HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜιχάλης Σταυρουλάκης: Ένας νέος καλλιτέχνης δεξιοτέχνης του λαούτου

Μιχάλης Σταυρουλάκης: Ένας νέος καλλιτέχνης δεξιοτέχνης του λαούτου

Γνώρισα για πρώτη φορά τον Μιχάλη Σταυρουλάκη όταν ήρθε στην Λευκάδα το καλοκαίρι του 2013 ως μουσικός για την παράσταση του χορευτικού με το οποίο συμμετείχα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας.

Ο ίδιος, με καταγωγή από τον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης και επηρεασμένος από τα μουσικά ακούσματα της οικογένειάς του, μια και ο πατέρας του ασχολούταν ερασιτεχνικά με την μουσική, αρχίζει να ασχολείται και ο ίδιος σε ηλικία μόλις 4 ετών.

Δεν θυμάται τον εαυτό του χωρίς να παίζει μουσική! Αρχικά ξεκίνησε να μαθαίνει μπουζούκι και μετέπειτα στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου ασχολήθηκε και με άλλα μουσικά όργανα (σάζι, ούτι κ.α.), αλλά φυσικά και με το λαούτο το μουσικό όργανο που και θα αποτελούσε την μεγάλη του αγάπη!

Η απόφαση να ασχοληθεί με την μουσική επαγγελματικά προέκυψε σε ηλικία 13 ετών εντελώς τυχαία ύστερα από πρόταση ενός δάσκαλου του στο Μουσικό Γυμνάσιο, να παίξει για πρώτη φορά σε ένα γλέντι, για να επακολουθήσουν διάφορες άλλες συνεργασίες, φτάνοντας μέχρι την τωρινή μόνιμη συνεργασία του με τον δεξιοτέχνη λυράρη Γιώργο Στριλιγκά.

IMG_1994

Ο ίδιος βέβαια δεν έχει περιοριστεί μόνο στην Κρητική μουσική αφού έχει ασχοληθεί και με αλλά είδη μουσικής όπως Φλαμένκο, Μπλουζ, Τζαζ κ.α.

Πιστεύει ότι αν και η λύρα είναι αυτό που εκφράζει την Κρητική ψυχή, το λαούτο είναι αυτό που ωθεί προς τα έξω τον ήχο της λύρας και λειτουργεί ως η βάση πάνω στην όποια στηρίζεται η λύρα.

Η δημιουργία ενός δίσκου ήταν πάντοτε ένας από τους στόχους του, και ήρθε σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης της μουσικής του πορείας.

1926754_10203134759108330_2069944593_n

Πρόσφατα λοιπόν κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Δώσε μου Ήλιε τα φτερά» στον οποίο παίζει λαούτο και τραγουδά. Από τα 10 κομμάτια του δίσκου, 7 είναι σε μουσική δική του και 3 σε παραδοσιακή μουσική.

Ο τίτλος του δεν είναι τυχαίος εφόσον εκφράζει απόλυτα τον ίδιον και την ηλικία του και είναι σαν να απευθύνεται στον Θεό να τον βοηθήσει να μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει.

Κατά την γνώμη μου αυτός ο δίσκος είναι μια εξαιρετική δουλειά, που όχι μόνο αναδεικνύει το ταλέντο και την δεξιοτεχνία του ίδιου στο λαούτο, αλλά ταυτόχρονα και την χαρισματική του φωνή δημιουργώντας ιδιαίτερα συναισθήματα σε όποιον την ακούει.

Θέλω να του ευχηθώ ολόψυχα ότι καλύτερο στην ζωή του αλλά και στην δουλειά του. Καλή επιτυχία στις προγραμματισμένες εμφανίσεις του στην Αθήνα και στην Κρήτη, όπως και την προετοιμασία του επόμενού του δίσκου.

Να είναι πάντα δημιουργικός!

Ελεάννα Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Διεθνιστική βοήθεια για τη Γιουγκοσλαβία από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Γέμισε χρώματα και δημιουργίες η αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.