οι φιλοδοξούντες «ν’ αφήσουν έργο» θα ‘πρεπε πρώτα να διδαχθούν περιβαλλοντολογία, λαογραφία και πρωτίστως αισθητική; Επί του προκειμένου θα μπορούσε, κάλλιστα, εκείνος ο ανατόμος-πολεοδόμος να διατηρήσει τη μία σειρά των δένδρων είτε στο μέσον της νησίδας είτε στο αριστερό πλαϊνό του δρόμου αλλά πού τέτοιος προβληματισμός! Ένα μόνον κατάφερε! Να μην τον θυμάται κανένας!**

Κυριακάτικος περίπατος στην Κουζούντελη στη δεκαετία του ‘60. Εικονίζονται από δεξιά: Γιάννης Νικόδημος, Κασσιανή Γιαννουλάτου, Άννα Νικοδήμου, Άννα Ματαφιά, και Χάρης Γιαννουλατος.
Κυριακάτικος περίπατος στην Κουζούντελη στη δεκαετία του ‘60. Εικονίζονται από δεξιά: Γιάννης Νικόδημος, Κασσιανή Γιαννουλάτου, Άννα Νικοδήμου, Άννα Ματαφιά, και Χάρης Γιαννουλάτος.

*Διευκρίνηση δική μας
** Νίκος Βαγενάς: «Πάτρια ίχνη – ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες» εκδόσεις: fagottobooks

Προηγουμενο αρθρο
Τα 10 ελληνικά νησιά που προτείνει η Αυστριακή εφημερίδα Kurier
Επομενο αρθρο
Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων

1 Σχόλιο

  1. marianna
    27 Απριλίου 2015 at 10:48 — Απάντηση

    ωραιες πρωτοβουλιες.αλλα μηπως θα επρεπε τα δυο καφενεια της περιοχης να συνενοηθουν μεταξυ τους.γιατι απο οτι ειναι γνωστο θα κανουν και τα δυο εκδηλωση την ιδια βραδυα με ζωντανο προγραμμα και μικροφωνικες.το ενα δυπλα απο το αλλο.φυσικα δικαιωμα τους,αλλα δε μου φανταζει και πολυ ρομαντικο το ακουσμα.Ηδομεν

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.