HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία

Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία

Φωτογραφία της δεκαετίας του ’60. Εικονίζεται η σημερινή οδός Άγγελου Σικελιανού από το δρόμο του Κάστρου κοντά στον Πόντε..
Φωτογραφία της δεκαετίας του ’60. Εικονίζεται η σημερινή οδός Άγγελου Σικελιανού από το δρόμο του Κάστρου κοντά στον Πόντε..

…Εκεί που άλλοτε η ν’κοκυρά και η νόνα έψηναν τα ψάρια στα κάρβουνα, στη σκάρα και η αρωματισμένη τσίκνα του ρηγανάτου λαδολέμονου, μόλωνε στην κυριολεξία τα γειτονικά καντούνια, τώρα ο τόπος κατελώνει από τα λυωμένα τυριά και την «τεταριχευμένην» σάρκα αγνώστου ζώου. Εκεί που το καυτό ξύδι με τα μυρωδικά του (δεντρολίβανο, σταφίδα, σκόρδο) περιέλουζε τα τηγανητά ψάρια του σαβόρο κι ανάσταινε πεθαμένους, τώρα έχουν πάρει θέση οι διάφορες σως και σπεσιαλιτέ νιανιά!

Φωτογραφία 1961. Εικονίζεται η σημερινή οδός Γολέμη.
Φωτογραφία 1961. Εικονίζεται η σημερινή οδός Γολέμη.

line1

Λευκάδα 1961. Μπάνιο στην αμμόγλωσσα.
Λευκάδα 1961. Μπάνιο στην αμμόγλωσσα.

…Οι αμμουδιές που προτιμούνταν ήταν, από τότε, οι σημερινές και συγκεκριμένα εκείνη μπροστά από το ερειπωμένο εργοστάσιο οινοποιίας του ΤΑΟΛ και η Αμμόγλωσσα. Επίσης χώρος κολύμβησης και εκμάθησης κολύμβησης υπήρξε και ο αγγλικός μώλος, στα νώτα του οποίου κατασκευάσθηκε το τουριστικό περίπτερο…. Ολόκληρο το μήκος του μώλου, ιδίως στα σημεία που έχει τις σκάλες, ήταν ο κατ’ εξοχήν χώρος κολύμβησης των εφήβων και μετεφήβων, δηλαδή της γνωστής ομάδας των αγυιοπαίδων, της λεγόμενης μουλαρίας. Αυτό ήταν αρκετό ώστε να αποτρέπει μόνιμα την παρουσία και κολύμβηση του ασθενούς φύλου στο σημείο αυτό. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι όλη η μουλαρία της Αγιομαύρας μπροστά σ’ αυτόν τον μώλο έμαθε μπάνιο…

Χρησιμοποιήθηκαν κείμενα του Νίκου Βαγενά από το βιβλίο του: «Πάτρια ίχνη – ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες», εκδόσεις: fagottobooks.

Προηγουμενο αρθρο
Ο «δρόμος του Μεταξιού» που εξοβέλισε την Λευκαδιακή Πινακοθήκη
Επομενο αρθρο
Φιλοδωρήματα 120 εκατ. ευρώ θα αφήσουν φέτος οι τουρίστες στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.